maanantai 11. heinäkuuta 2011

EHECin taustoilla

EHEC hikotuttaa taas mediassa, mutta nyt ennennäkemättömän sitkeän kantansa vuoksi. Kyseessä on eläinten ja ihmisten suolistossa yleisesti elävien E. coli-bakteerien ryhmä, joka tuottaa myrkyllisiä aineita ja aiheuttaa voimakasoireisen suolistotulehduksen. Aina, kun EHEC-epidemia pääsee valloilleen, tiedetään etsiä ulosteperäisiä tartuntalähteitä, sillä EHEC elää erityisesti nautojen, joskus muidenkin märehtijöiden suolistossa. Siten tartunnan lähteenä voi olla  lannoite, ulosteilla saastunut vesi, eläinkudos tai käytettyjen ruoka-aineiden kontakti muihin, jo saastuneisiin ruokiin. Erityisesti liha ja maitotuotteet ovat bakteereille alttiita, mutta huonotuurinen voi saada tartunnan tautia kantavista eläimistä vaikka taputtamalla. Tartuntojen jäljittäminen epidemian puhjettua voi olla konstikasta, sillä infektio leviää myös herkästi sairastuneesta ihmisestä muihin.

EHECiä kantavat naudat ovat itse oireettomia, mutta bakteereja ei tarvitse siirtyä ihmiseen suurtakaan määrää aiheuttaakseen rajun oireiston. Ennen tämän kesän ongelmatapausta Suomessa on ollut kaksi elintarvikkeista peräisin ollutta EHEC-epidemiaa, joista vain toisen alkuperä - hollantilainen kebabliha - saatiin selvitettyä. Sairaalahoito auttaa tartunnan saaneita suhteellisen hyvin, mutta huolta aiheuttaa tämänhetkisen EHEC-kannan käsittämätön vastustuskyky eri antibioottiryhmille - kaiken kaikkiaan kahdeksalle yleisimmin käytetylle ryhmälle. Kanta on lisäksi erikoinen risteymä aiemmin tunnetuista kannoista.

Mystistä tämän kesän tartunnoissa on, että syyt on jäljitetty eläinkudoksen eli lihan sijaan ensin kurkkuihin, sitten ituihin, ja nyt sarviapilan siemeniin. Kukin kärsi myynninalennuksen vuorollaan. Kaikki epäilykset kohdistuvat luomutiloihin. Tällä hetkellä Evira tutkii luomu sarviapilansiemeniä, jotka on kasvatettu tietyllä tilalla Egyptissä, ja joita oli myynnissä myös Ekolossa. Egyptistä tulleet, tietyt siemenet ja kasvikset on vedetty markkinoilta ja niille on asetettu tuontikieltoja. Epävarmuutta on vielä runsaasti - siemeniä ei esimerkiksi alkuperämaan ministeriön mukaan ole toimitettu kaikkiin kohteisiin, joissa tätä EHEC-kantaa löydettiin. Ruotsin EHEC ei ole tutkimusten mukaan peräisin sarviapilan siemenistä. Saksan ja Ruotsin tartuntojen keskinäisestä yhteydestä ei myöskään olla varmoja. Kaiken lisäksi kyseiset egyptiläiset, Saksalaisen firman EU:hun tuomat sarviapilan siemenet eivät testauksessa näyttäneet olevan kontaminoituneita. Siksi Egypti on sanoutunut irti väitöksistä. Joka tapauksessa sarviapilan idut ovat voimakkaimmin epäilyksen alaisina, ja Ekolosta viimeisen kolmen kuukauden aikana ostetut sarviapilan siemenet on pyydetty ehdottomasti palauttamaan myymälöihin. 

Tämänhetkisen EHEC-episodin taustalla on laajoja asioita ja ruuantuotantojärjestelmän kipeitä kohtia. Ensinnä hiukan siitä, miten tauti voi kehittyä "supertaudiksi" eli resistentiksi. Bakteerien sukupolvet vaihtuvat nopeasti, ja siksi niiden evoluutio on ihmiseen verrattuna käsittämättömän nopeaa. Lisäksi bakteereilla on käytännössä kokonaista neljä tapaa muuntua geneettisesti. Ensimmäinen on odotetusti mutaatio. Lisäksi bakteeri voi noukkia geneettistä materiaalia, kuten kuolleen bakteerikaverin DNA:ta, ympäristöstään (= transformaatio), saada sitä toiselta bakteerilta "bakteeriseksissä" ( = konjugaatio) tai joutua bakteereita tartuttavan viruksen uhriksi ja saada siltä uutta perimäainesta (= transduktio). 

Kun bakteerit altistuvat niille uudelle antibiootille tai muulle niiden elinkykyä haittaavalle aineelle, tapahtuu luonnonvalintaa. Onnekkaat, kenties vastustuskykyiseksi mutatoituneet tai em. tavoilla muuttuneet yksilöt selviävät ja alkavat lisääntyä. Syntyy resistentti kanta. Juuri tästä syystä antibioottikuurit kehotetaan aina syömään loppuun asti - että ei tuettaisi superbakteerien syntymistä. Ja samaisesta syystä meillä on sairaalabakteereja, jotka tuntuvat jättävän lääketieteen keinoineen kauas taakseen. 

Kuinka samanlainen, huikea kehitys voi tapahtua maatilalla? Vain toistuvan bakteerien antibiooteille altistamisen kautta. Tehotuotannossa eläimille syötetään ronskiksti antibiootteja, maailmalla enemmän kuin meillä toistaiseksi kylmien talvien Suomessa (kts esim tämä). Nautojen suolistoissa elävät bakteerit ovat kuin kasvatusalustalla, kun eläimille syötetään turhia antibiootteja. Toisaalta antibioottien on mahdollista päätyä myös ympäristöön. Lämpimämpien maiden tehobroilerikasvattamoissakin käytetään rutiiniantibiootteja. Bakteereita suorastaan härnätään kehittämään sietokykyä. Kyseessä on tahaton, mutta sairaalloisen varomaton bakteerien jalostustoiminta. Sellaisia onnettomia tapauksia, joissa ihmiselle vaaralliset taudinaiheuttajat kulkevat ja kehittyvät eteenpäin eläinten elimistöissä, kutsutaan zoonooseiksi. Zoonoositaustaisista kauhutarinoista tutuimpia lienee ebola. Vaikka zoonoosiongelmat ovat käytännössä ajan kysymyksiä tehotuotannon pyörteissä, ei voi kuin ihmetellä, miten tämän EHEC-kannan on ollut mahdollista kehittää niin laaja toleranssi eri antibiooteille, ja  lisäksi noukkia mukaansa entistä haitallisempia piirteitä, yhdistymällä vielä toisiin, ihmisperäisiin kantoihin.

Tehotuotannossa leikitään zoonooseilla

Entä kuinka aineksen on mahdollista resistentteine kantoineen joutua luomutuotettujen vihannesten siemeniin? Kuulostaa niin ihmeelliseltä, että aiheesta on esitetty suoranaisia salaliittoteorioita. Rehellisesti sanottuna ne mututuntumalta kuulostavatkin loogisemmilta kuin muu järkeily tähän maailmanaikaan.. Kuitenkaan en itse kykene uskomaan kuin pariin vaihtoehtoon: joko siemenet tuottaneella tilalla on rikottu luomun säädöksiä, käytetty saastunutta lannoitetta ilman kuumakäsittelyjen kaltaisia hygieniatoimenpiteitä, taikka käytetty saastunutta vettä. Tulee väkisinkin mieleen, että bakteerikanta olisi kehittynyt tehotuotannon puolella ja siirtynyt sieltä luomutilalle jollain tavalla, yhdistyen matkalla toisiin E. coli -kantoihin. Minkä jälkeen tilalla oltaisiin oltu joko huono-onnisia, huolimattomia tai omalakisia. Ei sen kummempaa ihmettä tai salaliittoa näkyvissä. Onneksi luomun kattojärjestöt ovat tiukkapipoisia ja käyvät varmasti toimeen karsiakseen tällaiset tapaukset.

Luomukasvikset eivät ole (kts myös tämä) herkempiä bakteeriperäiselle saastumiselle kuin tehotuotetut, kaikista tehotuotannon käyttämistä kemikaaleista huolimatta. EHEC-bakteerit säilöytyvät siementen pintakerroksen alle siten, että siementen peseminenkään ei auta, mikäli saastuminen on tapahtunut.  Lyhyesti: Ihmisiä on hitusen liikaa, menetelmämme ovat hitusen lyhytnäköisiä, inhimillisiä erehdyksiä tai jopa rahanahneita huijauksia sattuu, ja antibioottiroiskinnan zoonoosiruletissa hävitään aina välillä. Siinä oma lakoninen hypoteesini tapahtuneesta. On kammottavaa, että tietyissä peleissä eivät juuri paina ihmisten turvallisuus ja terveys. Antibioottiruletti on hyvä esimerkki.

Itse aion jatkaa itujen syömistä. Tosin olen jo tähänkin asti paasannut, että niiden kanssa hygienia on tärkeää, ja ryöppään (= keitän kuumassa vedessä viitisen minuuttia) palkokasvien idut aina ennen syömistä. Sarviapiloitani en ole koskaan ryöpännyt. Huhhuijaa, hurja on tämä maailma. Lohduttaudun luomupähkinöillä ja viikunoilla ja muistutan, että kirjoitukseni on vain omaa pohdintaani. Se, tulevatko epidemian syyt ja mekanismit selville, nähdään vasta tutkimusten edettyä. 

Jälkikommentti: Ekolon sarviapilansiemenet saivat testeissä puhtaat paperit:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/07/evira_testatuissa_sarviapilan_siemenissa_ei_jalkia_ehec-bakteerista_2720738.html?origin=rss

...mutta EHEC-tutkimukset jatkuvat edelleen.

2 kommenttia:

 1. Siitä, ettei ko. Ekolon siemenistä löytynyt bakteria, voi ehkä olla iloinen, mutta ei röyhistellä rintaansa.

  Sillä, jos EFSA on asiassa oikeassa, kyse oli (onnellisesta) saatumasta. Erittäin todennäköisestä sattumasta, mutta sattumasta kuitenkin.

  Kyseinen Eurooppaan tullut sarviapilaerähän oli yhteensä useita tonneja. Se merkitsee, että vain äärimmäisen pieni osa siitä on ollut saastunutta, muutoinhan puhuisimme kertaluokkia suuremmasta epidemiasta Euroopassa.

  Ei, ei Ekolo tässä asiassa mitenkään syyllinenkään ole, se on toiminut "bona fide" ja noudattanut viranomaisten ohjeita.

  VastaaPoista
 2. Totta, eivät viranomaiset mitenkään voi analysoida jokaista liikkeellä ollutta sarviapilapussia. Koko bakteerikanta on niin hämärä, että alkaa tuntua enemmän ja enemmän vaikealta juuri järkeilläkään sen kulkemisia.

  Eikä tee muutenkaan mieli röyhistellä, kun on kuitenkin ihmishengistä ja tosi kurjista sairastumisista kyse :/ ...ikäviä juttuja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.