torstai 3. helmikuuta 2011

Sankaritarinoita - Beagle Freedom Project

Muutoksen voimaksi tarvitaan inspiroivia tarinoita tapauksista ja hahmoista, jotka ovat oikeasti onnistuneet saamaan aikaan jotain positiivista. Totta on, että tieto asioista on kaiken aa ja oo, mutta joka median suoltaessa ekokatastrofia ja eläinrääkkäystä on minun mielestäni tärkeää näyttää myös avaimia ja materiaalia, joiden avulla rakentavasti kanavoida sisuuntumistaan edellä mainittujen asioiden suhteen. Siksi alan jakaa tapauksia, joissa on kipinää. Käytännössä tämä tarina on "sankarit vol.2", koska aloitin jo Willie Smitsillä.

Joka tapauksessa - esittelyssä Beagle Freedom Project.

Kun puhutaan koe-eläimistä, ajatellaan usein rottia ja hiiriä. Ne eivät kuitenkaan ole ainoat selkärankaiset koe-eläinlajit; käytössä on lisäksi ainakin sammakkoeläimiä, kädellisiä, kissoja ja koiria. Koiria käytetään usein lääkkeiden, kosmetiikan ja kotitalouskemikaalien testaamiseen, mutta myös erilaisiin sairauksien, rakennevikojen jne. tutkimiseen. Täysin luotettavaa numeerista tietoa on vaikea löytää, mutta surffailun ja etsiskelyn perusteella näyttäisi siltä, että en arvioi ainakaan yli, jos väitän USA:ssa käytettävän päälle 50 000 koiraa testeihin vuodessa. Rotuna beaglejen "suosio" tällä alalla johtuu siitä, että ne ovat helposti käsiteltäviä ja ystävällisiä, ja siitä syystä alistuvat helposti häkkielämiseen ja jatkuviin, hyvinkin invasiivisiin testeihin.

Beagle Freedom Project alkoi viime joulun tienoilla. Sen perustajat kuuluvat amerikkalaiseen ARME-järjestöön (Animal Rescue, Media and Education). Järjestön idea on, että koe-eläiminä koko ikänsä eläneet eläimet ansaitsevat edes elämisen arvoiset eläkepäivät. Vapaaehtoiset etsivät koe-eläiminä hyväksikäytetyille beagleille uudet, asiantuntevat kodit ja auttavat kuntouttamaan koirat perhe-eläjiksi. Kyseessä olevat eläimet eivät siis koskaan ole välttämättä kävelleet pienen häkkinsä ulkopuolella, joten niiden pitämiseen, sosiaalistamiseen, rohkaisemiseen ja kouluttamiseen kuuluu paljonkin haasteita. BFP-ryhmän ajatus on, että nämä haasteet on kohdattava, ja eläinten kokemukset ikäänkuin yritettävä korvata niille. Sivustolta löytyvien videoiden pohjalta ei ole vaikeaa uskoa, että tällaisten otusten kohdalla hellimällä kuntouttaminen voi olla mahdollista, vaikka eläimet ovat noinkin vaikeista taustoista. Vilkaiskaapa video ensimmäisten kotiutettujen beaglejen saapumisesta BFP-aktiivien huomaan. Kannattaa katsoa loppuun asti - puolessa välissä alkaa  koiranluontoa tulla näkyviin kovaa kokeneista rekuista.


BFP:n toiminta on täysin laillista, ja on kehitetty yhteistyössä testaavien tahojen laboratoriohenkilökuntien kanssa. Videoilta kuitenkin huomaa, että toimijoiden tarkoitus on ohjata huomiota muuhunkin kuin valloittaviin persooniin, joita kliinisen "koe-eläin" -termin takaa löytyy. Ainakin siihen, miten paljon epäkohtia eläinkokeisiin liittyy, ja miten eettisesti velvoittavaa korvaavien menetelmien kehittely ja turhan testaamisen karsiminen olisi. Monet koe-eläiminä käytettävistä beagleistakin joutuvat elämään jatkuvasti piikitettävinä, kolkoissa ja sosiaalisesti antamattomissa oloissa, koska niillä testataan aiemmin testattuja aineita "parantelun" tai taloudellisen kilpailun nimissä. Ne on usein häkitetty tutkimusvälineiksi jo pentuina, ja on olemassa koiranomistajia, jotka teettävät pentuja nimenomaan myydäkseen ne tähän tarkoitukseen. Melkoinen saavutus, että BFP:n porukka sai äänensä kuuluviin monessa amerikkalaisessa mediassa, ja sai todellakin otettua voimakkaasti kantaa.

Vetoava viestintä toimii parhaiten tarinoiden kautta. Voi olla, että nostamalla esiin näiden eläinyksilöiden kohtaloita, toimintaryhmä onnistuu herättämään laajempaa keskustelua eläinkokeiden kyseenalaisista puolista. Videoiden pohjalta veikkaan, että kansallisiin uutisiinkin päässeet tempaukset ovat kuluttajien kesken herätelleet moraalista pohdintaa. Henkilökohtaisena vakaumuksenani koen, että kärsimykseen kykenevien olentojen elämät ovat tasa-arvoisia, ja siksi näin BFP:n jakamisen arvoisena, inspiroivana kannanottona ja tempauksena :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.