maanantai 4. lokakuuta 2010

Megapoliksen sytyttämiä

...Ajatuksia siis. Olin 25.9 seuraamassa Megapolis2025-tapahtumaa Helsingissä Vanhalla Ylioppilastalolla. Megapolis on varsin kiinnostavan ympäristöjärjestö Dodon kaupunkifestivaali, joka järjestetään useammalla paikkakunnalla vuosittain; Tampereellekin se tulee kuulemma jossain marraskuun kieppeillä. Megapoliksen teemana oli tänä vuonna "kaupunkien rytmit". Kyse on siis kaupunkien ja kaupunkilaisten rooleista ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmien hillitsemisessä ja ratkomisessa. Ihminenhän on kasvavasti urbaani eläin; jossain 2007-2008 on tapahtunut se "ratkaiseva"  muutto maalta kaupunkiin, josta lähtien, ensimmäistä kertaa maapallon historiassa, ihmisiä on asunut enemmän kaupungeissa kuin maalla.  

kuva: http://megapolis2025.org
Teeman valinnan rytmiaspekti oli Dodon mukaan sen pohdinnassa, miten kaupunkien asukkaisen elämänrytmi valintoineen voi vaikuttaa sekä ympäristöön että koettuun hyvinvointiin. Tänä vuonna ilmestyneet onnellisuusraportit ovat korostaneet, ettei suuren suuri palkkapussi teekään enää tietyn rajan jälkeen onnellisemmaksi, eikä oman elämän ja ajan vaihtaminen rahaan tuotakaan välttämättä yhä lisääntyvää iloa, kun perustarpeet on tyydytetty. Onkin aihetta miettiä, mitä ovat ne aidot asiat jotka ehkä ovat pudonneet kelkasta maratonsuorittamisten aikana, ja millaisia arjen valintoja - niin tosiaan, omia rytmejä - voisi keksiä vaihtoehdoiksi. Olisiko oikeasti aika saada ihmiselle oikea ihmisen rytmi koneen nakutuksen sijaan? Tosiasiahan on, että talouden materiaan kiinnitetty kasvu ei voi jatkua. Tänä vuonna Maailman ylikulutuspäivä oli jo elokuussa; maapallon tuottamat uusiutuvat luonnonvarat oli tältä vuodelta silloin käytetty, ja loppuvuosi eletään yli varojen. 

Dodon otteessa minua kiehtoo huimasti juuri rohkean innovatiivinen ja kauaskantoinen näkökulma. Megapoliksessa kuultiin puheita ja esityksiä esimerkiksi  urbaanista ekoasumisesta, ekologisesta liikenteestä (Helsingissä muistaakseni vain 4% matkoista kuljetaan pyörällä!), kaupunkiviljelytempauksista, ympäristöyhteistyöstä Malilla ja elämänrytmeistä muualla maailmalla. Tapahtuman ruokahuoltokin ja relailupistekin toimi hauskasti siten, että ihan kiireisimmältä Mannerheimintieltä oli vallattu parkkipaikkoja, joita oli reunustettu kaupunkitomaatein ja -yrtein ruokapöytiä varten. Siinä tomaattien liikenteeltä suojaamana sitten sai mutustaa herkullista linssiruokaa, jota tarjosi paikalla ollut Papu & pottu -piste :) 

Muitakin ideoita oli saatu mahdutettua Vanhan edustalle parkkipaikkoihin: yhdessä oli sohvaa ja pelikorttipistettä, kolmannessa sulkapalloverkko! Jäi mietityttämään kyllä, miten helposti loppujenlopuksi voisi kääntää kaupunkien kasvoja markkinointi- ja kauppa-alueista oikeasti ihmisten näköisiksi paikoiksi. Jotainhan tarvittaisiin tilalle, jos onnellisuusraporttien neuvon mukaan ravistauduttaisiin siitä oman elämän rahaan vaihtamisesta, pakkomielteisestä kiireestä ja riivatusta ostamisesta. Tuo jotain voisi olla yhteisöllisyyttä tai yhdessä harrastamista, ympäristönhoitoa, oppimista ja opiskelua, liikkumista, luovia hankkeita ja vaikka kaupunkiviljelyä tai kaupunkiympäristön monipuolistamista  ...jos vaikka tällainen vaatisikin enemmän aikaa, voitaisiinko ehkä aloittaa siitä pyöräilyn edellytysten parantamisesta? 

Tulin ilmottautuneeksi muuten Jyväskylän Dodon yhteyshenkilöksikin, kunnes täältä joku vielä valovoimaisempi löytyy ;D    ...luovaa kaupunkiviljelyä siis Jyväskylään ensi keväänä, anyone?Linkkejä:
Megapolis 2025: http://megapolis2025.org/
Dodo: www.dodo.org
Dodon yhteistyö Malilla: http://dodo.org/ryhmat/sinsibere

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.