sunnuntai 21. elokuuta 2011

Avocadoöljy

Avocadopuun satoa (kuva: wikipedia)
Toinen luomuöljykampanjan tuotteista on neitsytavocadoöljy. Avocadosta on mahdollista puristaa öljyä, koska se on  outolintu luumarjojen joukossa suuren rasvapitoisuutensa (n. 30%) vuoksi. Kyseisiä möhkylöitä poimitaan korkeista avocadopuista (Persea americana), jotka ovat alunperin meksikolaisia kasveja. Korvaamattoman omalaatuisuutensa vuoksi avocadoa viljellään nykyisin lähes kaikilla trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.

Avocadolla on melkoinen lista etuuksia tarjottavanaan. Se sisältää runsaasti erityisesti B-ryhmän vitamiineja, E- ja C-vitamiineja, kivennäisaineita ja lehtivihreää. Banaania kaupitellaan usein hyvänä kaliuminlähteenä, mutta avocadossa on kaliumia vielä 60% enemmän. Avocadossa on myös erityisen korkea määrä tiettyjä fytokemikaaleja (beta-sitosteroleja). Ne alentavat kolesterolitasoja vähentämällä kolesterolin imeytymistä suolistosta. Samoja aineita tutkitaan, jälleen kerran, syöpien ehkäisyn mahdollisuutena. Aivan kuten avocadon runsaasti sisältämiä antioksidanttejakin. 

Avocadon rasvakoostumus on edullinen: rasvoista noin 70% on kertatyydyttymättömiä. Oliiviöljyn tavoin avocadoöljykin kaipaa rinnalleen jotain omega-3-painotteista, mutta ravitsemuksessahan tarvitaan muutoinkin monimuotoisuutta ikuisuusratkaisujen sijaan. Ruhtinaallisten etujensa vuoksi avocadoöljy kannattaa pitää ruokien raaka-ainevalikoimassa, ja neitsytavocadoöljyssä terveystekijät ovat parhaiten tallessa. 

Avocadoöljy on kenties tutuin kosmetiikkateollisuuden puolelta, sillä se hoitaa hyvin herkkääkin ihoa tehokkaasti ja turvallisesti. Se on kuitenkin erinomaista, ylellistä tavaraa myös ruuanlaiton puolella. Avocadoöljy tuo umamia ruokiin: salaatit ja kevyet ruuat saavat siitä upeasti täyteläisyyttä, jopa "lihaisaa" makua. Myös kuumentamista avocadoöljy kestää suhteellisen hyvin. Minulle avocadoöljy antoi uuden innostuksen syödä linssin ituja. Ne kun ovat loistavaa, proteiinipitoista ruokaa, mutta alkaneet jo hiukan kyllästyttää. Lisäsin annokseeni avocadoöljyä, ja pöperöstä tuli kuin uusi, täyteläinen herkku :)

Ekologisesti ajatellen avocadot ja avocadoöljy ovat puista saatavana satona kannattavaa syötävää. Ikivihreät avocadopuut ovat eroosiota estäviä, maan kariketta lisääviä, runsaasti hiiltä sitovia ja veden kiertoa ylläpitäviä olentoja. Viljelijöiden kannalta ne ovat pitkäikäisiä, vähän infrastruktuuria vaativia ja vakaita tuottajia. Yksi hyvin hoidettu avocadopuu voi Risto Isomäen mainion Puukirjan mukaan tuottaa 800 kilon vuosisatoja. BioPlaneten öljyt ovat muutenkin myös reilun kaupan aineksia, ja siten pienten tilallisten toimeentuloa edistäviä. 

Avocado on, sivumennen sanottuna, palkitseva kasvatettava ympäristökasvatuksellisesti :) Avocadon siemen lähtee hyvin kasvuun hiukan liotettuna. Iso siemen on sekä mielenkiintoinen pyöriteltävä että helposti pieninkin käsin käsiteltävä. Suomen oloissa avocadoa ei, ainakaan oman kokemukseni mukaan, saa kasvamaan tuottavaksi asti, mutta huonekasvina tai kasvun tutkimisen projektina se on mukava kaveri.

Myös avocadoöljy kannattaa säilyttää korkin suojissa huoneenlämmössä, ruokakaapin hämärissä, mutta ei yli 30 asteessa. Ja kun kuitenkin on kyseessä ravintorikas tuote, jonka aromit eivät pimittämällä parane, se kannattaa nautiskella suhteellisen ripeässä aikataulussa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.