sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Kasvimaitoja

Olen tyytyväisenä myhäillyt sitä, miten vegaanisten "maitojen" määrä on kasvanut. Niitä on tullut lisää sekä valmiiden myyntituotteiden että helppojen reseptien muodossa. Lehmän - tai minkään muunkaan eläimen - maitoon ei siis kenenkään ole pakko turvautua. Valmiita vaihtoehtoja löytyy soijasta, kaurasta, riisistä, mantelista, hasselpähkinästä... ja lisäksi voi itse nopsasti surauttaa maitonsa seesamista, hampusta tai vaikka mantelista. Moni vegaani ehkä puhuu mieluummin kaurajuomasta, hamppujuomasta tms. Vaan kun nyt vielä asutaan maailmassa, jossa vegaanius on olevinaan se vieraampi vaihtoehto, "maito" -nimeke on ehkä ihan hyvä juttu. Se saattaa antaa tuttuuden tunnetta ja ohjeistusta käyttöön sellaiselle, joka vasta aloittaa vegeyttä.

Minulla on joulupukin tuoma koneistettu versio maidontekoon; ”Vegan star”, joka ei vaadi muuta kuin siementen tai (vaikka idätettyjen) soijapapujen hujauttamisen koneeseen veden kanssa, ja muutaman napin painalluksen ”lypsyn” suorittamiseksi. Kone on erityisen hyvä kypsennystä vaativiin juomien, kuten soijamaidon tekoon. Se kun kiehauttaa ainekset, mutta kuitenkin sen verran nopeasti, että idätetyn soijan ravintoaineet säilyvät. Seuraavat reseptit eivät silti vaadi "Vegaanitähteä", vaan tehosekoitin tai sauvasekoitin riittää. Simppeli seesammaito-ohje on Elävän ravinnon yhdistyksen vihkosesta Herkutellaan elävällä ravinnolla (Yliopistopaino 2001). Hamppumaito-ohje puolestaan on omaksuttu Vegaaniliiton sivuilta. Pyrin aina käyttämään luomuaineksia kaikissa ohjeissa, varsinkin siementen ja kuivahedelmien ja muiden "elävänä" syötävien suhteen :) . 

Seesammaito
1 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
3-5 kuivattua viikunaa tai taatelia
4 dl vettä

Tästäpä lähtee seesamimaidon sekoitus :)
Kuivahedelmät liotetaan yön yli, ja niiden makea liotusvesi otetaan talteen. Seesaminsiemeniä liotetaan noin viisi tuntia, huuhdotaan harsopussukassa tai tiheässä siivilässä, ja idätetään (eli annetaan vain olla siivilässä) ainakin 2 tuntia.

Vielä ennen käyttöä seesamit huuhtaistaan pikaisesti ja sitten tehosekoitetaan pienessä määrässä vettä. Aletaan lisätä nestettä – ensin makeutunut hedelmienliotusvesi, ja sen jälkeen puhdasta vettä niin kauan, että saadaan toivotunpaksuista juomaa (perusohjeella siitä tulee aika tanakan oloista). Tässä vaiheessa voi lisätä liotetut hedelmätkin, jos ei aio siivilöidä siementenpaloja pois. En vaivautunut siivilöimään, koska palat eivät haittaa kun maitoa käyttää myslin kaverina. Jos taas haluat tasakoostumuksen maitoosi, kaada vain juoma harsokankaan läpi ennen hedelmien lisäämistä, ja käytä jäävä siemenmassa johonkin muuhun. Muuten, jos sinulla on vain vanha ja väsynyt sauvasekoitin, joka ei oikein enää jaksa rikkoa siemeniä, kokeile surauttaa seesammaito tahinista, vedestä ja taateleista! 


Hamppumaito
1 osa hampunsiemeniä
3 osaa vettä
haluttaessa makeutukseksi rusinoita, taatelia tai viikunaa, vaniljaa…


Vitivalkoista hamppumaitoa!
Siemeniä ja makeutushedelmiä liotetaan yön yli, ja hedelmien liotusvesi otetaan talteen. Siemenet huuhdotaan ja jauhetaan tehosekoittimessa vettä lisäten -  lisäys aloitetaan makeasta liotusvedestä. Siivilöidään juustokankaalla tai muulla harsolla (jos siis halutaan poistaa sattumat ja saada ihan valkoista hamppumaitoa). Siivilöity tavara voidaan sitten käyttää vaikka leivontaan tai kuitulisänä pirtelöön. Itse suodatin suppilolla, joka pohjalle vain nakkasin idätysharsoa palasen. Vasta suodatusprosessin jälkeen kannattaa lisätä hedelmät, ettei niitä suodattele pois heti lisättyään.

Hampunsiemenmaidosta tulee yllättävän valkoista! Tiesin kyllä, että kuorittuina hampunsiemenet ovat lähinnä valkoista väriä, mutta silti tuntui ihan alkemialta saada vaaleutta aikaan. Maku on  miellyttävällä tavalla omalaatuinen. Maistelin ensin ilman makeutushedelmiä, ja ihmettelin taas, miten makea hampun ihan oma maku on tässä muodossa. Ei kuitenkaan niin makea että olisin jättänyt hedelmät lisäämättä :) . Maidon paksuus on kiinni siitä, paljonko lisää vettä. Mysliin sopii ehkä vähän tuhdimpi ja pähkinäisemmän paksu, kun taas ruokajuomaksi laimennetumpi.

Hamppumaito juoksettuu kuumassa, joten moniakaan se ei esimerkiksi kahvimaitona miellytä. Tämä juoksettumistaipumus kuitenkin tekee juomasta hyvää kananmunankorviketta. Ai niin, ja käyttämällä vähemmän vettä saa hamppukermaa! Vispaantumista ei varmaankaan tapahdu, mutta muutoin voi olla kokeilemisen arvoista kokkaillessa.

Tällaista mantelimaitoakin aion jossain välissä kokeilla. Mantelit ovat myös melkoisen superia ruokaa, ja pidän kovasti niiden mausta. Höm, olin pienenä (jo) se ihme ahmatti, joka murjotti, jos ei saanut kuoria mantelimassoja toistenkin kakuista :D . Mantelimaidon ohje on Brenda Davisin ja kumppaneiden kirjasta Raw food revolution. Jos joku sitä innostuu sopottamaan, voi mielellään kommentoida ja kertoa minulle, onko se kokeilemisen arvoinen ;)  

Mantelimaito
120 ml kokonaisia manteleita
500 ml puhdistettua vettä (ehkä Suomessa ei ole pakko puhdistella? En ainakaan itse ole näissä niin tehnyt.)
2-3 taatelia
¼ tl vaniljaa

Manteleita ja taateleita liotetaan 8-12 tuntia. Taateleiden liotusvesi otetaan talteen, manteleiden liotusvesi kaadetaan kukille :) . Kaikki ainekset yhdistetään tehosekoittimessa ja huristetaan pehmeäksi. Maito erotetaan halutessa muusta massasta harsolla. Jos näin tekee, massasta kannattaa vaikka leipoa. Maito säilyy jääkaapissa noin neljä päivää. Käyttämällä vettä vain 1,2 – 1,8 desiä saa mantelikermaa - ja tämäkin kyllä houkuttaa kokeilla, voisi olla huippuhyvää vaikka laskiaispullien välissä :) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.