sunnuntai 8. elokuuta 2010

Villivihkut

Kaikkien Tove Janssonin pienten puskapäästäisten kunniaksi, näin Janssonin syntymäpäivänä, Ekoloinen bloggaa syksyn villivihanneksista.

Paras hortoiluaika alkaa jo pikkuhiljaa tehdä tietä sienestykselle ja marjastukselle, mutta yhä voi kerätä herkukseen kasvien uudempia versoja ja pieniä lehtiä, siemeniä ja nuoria yksilöitä. Siitäkin huolimatta siis, että kaikissa kirjoissa mainitaan keruuajaksi alkukevät. Kasvit voivat olla satoisimpia ja takuulla parhaimmillaan keväällä, mutta mikään ei estä keräämästä aivan upeita salaatinaineksia vielä elokuussa ja syyskuussakin!

Ekoloisen top 10 tällä(kin) hetkellä helpoiten kerättävistä ja turvallisista villivihanneksista:

1) jauhosavikka (käytä sellaisenaan salaattiin tai valmista patoihin tms, kuivaa viherjauheeksi..)
2) voikukka (salaattiin, kuivuriin, teeksi...)
3) nokkonen (melkein mihin tahansa ryöpättynä)
4) ratamo ja leskenlehti (salaatteihin, muhennoksiin, viherjauheeseen..)
5) valkuaispitoiset apilat (salaatteihin, muhennoksiin, viherjauheeseen..)
6) kaalinsukuiset keltakukat eli litukka ja kanankaali kavereineen (salaattiin, muhennoksiin, jauheeksi..)
7) suolaheinät (mausteeksi salaattiin ja mihin tahansa ruokaan - Ranskalaisen keittiön suosikki)
8) teekasvit: kärsämöt, kanervat, hunajainen mesiangervo, vadelman ja viinimarjojen lehdet, pihlajanlehdet, ruusut...
9) maahumala (aromikas mauste- ja yrttikasvi)
10) maitohorsma (nuoret lehdet ruokiin, kaikki lehdet teeksi)

Tämän listan kasvit ovat helppoja ja varsin riskittömiä tunnistettavia. Aina kannattaa silti ottaa varman päälle ja tarkistaa vielä oma lajintunnistus vaikka kirjasta tarvittaessa. Kasvit ovat parhaimmillaan heti käytettynä tai kuivattuna - kuivurin lisäksi niitä voi kuivata kimppuina roikkumassa huoneilmassa (mieluiten vain vähän pölyyntyvässä paikassa...). Joissain ohjeissa on uunikuivatustakin selitetty, mutta se on jäänyt kyllä minulta kokeilematta.

Viherjauhe on tapa muistella ja nuuskia kesää vielä talvellakin, ja saada vitamiineja ja muita ravinteita helposti. Kuivatut kasvit vain murennetaan keskenään valolta suojaaviin purkkeihin ja laitetaan kuivakaappiin odottamaan kaamosta (tai huomista), jolloin jauhe ripotellaan puuroon, juguun tai vegeomelettiin. Hyviksi viherjauhepurkeiksi ovat osoittautuneet esim. ravintohiivapurkit ja pringlespurkit.

Ylimmässä purkissa voikukkaa, alemmissa "sekavihreää"

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi, tämä lähtee seuraukseen :)

    VastaaPoista
  2. Ihkua kuulla ja tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.