lauantai 18. joulukuuta 2010

Jouluvalmisteluja

Ekoloisen kotona on joululahja- ja korttiruljanssista pudottauduttu tänä vuonna aika tehokkaasti. Itse olen vain hiukkasen maalaillut ja kötystellyt jotain, ja intoillut eettisiä joululahjakortteja. Pieni määrä pikkuhipostelua on mukavaa vastapainoa ikiopiskelulle ja voimaharjoittelulle. Joulutuoksukin tietysti höyryää jo  tuoksulyhdyssä, eli tunnelmoinnistahan ei tietenkään luovuta.

Aikaisempinakin vuosina meillä ollaan oltu aika pitkälti downshiftaus-linjalla, jos nyt niin voi sanoa. Eli tehty itse lahjoja (oijoi, viime jouluna sain lahjaksi upeat, mustasta akryylilangasta itse tikatut sukkahoususukat, jos nyt sellaistakaan voi blogissa sanoa), ostettu luomua hyvistahoilta, ja paketoitu kestopusseihin ja kierrätysmatskuihin. Hypetyskriittiset "metalahjatkin" olivat välillä suosittuja - muistan varmaan ikuisesti ananastölkin, jonka sain kiedottuna vanhaan tyynyliinaan. Tänä vuonna on päätetty panostaa lähinnä hyvään ruokaan ja kerrankin runsaaseen yhdessäoloon - varmaan yleisesti harvinaista herkkua perheissä, joissa aikuistuneet lapset liehuvat kuka missäkin.

Kankaisia kestolahjapusseja

Tänään sekoittelin vegaanisen luomuwaldorfinsalaatin, jonka reseptin suunnittelimme äitini kanssa jonain aikaisempana jouluna. Kuolaten uumoilin myös muuta tämän vuoden joulupöytää, jota huvikseni listailen tännekin. Ajattelin tehdä ainakin vegaanisen joulu"kinkun", laatikot, rosollin ja jonkun hyvän avocadovihersalaatin...  Ja elävän ravinnon murekkeen, jonka löysimme joskus männä jouluna Vegaaniliiton reseptisivuilta ja ihastuimme kovasti. Sen ainekset kuulostavat hurjille, mutta maku on voimakkaalla tavalla upea. Maistui kyllä sekasyöjille myös, tämäkin herkku.

Laatikot voikin jo tehdä ihan heti kun kerkiää, ja laittaa pakastimeen tai pihalle jäätymään. Lanttulaatikon tekeminen on olennaista ihan jo jouluisen tuoksunkin vuoksi, ja porkkanalootakin on kiva, koska kylmiöstä löytyy syksyltä säilöttyjä juureksia mukavasti. Laatikoiden ohjeet otin Härkiksestä, eli Härkäpapua sarvista -kirjasta. Jälkkäripuolta mietiskelen huomenna, vaikka myönnänkin jo tehneeni lähes tunnin tuijottelun upeiden leivonnaisten ja kaakkujen puoleen erinäisissä vegeleipomuskirjoissa.

Nyt seuraa reseptilistausta varmoista joulupöydän suolaisen puolen artikkeleista. Aloitetaan vegaanisesta "kinkusta", joka valloitti myös sekasyöjäperheenjäsenten sydämet ensimmäisen esiintymisensä jouluna. Resepti on muistaakseni eettisten joulumarkkinoiden sivuilta, mutta huom! Faunan valmiiksi pakkaamia kinkkuainespussejakin liikkuu siellä täällä näin joulun alla - myös Ekolossa (kunnes myyvät loppuun). Ekolonkin myymistä kinkkuainespussukoista tuotto menee muuten Faunan tukemiseen.

Meidän perheen joulu"kinkku"
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl soijajauhoja¨
1 dl oluthiivahiutaleita
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa (alunperin 1 tl, mutta meillä ainakin se maistui liikaa)
1/8 tl cayennepippuria
4 dl gluteenijauhoa
1/4 dl soijakastiketta
3 rkl rypsiöljyä
1/4 dl makeaa  / mietoa sinappia
3 1/2 dl vettä

Pilkotaan valkosipulinkynsi. Kuivat aineet (myös mausteet!) sekoitetaan keskenään ja kosteat keskenään (siis vesi, soijakastike, rypsäri ja sinappi). Kosteat aineet sekoitetaan kuiviin, ja vaivataan hartaasti käsin muutaman minuutin ajan. Sitten öljytään vuoka, ja venytetään möntti sinne pötköksi. Vuoan päälle voi laittaa folion kanneksi. Paistetaan 150 asteisessa uunissa  alatasolla 1 tunti 10 min, ja sen jälkeen vielä jälkilämmöllä 20 minuuttia. Tai ei vissiin ole niin tarkkaa, voi paistaa jopa 200 asteessakin, mutta vähemmän aikaa kaiketi sitten. Möntin voi kääntää puolessa välissä, jos haluaa paistopintaa kummallekin puolelle. Tarjoillaan jäähtyneenä.

Porkkanalaatikko
(2 keskikokoista vuokaa)
1 kg kuorittuja porkkanoita
vettä
suolaa
kaura- tai soijamaitoa
1-2 tl siirappia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl valkopippurijauhetta
1/4 tl (tai ns. "ripaus") jauhettua neilikkaa
1 1/4 dl ohrasuurimoita
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
öljyä vuoan voiteluun
pinnalle korppujauhoja

Kuoritut porkkanat paloitellaan ja keitetään pehmeiksi juuri ne peittävässä vedessä. Vesi kaadetaan pois ja porkkanat soseutetaan (tai minä ehkä haluan jättää vähän rouheammaksi). Ohrasuurimot keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Porkkanasoseen joukkoon sekoitetaan kasvimaito, mausteet ja kypsät suurimot. Maistetaan, onko suolaa tarpeeksi. Seos kaadetaan voideltuihin vuokiin, pinnalle lisätään korppujauho. Painellaan pintaan koristekuvio esim. lusikalla, ja paistetaan uunin alatasolla tunti, ja tarvittaessa jälkilämmöllä lisää.

Vegaaninen Waldorfinsalaatti
3 varsisellerin vartta
2 suht hapokasta omppua
n. 50 g saksanpähkinöitä
kourallinen tai pari viherherukoita
kastike:
1 1/2 dl maustamatonta soijajugua
2 rkl kasviperäistä kermaa
ronski turaus sitruunamehua
1/4 - 1/2 tl sinappia (annostelu voimakkuuden mukaan)
(suolaa)

Pestään selleri, kuoritaan omput. Pilkotaan selleri ja omenat ihan pieneksi, niin mehukkuus on paras. Murskataan saksanpähkinät. Sekoitetaan kaikki pilkotut ainekset yhteen. Lisätään viherherukat; meillä niitä oli pakastimessa, mutta vaikkei omaa satoa olisikaan, monissa marketeissa on tarjolla pakastettuja luomuviherherukoita :) Sekoitetaan kastikkeen ainekset eri kipossa yhteen. Käytin sinappina herkullista, pikkujouluksi saatua konjakkisinappia, joka on suhteellisen makeaa. Siksi pistin sitä ylikin puoli teelusikallista. Sekoitetaan valmis kastike salaattiin. Halutessasi voit ripsauttaa myös suolaa vielä päälle. Maistetaan kokonaisuutta salaa ja arvioidaan, halutaanko lisätä sitruunamehua tai suolaa.   

Ensimmäinen waldorffi - naposteltavaksi joulua odotellessa :)

Elävän ravinnon joulumureke
4 dl auringonkukansiemeniä
3 dl cashewpähkinöitä
2 dl hapankaalta
200 g herkkusieniä
1/2 tl timjamia
2 tl soijakastiketta
1/2 purjoa silppuna
koristeeksi mantelilastuja ja persiljaa
...sekä kokonaisia manteleita

Siemenet ja pähkinät huuhdotaan ja liotetaan ainakin tunnin ajan, ja jauhetaan tehosekoittimessa (tai meillä täällä vanhalla, vikuroivalla sauvasekoittimella, tuskanhiki otsalla :D). Lisätään valutettu hapankaali, pilkotut sienet, timjami ja soijakastike (vähissä erin, jos sauvasekoittimella temppuillaan!). Pieneksi pienitty purjo sekoitetaan käsin joukkoon (tai itse sekoittaisin kyllä koneella, jos tehokas olisi). Massa muotoillaan pötköksi ja koristellaan mantelilastuilla ja persiljalla. Kokonaiset mantelit tökitään pystyyn rivistöksi, koristelumielessä. Ihanan tuhti ruoka, joka kyllä täyttää hyvin :)

 Näillä mennään siis toistaiseksi - ainakin siihen asti, että on makeuksien vuoro!

1 kommentti:

  1. Murekkeesta muuten tuli oikeastaan parempi, kun purjo unohtui pois! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.