maanantai 4. lokakuuta 2010

Vegaaninen soijasuikalekastike

Ekoloisen reseptirepertuaari kaipaa laajennusta, ja voisi lähteä isonemaan vaikkapa helposti muokattavasta, vegaanisesta arkikastikkeesta. Jopa tämä poropeukalo osasi homman. Soijasta on saatavilla monenlaista suikaletta, purua, pihviä, palasta, tofua jne. Protskupitoisena se on hyvä hallittava raaka-aine varsinkin aloittelevalle kasvissyöjälle. Tosin minun mielestäni soijassa on sekin hyvä puoli, että siitä saa loihdittua nirsommallekin sekasyöjälle tutun oloista ja herkullista suuhunpantavaa, etenkin herkullisia kastikkeita, patoja ja muhennoksia. Meillä tämä kastike aiheutti ihastusta, jopa niin, että sitä syötiin vähän liikaa eräänlainen "kausi".  


Täyteläinen suikalekastike:

pari - kolme kourallista soijasuikaleita
1 sipuli
paistoöljyä
pari valkosipulinkynttä
pari ruokalusikallista täysjyväjauhoa
1 purkki soija- tai kaurakermaa
1/2 tl suolaa tai n. 1- 2  rkl soijakastiketta
ihan pieni hyppysellinen mustapippuria
ronski liraus sitruunamehua
(muita mausteita halutessa)

1. Laita soijasuikaleet keittymään veteen kattilaan noin kymmeneksi minuutiksi. Voit maustaa keitinveden suolalla tai haluamillasi mausteilla (tai esim. kasvisliemikuutiolla).
2. Suikaleiden kiehuessa pilko sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä.
3. Lisää täysjyväjauho ja pyöräytä sitäkin vähän pannulla (siitä tulee suuruste, ettei kastike jää niin liruksi).
4.  Kun soijasuikaleet ovat pehmenneet, nosta ne mukaan pannulle, ja käristä niitäkin jonkun aikaa.
5. Kun olet tyytyväinen suikaleiden paistoasteeseen, lisää kaura- tai soijakerma, mausteet, suola ja sitruunamehu.
6. Anna hautua kannen alla muutama minuutti.

Variaatioita saat aikaan, kun lisäät herkkusieniä tai kasviksia; ananasta, kesäkurpitsaa, porkkanaa... kovemmat kasvikset kuullotusvaiheessa, pehmeät kasvikset tai hedelmät loppupuolella. Tomaattipyreellä saisi ihan erilaisen kastikkeen myös. Mausteita voi tietenkin varioida, ja yrttimausteet kannattaa lisätä vasta hautumisasteella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.