sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Seesamöljy

Luomu seesamöljy
Eräissä viime kevään ylioppilasjuhlissa kokkailin innoissani tarjolle kaikenlaisia vegaaniversioita, ja tulin tehneeksi peruna-papusalaatin seesamöljyllä. Ensimmäisenä aromin havaitessani ajattelin, että tuli lorautettua liian voimakasta ainesta joukkoon. Vaan voi miten kuitenkin ihastuin makuun! Ai niin, ja en siis ollut ainoa, joka ruokalajista piti, sanottakoon varmuuden vuoksi :) Salaatti loppui ennen rääppiäisiä, mistä olin sekä ylpeä että aavistuksen pettynyt. 

Seesamöljy on, oletettavasti taas, seesaminsiemenistä puristettua rasvaa. Ekolon luomuseesamöljy on kylmäpuristettu tuoreista luomusiemenistä. Se on terveyseduiltaan parasta lisättynä sellaisenaan valmiisiin ruokiin tai kastikkeisiin, ilman kuumennusta tai hyvin miedosti lämmitettynä. Tuorekäytössä seesamöljyn voimakkaat antioksidantit ja verenkiertoelimistöä hellivät, monityydyttymättömät rasvat ovat parhaimmillaan. 

Juuri antioksidanttiensa vuoksi seesamöljy on aivan omanlaisensa. Antioksidantit sekä säilyttävät öljyn itsensä hyviä ominaisuuksia että auttavat ihmiskehoa suojautumaan rappeutumiselta ja sairauksilta. Sesamiini ja sesamoli, seesamin ikiomat ainekset, ovat paljon puhuttuja yhdisteitä yleisen antioksidanttivaikutuksensa lisäksi rasvanpoltto- ja aineenvaihduntatutkimuksissa. Em. bisneksessä toki tutkitaan vähän kaikkea, ja tuettuja tuloksia on vaikeaa löytää... Mutta mainittakoon nyt huvin vuoksi. Tärkeämpää on, että seesamöljy sisältää myös runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, ja on siksikin hyvä lisä ruokavalioon. Taas pieni nootti omega-kolmosesta: sitä tarvitset muualta :) 

Seesam (Sesamum indicum) (kuva: wikipedia)
Seesam ei ole helpoin viljelykasvi. Keltaisten kukkien varistua kehittyvät pienen pienet palot, joissa siemenet lymyävät. Seesamit saa ulos kuoristaan vasta, kun ne ovat juuri sopivasti kypsiä, eivätkä kaikki siemenet tietenkään kypsy samaan aikaan. Olisi hyvin vaikeaa tehdä koko seesaminkorjuun kaari kokonaan koneellisesti, eikä tehokkuusajattelu siksi istu kovin hyvin yhteen seesamintuotannon kanssa. Kenties samasta syystä seesam on hyvä luomuviljelyn laji - käsityökulttuuri ja klassiset, laatua ennen määrää arvostavat menetelmät sopivat luomutuotantoon aika lailla tehoviljelyä paremmin. 

Seesamöljyä käytetään erityisesti aasialaisen keittiön luomuksissa, mutta ihan yhtä hyvin missä tahansa muussakin kasvisruuassa. Terveystietoiset ihmiset ovat puhuneet tästä pähkinäisestä rasvasta jo kauankin. Voimakas, pähkinäinen aromi hellii herkuttelijaa. Sopisi nuudelien ja kaikenlaisten kastikkeiden lisäksi myös salaatteihin ja - höm - niihin tuorepuuroihin ;) 

Seesamöljy on myös kosmetiikassa suosittu raaka-aine, sillä se imeytyy hyvin ihoon, hoitaen ja raviten sitä. Historiallisesti seesamöljyä on käytetty paljon hierontaöljyissä, hampaiden hoidossa ja päänahan hoidossa. Omatekoisessa kosmetiikassa voisikin kokeilla seesamöljyä - säilyvyyden olettaisi olevan hyvä antioksidanttipitoisuuden ansiosta. Raportoin tuloksia, jos ehdin saada aikaiseksi.

Vinkkaan vielä: kannattaa ehdottomasti syödä huippuravinteikkaita seesaminsiemeniäkin! Ylistin niitä tässä postauksessa, ja olisin voinut korostaa vieläkin enemmän niiden kivennäis- ja hivenaineantia. Itse mussutan seesamia lusikalla purkista (umamia!) tai sitten sopotettuna pirtelöihin. Olennaista on saada siemenet rikki, jotta ainekset imeytyvätkin. Tahini on vaihtoehto. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.