sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Raw Food - keittämättömyyskirja





Ekolon hyllyillä lymyää asiakkaiden toivekirja; Erica Palmcrantzin ja Irmela Liljan Raw Food - elinvoimaa raakaravinnosta (Kustannus-Mäkelä 2010). Kirjan kuvat ovat raikkaita ja inspiroivia, suorastaan mukaansatempaavia. Teos on hieman "terveyslehtimäinen" hymykuvineen, kuonanpoistoineen ja tervehtymistarinoineen, ja viljelee varsin tiheästi ilmaisua "ihana": ihanat aamiaiset, ihana smoothie, ja täytytään ihanasta energiasta - kun ollaan vasta sivulla 15. Mutta tällaisten seikkojen ohi kannattaa katsoa itse resepteihin! 

Palmcrantz selittää, että raakaravinto on laajempi termi kuin elävä ravinto, tavallaan rennompi. Elävän ravinnon idea on aina saada ruoka heräteltyä, kun taas raakaravinnossa ei juuri haittaa, jos pähkinät syökin liottamatta tai siemenet idättämättä. Tajusin olevani siis itse valtaosin raakaravintoilija. Kas kun en tätä eroa ollut viitsinyt juuri pohdiskella. Kirjassa esitellään perus ruuanlaittovälineet ja -ainekset levineen sekä kuivahedelmineen. Sen jälkeen tykitetään ohjeita järjestyksessä aamiainen - välipalat - lounas - päivällinen - lisäkeruuat - perusseokset - pienet herkut - jälkiruuat. Perusreseptit löytyy vegaanisille "maidoille" ja "kermoillekin" :) Pakko kehaista vielä, että kerrankin keittokirjassa korostetaan myös kunnon välipalojen merkitystä! Päivällisruuista löytyy muhevan oloisia reseptejä, joista kokeilin punajuuri"pihvejä". Pienissä herkuissa puolestaan on vaikka mitä herkkupalleroita, ja esimerkiksi huikean houkutteleva raakaravinto-pipariresepti. Tein kuitenkin uteliaisuusratkaisun ja valmistin herkkupuolen sijaan "Vihreän energiapotkun". Siitä lisää kommenttia alempana...

Inspiroivan värikästä ja raikasta jälkeä :)
Kirjaa voi suositella erityisesti raakaravinnon aloittelijoille tai niille, jotka haluavat lisätä raakaravinnon määrää ruokavaliossaan. Kirjan alkuosastolla kun setvitään olennaisimmat alkeet, jotka kannattaa hallita raakailua aloittaessaan. Lisäksi erilaisia "tapauskertomuksia" mennään läpi melko selkeästi siksi, että niihin voisi samaistua joissakin alun ihmettelyissään ja saada vinkkejä käyntiin lähtemisessä. Toisaalta resepteissä kyllä löytyy herkkua melko lailla laidasta laitaan, eli on vaikeaa kuvitella harrastajaakaan, jolle kirja ei tarjoaisi mitään uutta. Myös inspiraatio- ja innostuslataukseksi jo aiheeseen vihkiytyneelle, mutta hiukan alkuinnostuksen unohtaneelle sopottajalle suosittelisin Raw Foodia. Värikkyys on niin karnevalistista, että kokkailu alkaa tuntua leikiltä kirjaa selaillessa. Itse antaisin kirjalle hyvän arvosanan ruokasisällöstään, mutta pientä miinusta poseerausmallisesta terveyslehtiotteesta. Ehkä se inspiroi jotakuta muuta!

Pari kiinnostavaa ruokalajia kokkailin kirjasta:

Ei lattea ollenkaan - vaan elävää puuroa! :)
Hedelmä-selleripuuro
1 varsisellerin varsi (tai 2 jos pidät mausta) paloiteltuna
1 kiivi kuorittuna ja paloiteltuna
1 pieni omena
1 päärynä
1 tl kanelia
1 rkl pellavansiemenrouhetta

Hedelmät kuoritaan ja paloitellaan sellerin kanssa. Sitten kaikki vain tungetaan tehosekoittimeen ja surautetaan keskenään :) Päälle ripotellaan halutessa jotain, jotta suutuntuma monipuolistuu. Tämä puuro sai hyvät arvostelut, vaikka aluksi ainekset tuntuivat hurjilta. Selleriä laitettiin varovaisesti vain yksi varrellinen, mutta se "ei maistunut missään" - eli jos siitä kovasti pitää, voi laittaa kaksikin! Hedelmäinen ja kevyt, helppo syödä vaikka olisi väsynytkin aamu. Piristävä! Myös välipalaksi sopisi ihan hyvin. 

Punajuuripihvit roomansalaattipedillä
3 punajuurta ja 2 porkkanaa
½ dl paahtamattomia pistaaseja
½ - 1 avocado
2 tl sitruunamehua
ripaus merisuolaa
1-2 tl dijon-sinappia
1 kokonainen roomansalaatti (minulla jäävuorisalaattia)
 kapriksia (tai jotain muuta koristetta) 

Raa’at punajuuret ja porkkanat raastetaan tai paloitellaan, riippuu sekoittimen voimista. Raasteet sekoitetaan pistaasien kanssa tehosekoittimessa. Lisätään avocado ja mausteet. Aloitetaan teelusikallisella sinappia ja lisätään maun mukaan. Nostetaan noin 1 dl seosta jokaisen roomansalaatin lehden päälle, koristeet ripotellaan viimeisenä :) Pidin ja teen toistekin! 

Vihreä energiapotku

Alkuperäinen kommentti: "Vihreä on ihanaa!” Oma kommenttini: Ei ollut niin hurjan makuista kuin pelkäsin, mutta ei myöskään mikään ai-van huikea nautinto :D Voisi lisätä jotain pyöristämään makua, kenties, tai sitten juoda sellaisena tietoisen terveellisenä drinkkinä hitaasti hörppien :)

1 ruukullinen lehtipersiljaa
3 kiiviä kuorittuna
1 cm tuoretta inkiväärinjuurta
1-2 dl vettä

Persilja hienonnetaan vesitilkan kanssa tehosekoittimessa. Lisätään kiivit ja inkivääri, hienonnetaan edelleen. Laimennetaan mehua vedellä, jotta saadaan toivottu smoothien rakenne. 

Haastan kaikki kokeilemaan raakailua! :) Jossain postauksessani minun täytyykin varmasti mennä läpi elävän tai raakaravinnon herkkupuolta, sillä namit ja kaakut eivät ensimmäisenä yleensä tule mieleen raakaravinnosta puhuttaessa. Silti niitä on kirjoissa näkynyt olevan paljonkin! Kokeiltava on :)

4 kommenttia:

  1. Mä hommasin tän kirjan heti kun se tuli, jotenkin vahingossa. Ihastuin siihen kovasti, itse olen edelleen aika aloittelija, mitä raakaravintoon tulee, tai en siis edes aloittelija, tykkään ajatuksesta, mutta poimin siitä ainoastaan parhaat palat, pääsääntösesti pirtelöt ja herkkupallerot :)

    Raisa

    VastaaPoista
  2. Minä olen testannut kyseisestä kirjasta vasta kaksi ohjetta .Toinen oli vihreä aamumehu,aivan mielettömän hyvää sanon minä. Toinen taas oli tattarivelli ja voi ei, en pystynyt syömään kaikkea. Siinä oli kanelia ja se ei ole oikein minun makuuni joten ehkä se tai sitten että on vaan niin tottunut noihin kypsennettyihin puuroihin ja velleihin.

    VastaaPoista
  3. Uskon kanssa, että uusia ruokia syödessä suurin este on ennakko-odotus mausta. Vaikka loppujen lopuksi pitäisikin, ei tunnu koskaan kivalta yllättyä ihan kauheasti siinä vaiheessa, kun on jo vienyt lusikan suuhun :) Seuraavalla kerralla, kun tietää, mitä on tulossa, uskaltaa jo maistellakin ja päättää pitämisestä :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.