perjantai 13. elokuuta 2010

Suosi eettisyyttä - eikä pahalla!

Eettisen kuluttamisen dilemmasta puhutaan paljon - että kuluttajalla on liikaa vastuuta, liikaa vaikeita puntarointeja, ja niskassaan liikaa "syyllistämistä" eri tahoilta. Tosiasia, ikävä kyllä, taitaa olla se, että mainstream-bisnesmaailma ei tule vastuuta ottamaan, eikä oikeastaan toivoisi kuluttajankaan sitä tekevän. Tiedostavat kuluttajat ovatkin näillä ihmismassoilla ja kuluttamisen määrillä kullanarvoisia planeetan ja sen asukkaiden kannalta. Joten luonnonsuojelutahot, muiden eläinlajien puolustajat, reilun kaupan promoajat jne. kaikki pyrkivät syytämään asiaansa liittyvää materiaalia noille potentiaalisesti eettisyydestä kiinnostuneille ihmisille, pyrkimyksissään turvata sitä kuuluisaa valonkaretta tulevaisuuden olennoille.

Tämä tarjolla oleva materiaali värittyy usein kurjilla faktoilla siitä, mikä on väärin ja mitä eettisyyden nimissä tulisi välttää. Intohimoisesti kutsumuksensa puolesta toimiva ihminen saattaa vahingossa kaataa kuulijansa niskaan hirvittävän mössön eläinkokeiden kauhuista, tuotantoeläinten kärsimyksistä, ympäristötuhoista ja sukupuutoista tai ylikansallisten yhtyöiden harrastamasta sorrosta, ja kuulija tulee mielestään syyllistetyksi kaposimpaan maanrakoon. Kyseessä on yleensä kuitenkin pyrkimys tarjota itse ajattelevalle ihmiselle mahdollisimman tiivistä tietoa hänen päätöstensä tueksi. Veisi kovasti tekstitilaa tai aikaa pyrkiä lisäämään jokaiseen kylmään faktaan pehmentäviä fraaseja. Eikä meillä kaikilla ole sosiaalista älykkyyttäkään niin huikeasti, että ihan jokaisen tilanteen osaisi lukea tarpeeksi hyvin välttääkseen vahinkosyyllistämisen (nimimerkillä bear with me eli karhu kanssani :)).

Ekoloisena olen ajatellut kirjoittaa pienen tekstinpätkän jokaisesta laajemmasta eettisen kuluttamisen kokonaisuudesta. Tämä kirjoitus on olemassa siksi, että kaikki lukijat varmistuisivat omasta arvostaan ja arvostuksestani heitä (teitä) kohtaan, eivätkä tulisi "syyllistetyiksi". Tekstit eivät siis ole tarkoitettuja "moralisoinniksi" tai muuten vain kettuiluksi, vaan evääksi niille, joita aihe kiinnostaa ja jotka haluavat lukaista tai kerrata perusperiaatteita eettiseen kuluttamiseen, poimien niiden joukosta sitten sen, mikä itselle tuntuu sopivan.

Tuotannon ja kuluttamisen eettiset vaikutukset voidaan huomioida usean eri seikan osalta:

1) ns. ekologinen kestävyys eli raaka-aineiden ja energian kulutus, maan ja vesistöjen käyttö, vaikutukset ravintoketjuihin, vaikutukset laajempiin eliöyhteisöihin, mahdolliset myrkyt tai torjunta- ja vierasaineet sekä jätteiden syntyminen
2) antroposentrinen eli ihmiskeskeinen, sosiaalinen kestävyys: tuottajien työolot, raaka-aineiden hankkimisen paikalliset vaikutukset, pienviljelijöiden ja -tuottajien menestyminen suurten, ylikansallisten yhtiöiden rinnalla. Tähän voitaisiin lukea myös vaikutukset kuluttajiin itseensä. Antroposentrisesti voidaan pyrkiä katsomaan myös tulevia ihmissukupolvia ja heidän oikeuksiaan; mitä on jäljellä esim. maapallon kalansaaliista enää sata vuotta myöhemmin!
3) eettisyys muita lajeja kohtaan: tuotantoeläinten kohtelu, eläinkokeiden käyttö (tai käyttämättömyys!), uhanalaisten tai vaarantuneiden lajien huomioonottaminen, ja ylipäänsä kunkin alueen lajiston huomioiminen (mikä ei toteudu esimerkiksi suurissa plantaaseissa).


...ja näitä asioita Ekoloinen tulee pohdiskelemaan joissakin seuraavissa teksteissään, reseptien ja yllättävämpien ilmiöiden lomassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.