perjantai 19. elokuuta 2011

Rasvaisia juttuja: oliiviöljy


Ekololla on uusi kampanja, jonka kuluessa käydään läpi eri kasviöljyjä Ekolon luomuversioina. Ekoloinen seuraa kampanjaa hiukan jälkijunassa, makusteltuaan kulloinkin vuorossa olevia, rasvaisia aiheita. Kannattaa seurata Ekolon sivuilta, mikä milloinkin on viikon öljy - tiedossa on kampanjatarjouksia :)


Vanha oliivipuu (kuva: wikipedia) 

Ensimmäisenä maisteltiin BioPlaneten oliiviöljyjä. Oliiviöljy on klassisin klassikko herkkusalaateissa, terveystietoisissa ruokapöydissä ja pitkien perinteiden välimereisissä keittiöissä. Se valmistetaan ikivihreän oliivipuun (Olea europaea) luumarjoista eli oliiveista, jotka sisältävät jopa 60% rasvaa. Ensin oliivit murskataan ja vaivataan massaksi, minkä jälkeen tehdään öljyn erottelu ja mahdollinen käsittely. Oliivilajikkeita on monia, ja jokaisella on oma makuvivahteensa. Siten öljypullossa voi lukea "mieto" tai jokin muu makueväste.

Oliivipuun sadonkorjuu kuulostaa viihdyttävältä touhulta. Se tapahtuu levittämällä verkot puiden alle ja ravistelemalla kypsät oliivit alas. Oliivipuut ovat kauniita hopeisenvihreine lehtineen ja vanhan, jopa 1000-vuotiaaksi elävän lajin myhkyineen. Poimiessa säänkin täytyy olla aurinkoinen, jotta oliivit ovat varmasti puhtaita ja kuivia, kun ne kiidätetään säkeissä puristamoon.

Oliiviöljylaatuja on hämmentävän monta. Ekstraneitsyt (extra virgin) oliiviöljy tarkoittaa laadultaan hienointa neitsytöljyä, joka on oliivimassan ihan ensimmäisessä, hellävaraisessa kylmäpuristuksessa mekaanisesti eroteltava öljy. Neitsytöljy (virgin) on seuraava, sekin mekaanisesti erotettu öljy. Mekaaninen erottelu tarkoittaa, että öljyä ei ole käsitelty kemiallisesti tai kuumennettu. Ns. tavallinen öljy valmistetaan kovemmassa paineessa ja hiukan lämmittäen. Matalan käsittelylämpötilan ansiosta neitsytöljyissä on parempi rasvakoostumus ja ravintoaineet täydemmin tallessa. 

Oliiviöljyn terveysvaikutukset perustuvat erityisesti hyviin rasvoihin ja antioksidantteihin. Oliiviöljyn hyvät, kertatyydyttymättömät rasvat ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia, mikäli niillä korvataan tyydyttyneitä tai kovetettuja rasvoja.  Neitsyt- ja ekstraneitsytoliiviöljyissä on erityisen runsaasti fenoliyhdisteitä, jotka ovat vain niille ominaisia, ja joilla uskotaan olevan eri syöpälaatuja ehkäisevä vaikutus. Oliiviöljy on myös ruuansulatuselimistölle helposti käsiteltävä rasva, joka suorastaan auttaa ko. koneiston toimintaa. Korkealaatuinen oliiviöljy on myös kosmetiikassa ja ihonhoidossa suosittu raaka-aine, sillä sillä on miedosti antiseptisia vaikutuksia. 

Edellä mainitun luokittelun lisäksi oliiviöljyjä on myös aineen pitkän historian aikana ehditty maustaa eri tavoin. Ekolon valikoimassa on sitruunamehulla ja sitruunan eteerisellä öljyllä maustettu oliiviöljy, joka tuo erottuvan, raikkaan sitruunanmaun etenkin tuoreruokiin. Itse en malttanut olla lorauttamatta sitä jopa tuorepuuroon, ja lorautan vielä uudestaankin. En oikeastaan koskaan ennen ole maistellut oliiviöljyjä erityisemmin, mutta näitä luomuversioita symppaan kovasti. Maistelin niitä jopa yksinään lusikalla, ja olin löytävinäni ikivihreän puun eteerisiä makuja :)

Oliiviöljy soveltuu sekä sellaisenaan ruokiin lisättäväksi että paistamiseen. Yleensä pullon kylkikin opastaa, miten hyvin tuote kestää kuumennusta. Mitä hienompi ja "neitseellisempi" öljy, sen kannattavampaa sitä terveysnäkökulmasta on käyttää sellaisenaan. Salaatinkastikkeissa, pastaruuissa ja patongin tai muun leivän kylkiäisenä oliiviöljy on omiaan. Ekolon hyllyltä löytyy myös luomuna ekstraneitsyt oliiviöljyn ja balsamiviinietikan tasapäinen yhdistelmä välimereisiin ruokiin. 

Oliiviöljyn säilyttämiseen suositellaan pimeää, suojaisaa paikkaa ja huoneenlämpötilaa. Pullon korkki kannattaa pitää kiinni, ettei öljyyn tartu vieraita makuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.