keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Sankaruutta sankaruutta, norsujen kera

Villejä urotekoja taas esittelyssä. Kun luonnonsuojelubiologiaa liippaavan graduni ansiosta törmäilen näihin suojelun supertyyppeihin, en vain voi olla niistä hihkumatta. Nyt on esittelyssä The David Sheldrick Wildlife Trust, joka tekee arvokasta työtä Afrikassa norsujen ja suippohuulisarvikuonojen suojelussa. Voittoa tavoittelematon järjestö on perustettu jo 1977 biologi David Leslie William Sheldrickin kunniaksi. Kyseinen tyyppi on yksi valtavan Tsavo East -luonnonpuiston perustajista! DSW toimii valtaosin vapaaehtoispohjalta ja on konkreettisen suojelutyön lisäksi paljon äänessä Afrikan luonnonsuojelukysymyksissä. Se pitää jatkuvaa painetta yllä CITESin pykälien suhteen, jotta norsunluukauppa saataisiin kitkettyä kokonaan, pystyttää aitoja vähentämään ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja, partioi salametsästäjien varalta, ylläpitää asiantuntevia, liikkuvia eläinlääkäripartioita, tukee pienempiä suojelualueita sekä toimii yhteistyössä läheisten kylien kanssa, auttaen esimerkiksi koulujen ylläpidossa ja ympäristökasvatuksen järjestämisessä.  

DSW:n omistautuneet työntekijät hoitavat orvoiksi jääneitä norsun-, sarvikuonon- ja monesti muidenkin lajien poikasia yötä päivää. Lisäksi he tekevät partiointia suojelualueilla ja tarvittaessa hoitotoimenpiteitä villeille eläimille. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi ammutut tai piikkilanka-aitojen vahingoittamat norsut. DWS:n hoitajien mukaan heidän lähettyvilleen hakeutuu kauempaakin loukkaantuneita, heidän kanssaan aiemmin tekemisissä olleita norsuja hakemaan hoitoa. Norsuthan muistavat.

Hoitajan työ näyttäytyy ainakin tahon uutiskirjeissä palkitsevuutensa lisäksi raskaanakin. Usein orvoiksi jääneet poikaset ovat niin heikkoja, että kovasta työskentelystä huolimatta niitä ei voi pelastaa. Kuvagalleriat ja lukuisat DWS:stä tehdyt dokumentit näyttävät kuitenkin, että toimijat ovat aika innostuneita työstään ja hyvillään sen tuloksista...

DWS:n asiantuntijat ovat omistautuneita työlleen...
...ja välittävät norsuvauvoista.
Norsuvauvat välittävät räkäisesti takaisin.

(kuvat: www.sheldrickwildlifetrust.org)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.