perjantai 21. lokakuuta 2011

Isompi tiraus: paisto- ja kookosöljyt

Tähän asti lähes kaikki öljykampanjan nimissä tehdyt postaukset ovat hokeneet "kuumentamatta parasta". Nyt on esittelyssä pari linjasta poikkeavaa öljyä. BioPlanetella on valikoimassaan erityistä luomupaistoöljyä, ja luomukookosöljy on siitä näppärää, että stabiilina rasvana se ei muunnu kuumennettaessa. 

luomu paistoöljy
(kuva: ekolo.fi)
Luomu paistoöljy on auringonkukkaöljyä, joka on ensin kylmäpuristettu, ja sitten vielä höyrykäsitelty. Öljyn korkea omega-9-pitoisuus tekee siitä kuumuutta kestävän aineksen ruuanlaittoon - jopa uppopaistamiseen. Mikä sinänsä kiinnostavaa, höyrykäsittely pystytään tekemään niin hellävaroen, että öljyn alkuperäiset vitamiinit säilyvät. Maku vain muuttuu hyvin miedoksi kylmäpuristettuihin öljyihin verrattuna. 

Auringonkukkaöljystä olenkin jo blogannut aiemmin tässä. Auringonkukkaöljyssä on korkea E-vitamiinipitoisuus, joka siirtyy paistoöljyä tiristäessä kuumennettuihin ruokiinkin. Mietiskelen tässä juuri, josko röstiperunoita paistelisi (ja rakastan tätä blogihommaa; kukaan ei koskaan tule tietämään, moniko suunnitelmistani ja mietiskelyistäni jää sille tielleen.)

Pääsen suosikkiini, luomukookosöljyyn! Jos monikäyttöisyydestä puhutaan, tässä on purkki ylitse muiden. Kookosöljyn rasvat ovat pitkälti tyydyttyneitä. Koska rasvahappoketjut ovat kuitenkin ns. keskipitkiä, ne käyttäytyvät kehossa melko poikkeuksellisesti. Ne eivät varastoidu helposti, vaan tulevat nopeasti koneiston käyttöön. Tällä (teko)syyllä syön kookosöljyä ennen treenejä. Lauriinihapon, joka on sitä suht omalaatuista keskipitkää ketjua, väitetään itse asiassa myös nopeuttavan aineenvaihduntaa. Kookosöljyllä on perinteisesti epäterveellisyyden maine taakkanaan, mutta kylmäpuristettu, luomulaatuinen neitsytkookosöljy on kyllä aivan eri tavaraa kuin raffinoitu ja pitkälle käsitelty markettimötikkä.

Kookokset ovat oikeastaan luumarjoja ja kasvavat kookospalmuissa (Cocos nucifera). Niistä saadaan monia eri aineksia ruuanlaittoon ja muuhun elämiseen. Kookospähkinät ovat kivan näköisiä; ne ovat karvaisia ja niissä on kolme syvennystä, joista klassisissa paratiisikuvauksissa pistetään pilli läpi kookosveden juomista varten. Biologisesti niiden tarkoitus on vähän eri - vauvapalmu lähtee kasvamaan ohuemmista kohdista. Kookosöljy puristetaan kuoren alta löytyvän ainokaisen siemenen kookoslihasta, joka on sinälläänkin käypää ruokaa. Siinä on vähäisesti sokereita, mutta paljon proteiinia, kuitua ja ravinteita. 

Kookosöljy on mukavan pehmeäarominen aines, jota syö mielellään. Se pehmentää maullaan raakaruokia, pirtelöitä, suklaita ja makeisia, mutta sopii myös kuumentamiseen. Juuri tyydyttyneisyytensä ansiosta kookosöljy on niin vakaa rasva, ettei sen kuumentaminen aikaansaa haitallisia, muuntuneita rasvahappoja. Kookosöljy on upea kaveri esimerkiksi raikasta porkkanaa tai syksyn kurpitsaa sisältäville kasvisruuille. Jos on laiska olo, voi kuoria porkkanan, dippailla sitä kookosöljyyn ja rouskia.
luomu kookosöljy (kuva: ekolo.fi)

Kookosöljy on klassinen raaka-aine hiusten- ja ihonhoidossa. Sillä on antibakteerisia ominaisuuksia, se kosteuttaa tehokkaasti ja toimii suojana rasitukselle. Hiuksiin kookosöljyä voi sipaista pieniä määriä muotoilutarkoituksessa, tai sitä voi käyttää pois pestävänä hoitoaineena. Vaikutusaika voi olla esimerkiksi tunnin-pari tai partsilla vilvoittelun ajan. Miksei myös yön yli. Nyt talven tullessa ja pipon painaessa kookosöljyä voi kokeilla hoitoaineena myös kuivuuttaan hilseilevälle päänahalle. Olen hoitanut luomukookosöljyllä myös kanin ihoa. Myös silloin, kun koira tai kani on ollut sairaana ja ruokahaluton, lusikallinen kookosöljyä on aina kelvannut välillä energian antajaksi :3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.