lauantai 15. tammikuuta 2011

Kasviksia kehutaan taas - ja kasvissyöjiä

(kuva: www.bestveganguide.com)
Kylläpä kertyy kasvisten syönnin etuja tiedelehtien sivuille. Tomaattia kehutaan - siitä on löydetty uusia verisuonisairauksilta suojaavia aineita, jotka ehkäisevät lipidien - erilaisten rasvojen - epätervettä kertymistä kehoon ja erityisesti verenkiertoon. Punajuurta on jo kehuttu jonkin aikaa; Exeterin yliopistossa huomattiin punajuuresta valmistetun mehun nostavan aerobista suorituskykyä, ja urheilijat ottivat juureksen heti omakseen. Suorituskyvyn buustauksen tiedetään tapahtuvan punajuuren sisältämien nitraattien ansiosta - ne vähentävät suoritukseen tarvittavan hapen määrää ja laskevat verenpainetta. Punajuurimehun ainekset auttavat urheilijaa - ja oletettavasti myös tavallista tallaajaa - tekemään aerobista työtä jopa 16% pitempään kuin normaalisti. Hyvin heikossa kunnossa oleville tai keuhkovaivoista kärsiville tämä voi tarkoittaa liikunnan mahdollistumista uudestaan. 

Vihreän teenkin terveysvaikutukset vahvistuvat; Phytomedicine- lehdessä julkaisseet tutkijat ovat saaneet tukea sen aivoja vahvistavalle vaikutukselle ja sen tarjoamalle Alzheimer- ja dementiasuojalle. Aiemmin tiedettiin, että ko. ominaisuuksia on vihreässä teessä, nyt on varmistunut, että ne myös säilyvät teen valmistuksen ja ruuansulatuksen läpi kohteeseensa eli ihmiskehoon. Tutkijat olivat havainneet teen yhdisteiden suojaavan soluja haitta-aineita vastaan ja  jopa hidastavan syöpäsolujen kasvua. Onneksi teetutkijat muistavat kuitenkin mainita samalla, että terveyteen vaaditaan muutakin kuin teetä - hyvä ruokavalio ja paljon liikuntaa esimerkiksi. Punajuurimehua siis pääruualla, ja  jälkkäriksi vihreää teetä ja raakasuklaata! ;) 

Ai niin, vielä oli yksi kasviskehu-tieteisuutinen. Kevään koittaessa kalpeutensa huomaaville ihmisille mainostetaan itseruskettavia ja solariumeja, vaikka kaikkein maittavimmin, terveellisimmin ja edullisimmin näyttävän ihonvärin saisi - kasviksista! Tutkimus Evolution and Human Behaviour-lehdessä toteaa, että monipuolinen kasvisten puputus antaa iholle paremman hehkun kuin itse aurinko. Hedelmissä ja kasviksissa on karotenoideja - eräänlaisia antioksidantteja - jotka ilmeisesti immuunipuolustuksen ja muun terveyden buustaamisen lisäksi kaunistavat ihoa ja antavat sille kultaisen, päivettyneenoloisen hehkun. 

Jutussa oli myös tutkittu, kumpaa ihonväriä - auringon ruskettaman henkilön, vai kasviksia puputtaneen - muut ihmiset pitävät vetävämpänä. Tulos oli ollut juuri tämä kasvisherkuttelijaversio! Todella kiinnostavaa siksikin, että tässä saatetaan olla evolutiivisten kysymysten (ns. seksuaalivalinnan) äärellä.

hyvin syönyt teerikukko (www.luontoportti.fi)
Teerellä - ja ilmeisesti monilla muillakin linnuilla - loistavan värikäs höyhenpeite kertoo vastakkaiselle sukupuolelle siitä, että kaveri on pätevästi onnistunut hankkimaan paljon ja laadukasta ruokaa, jossa on paljon antioksidantteja. Lisäksi tyyppi on vielä niin kovassa kunnossa, että kykenee ohjaamaan hyvän määrän karotenoideja immuunipuolustuksen lisäksi väritykseensä. Ei siis mikään onnettoman heikko tyhjäntoimittaja. Väritys on tällöin "rehellinen" ornamentti ja toimiva peruste ihastumiselle ja parinvalinnalle, koska tarpeellisen antioksidanttimäärän saamista ei juuri voi matkia. Siihen on oltava edellytykset tai muuten ei onnistu. Mieltymys värikkyyteen voi siis olla hyvinkin geneettinen - saa tomeran ja terveen vanhemman jälkeläisilleen, ja samassa syssyssä todennäköisesti hyvät geenitkin tipusille. Sitten hyvägeenisillä tipuilla taas aikanaan käy flaksi ja niin edelleen.... Ihmisellä mieltymys voi olla ihan samalla tavoin geneettinen. Länsimaisella ihmisellä päivittäinen karotenoidiensa hankkiminen ei liene enää ihan niin vaikeaa, stressaavaa tai hengenvaarallista kuin keskimääräisellä teerellä taikka entisaikojen luonnonvaraisemmalla Homo sapienssilla. Värityksen saaminen taitaakin enemmän riippua siitä, käyttääkö älyään ja viitseliäisyyttään terveellisen syömisen hyväksi. Hyvä peruste sekin kyllä.

Mitä tästä kaikesta opitaan ja miten tämä kaikki sitten soveltuu ihmislajiin - no siten, että kasvissyöjät ovat hoteimpia! :D

Jos ihan totisesti puhutaan, niin aivan ilmeisesti edelleenkin on hyödyksi rouskuttaa runsaammin kasviksia! Koska edellämainitun kaltaisia uutisia pukkaa näin tiheään, kasviksilla täytyy olla vielä paljon tuntemattomia terveysetuja. Toisekseen onkin jo paikallaan vaihtaa kalvakka talvinahka keväisempään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.