lauantai 3. syyskuuta 2011

Kurpitsansiemenöljy

Cucurbita pepo (kuva: wikipedia)
Öljykampanjaa taas etiäppäin: kurpitsaöljyn vuoro! Luomu kurpitsansiemenöljy on ensinnäkin hyvää. Tosi hyvää. Kotipuolessa se on aamupuuron perusaines - värikästä öljyä lorautetaan puuroon sitten, kun pakastemarjat ovat jo mukana, eikä puuro ole enää ihan kuumaa. 

Kurpitsansiemenöljy on muutenkin parhaimmillaan ilman rajua kuumennusta, sillä se on hyvin miedosti paahdetuista siemenistä valmistettu öljy ja menettää pähkinäisenpehmeän arominsa tiristettynä. Siksi kurpitsansiemenöljy kannattaa mieluiten käyttää salaatissa, leivän päällä, lisättynä kastikkeissa, vihannesruokien päälle ripoteltuna tms. Itse olen uteliaisuuksissani aina välillä syönyt suoraan pullosta lusikalla, tottakai. Kun se on niin hienon väristäkin! Väsyneenä ja huippunälkäisenä lusikallinen täyteläisen muhevaa umamia on varsin paikallaan.

Itse öljy
Ekolon luomu kurpitsansiemenöljy valmistetaan Styria-nimisestä kurpitsalajikkeesta (Cucurbita pepo). Öljy on melko arvokasta tavaraa sillä, kuten jokainen kurpitsoja säilönyt tietää, siemeniä ei kerry ihan valtavasti suurestakaan kurpitsasta. Kun kurpitsan keskuksen rihmahöttö erotellaan, siemeniä on jäljellä pari kourallista, ja yhteen litraan öljyä tarvitaan varoen paahdettuja siemeniä kolmisen kiloa. Vaivannäön tuloksena on kuitenkin voimakkaan värinen ja hienon makuinen, erinomaisen terveellinen aines. Kurpitsansiemenöljystä ei olla kuultu pitkin viime vuosikymmeniä samalla tavoin kuin vaikka oliiviöljystä. Kyseessä kun on maineeltaan nousussa oleva ruoka-aines, joka on vasta lisääntymässä käytöltään meikäläisissä keittiöissä.

Kurpitsansiemenöljyssä on runsaasti tyydyttymättömiä rasvoja, immuunipuolustusta ja sydänterveyttä edistäviä antioksidantteja sekä A- ja E-vitamiineja. Perinteisesti kurpitsansiemenöljyä, kuten varsinaisia siemeniäkin runsaasti käytettynä, suositellaan eturauhasvaivojen ehkäisyyn ja hoitoon. Jälleen kerran, jos rasvoista puhutaan, on tärkeää korostaa monipuolisuutta. Ei kannata takertua tähänkään öljyyn yksinään, sillä tarvitset myös Omega-kolmosta, jota kurpitsansiemenöljyssäkin on suhteellisen vähän. Omegat ovat kuitenkin vain osa totuutta. 

"Ennen vanhaan" kurpitsansiemeniä pidettiin loishäädön superlääkkeenä, ja vielä nykyisinkin ko. aineksia ja niistä valmistettuja tuotteita suositellaan vatsaongelmaisten ruokavaliota täydentämään. Eheät kurpitsansiemenet sisältävät lisäksi runsaasti mineraaleja, paljon kuituja ja mukavasti proteiineja, niitäkään ei kannata unohtaa. Molempi parempi :)

Kurpitsapelto (kuva: flora italiana)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.