maanantai 18. lokakuuta 2010

Palkokasvit masuystävälliseen ruokaan

Jotkut herkempivatsaiset karttavat palkokasveja turhaan huonon sulamisen pelossa. Jos purkkipavut aiheuttavat vaivoja, kannattaa ostaa kuivia vaikka irtomyynnistä - silloin valmistamistavan ja metodit saa määrätä ihan itse. Palkokasvit ovat niin terveellisiä, kuitupitoisia, proteiinirikkaita ja ravinteikkaita, että niitä ei kannata turhaan jättää syömättä. 

Metodeja palkokasvien sulamisen helpottamiseen on useita. Yön yli liottaminen ennen valmistamista, etukäteiskeittäminen ennen varsinaista kypsentämistä noin 10 minuuttia, kypsentäminen tosi tosi pehmeäksi, sulamista edistävien mausteiden (tai levien) käyttö, ja idättäminen, joka lienee tehokkain keino. 

Idättäminen vähentää palkokasveissa olevaa fytiinihappoa, ja siksi helpomman sulamisen ohella auttaa myös mineraalien ja hivenaineiden käyttöönotossa. Papujen, linssien ja herneiden idut käyvät ihan samalla tavalla ruokiin kuin käsittelemättömät pavut. Idättäminen on helppoa.

Perusohje palkokasvien idättämiseen:
  1. Käy pavut/linssit nopeasti läpi ensimmäisenä, ettei niihin ole jäänyt puhdistuksessa pikkukiviä tms. Riittää että harot niitä lautasella. 
  2. Liota yön yli hyvin runsaassa vedessä missä tahansa purkissa, kattilassa tai astiassa. (Jos laitat liian vähän vettä, pavut turpoavat siitä yli.)
  3. Kaada lävikköön ja huuhtele siinä oikein hyvin
  4. Nosta lävikkö astiakaapin ritilälle papuineen kaikkineen.
  5. Nappaa lävikkö pari kertaa päivässä vaikka tiskauksen yhteydessä ja huuhtele pavut.
  6. Käytä ruuanvalmistukseen vaikka seuraavana päivänä - itu ei välttämättä ole vielä kovin näkyvä, mutta itämisreaktio on jo ehtinyt hajottaa sulamista haittaavia aineksia. Käytä kuitenkin viimeistään sitten kun itu on selvästi kasvanut esiin, maku ei parane liiasta odottelusta :)
Linssejä, herneitä ja kikherneitä voi ituina käyttää kylmiin salaatteihin ym. vain nopean ryöppäyksen jälkeen (5-10 min kiehuvassa vedessä). Muutoin idut sopivat kuumennettaviin ruokiin  mukaan nakattaviksi reseptin papumainintojen mukaan tai ekstrana! Kokeile risotoissa, keitoissa, muhennoksissa, laatikoissa... Jos ruokaa ei hauduteta pitkään tai haluat vielä varmistella sulavuutta, voit ensin ryöpsäyttää ja sitten laittaa pavut ruokaan. Tämä on etenkin herkkämahaisen toimenpide.

Tietyt mausteet helpottavat papuruuan sulamista, ja niitä voikin kokeilla lisäillä, maistellen. Mahan ystäviä ovat kurkuma, inkivääri, korianterinsiemen, kumina ja fenkolinsiemen. Levät helpottavat myös palkokasvien hajoamista, esimerkiksi kombulevää tai wakamea voi nakata mukaan pataan. Jotkut laittavat kunnon siipaleen levää mukaan porisemaan ja poistavat sen kun ruoka on kypsää. Saman voi tehdä laakerinlehdille, jotka myös kuulemma auttavat sulamiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.