tiistai 4. tammikuuta 2011

Hellaton Kokki


Hurja kansikuva, mutta sisälehdillä on herkkujakin!
Kirjatestailu jatkuu, ja sen myötä maistelu! Mea Salon teos Hellaton kokki (Moreeni 2010) on inspiroiva, raikas ja sympaattisen persoonallinen ei keitto- vaan raakaravinnon kokkauskirja, josta löytyy jopa ripaus itseironiaa omaa syntyprosessiaan kohtaan. Tähän kirjaan ihastuin jopa niin, että saattaisin sen hankkia itselleni. Teksti on omaleimaista - Hellattoman kahvinkeitin horsnottaa ja joku käy naahimassa salaa ruokaa jääkaapilta. Ruokalajitkin on nimetty huolellisesti. Äijäilijää nimiralli saattaisi ärsyttää, mutta joukossa on selviä helmiä, kuten Pumppajuusto.

Teoksessa on pitkä asiaosio, jossa määritellään erilaiset kasvissyöjät, kumotaan kasvissyöntiin liittyviä ennakkoluuloja ja listataan kasvissyönnin plussia (ja niitähän riittää!). Asiaosiossa kerrataan myös ravinto-oppia, esitellään elävä ja raakakaravinto guruineen,  käydään läpi superruuat ja vilkaistaan idättäminen taulukoineen. Viimeistään siinä vaiheessa, kun idätystaulukossa on mukana puna-apila, allekirjoittanut on myyty :) Tällainen pikku yksityiskohta lupaa paljon kirjan luovuuspuolelta. Mietin aikanaan kauan, miksei Pohjolassa idätetä apilaa, kun sitä kerran riittäisi. Nyt on sitten siihenkin perusohje.

Yllä ei vielä ollut kaikki alkuasiaosion suhteen. Kirjoittaja käy läpi myös syömisen psykologiaa aavenälän ja motivaation suhteen, syömissyyllisyyttäkin liipaten. Vasta sitten alkavat reseptit, jotka on jaettu pehmikseihin, puuroihin ja kasvimaitoihin; salaatteihin ja "sensellaisiin"; dippeihin, juustoihin ja kastikkeisiin; keittoihin; mehuihin; kuivuriruokiin sekä makeisiin herkkuihin. Salaatit, kastikkeet, dipit, keitot, kaikki on hyvin edustettuna. Ja kaikki ruuat ovat muuten gluteenittomia! 

Hellattoman kuvat ovat hauskan persoonallisia kokosivun teoksia. Välillä tuntuu, että reseptisivuille olisi mahtunut enemmän tavaraa - ainakin silloin, jos yhdellä sivulla on vain yksi, kolmen aineksen ruoka. Toisaalta uumoilen, että ratkaisulla on pyritty raikkaaseen ulkonäköön, ja sehän kyllä on saavutettu. Ohjeet ovat simppeleitä, mutta kuitenkin antoisia, ja ennen kaikkea houkuttelevia ja raikkaita. 

Testasin paria ohjetta, jotka minua kiinnostivat erityisesti. Flaksikeksit valitsin, koska en ole ennen tehnyt kuivurikeksejä, ja meillä maalla on oikea Orakas-kuivuri :) Lasse Raitaa kokeilin puhtaasta uteliaisuudesta - pidin aikanaan laktovegenä piimän happamuudesta, ja vaikka maustamaton soijajugurtti ajaakin saman asian, ajatus elävän ravinnon piimästä oli ylihauska. Kirjasta olisi löytynyt myös kaikenmoisia herkkuja ja suklaavanukkaita, mutta jätin myöhemmäksi, kun niitä on jo hetki sitten blogattu ;)

Hirssipuuro
1 1/2 dl hirssiä
muutama kuivahedelmä maun mukaan
5 dl vettä
(sekä tattarinituja ja siemeniä, jos haluaa)

Liotetaan hirssiä yön yli 3 desissä vettä ja kuivahedelmiä 2 desissä. Kaadetaan hirssistä ylimääräinen vesi pois (ja itse huuhdoinkin), ja tehosekoitetaan ainekset puuroksi makeassa kuivahedelmien liotusvedessä. Osan hirssistä voi korvata erilaisilla siemenillä. Lisäsin omaan puurooni sekoitusvaiheessa myös tattarin ituja, kirjan lukuisista puuroresepteistä innostuneena. Hyvää oli! Syömisvaiheessa lisäsin kyllä kerettiläisesti myös kookoshiutaleita ja soijamaitoa :))
Raidan Lasse
Hirssi-tattaripuuro siemenin ja tyrnein

Lasse Raita eli pikapiimä
2 dl kurkunpaloja
½ pientä avocadoa
½ sitruunaa tai hieman enemmän jos haluat happamamman
3 dl vettä
(ripaus suolaa)

Sekoitetaan kaikki lukuun ottamatta vettä, josta ensin vain puolet, ja loput sitten kun kurkku on kunnolla sekoittunut. Jäähdytetään ja katsotaan, kun piimä saostuu vielä lisää. Lisätään vettä, jos toivotaan lisää juoksevuutta. Hurjaa! :)

Happamanraikas juoma, johon itse olisi mieluusti kyllä lisäämässä avocadoa, tai vaikka vähän makeutinta, pyöristämään makua. Voi olla, että kunnon tehosekottimella olisi helpommin juotava herkku tämä, minulla kun joukkoon jäi aika tukevankokoisia kuorenpaloja :D Ja oikeastaan kesähelteillä Raidan Lasse olisi varmaan paikallaan ihan tällaisenaan.

flaksikeksit
4 dl  pellavansiemeniä
2 dl  seesaminsiemeniä
1 dl  kurpitsansiemeniä
4 rkl yrttejä kuten basilikaa, oreganoa, timjamia
1 tl suolaa

flaksikeksit kuivurin ritilöillä
Liotetaan pellavaa 4 dl:ssa vettä vähintään 20 min. Muita siemeniä liotetaan eri astiassa, ja niistä kaadetaan vesi pois (ja minä huuhtelinkin). Sekoitetaan ainekset ja levitetään mössö kuivurin ritilöille leivinpaperin päälle 4 mm:n kerrokseksi. Kun massa on vähän kuivahtanut, tehdään siihen halutessa viiltoja, joiden avulla keksit voi myöhemmin taitella ruuduiksi. Käännetään keksilevy muutaman tunnin kuivattelun jälkeen ylösalaisin (tai ei käännetä, jos kuivaaminen tehdään yöllä ja tykätään nukkumisesta).

Minähän tietenkin unohdin mausteet kokonaan, kun uppouduin korttipelin tiimellykseen. Siispä vain ripottelin suolaa ritilöille levitetyn massan päälle :) Hyvin silti maistui ja mukavasti rouskui! Kuivurilla voisi nähtävästi tehdä elävän ravinnon pitsapohjankin tattarin tms ituja monitoimikoneella surauttamalla, ja sitten koristella kaikilla herkuilla. Sitäpä kokeilenkin, kun taas Orakkaan ääreen pääsen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.