torstai 6. lokakuuta 2011

Eläinten viikko & Vapauta valinnoillasi

Koska on eläinten viikko, katson asiaankuuluvaksi postata lisää eläinetiikka-aiheesta. Animalia on julkistanut tällä viikolla uuden kampanjasivuston, Vapauta valinnoilla. Kyseessä on laaja vinkki-, ohje-, ja inspiraatiosivusto eläinystävällisempään elämäntapaan. Sivustolla on ravintoloiden kasvisruoka-annosten arvosteluja, linkkejä, reseptiapua, eläintietoa, laajasti informaatiota eri kulutustottumusten, tuotteiden ja tapojen vaikutuksesta eläinten hyvinvointiin, kasvissyöntifaktoja ja monenlaista materiaalia myös esitemuodossa. Sivuston yleisilme on kannustava, inspiroiva ja hyväntuulinen. Siellä uskaltaa käydä herkempikin ihminen, jota kasvissyönnin aloittaminen tai eläinetiikka kiinnostaa, mutta jota ikävät kuvat ahdistavat liikaa. Kaverin tai työpaikan voi myös haastaa sivun kautta kasvisruokakokeiluun. 

Moni bloggaaja on kirjoittanut eläinten viikon kunniaksi. Tässä yksi hyvä teksti rotista ja niiden päänsisäisestä elämästä: Empaattinen, naurava, uneksiva rotta Erään planeetan ihmeissä. Itse valitsen omaksi tämän viikon ilme-eläimekseni erään, jonka näkeminen saa minut aina herkistelemään, ja jonka soisin saavan nykyistä parempaa kohtelua. Sika, possu tai sikapossu. Siat ovat älykkäitä ja tunteikkaita eläimiä, jotka eläisivät nykyolojensa vastakohdassa, jos saisivat valita. Ne ovat uteliaita, haluavat tutkia ympäristöään ja pitää kotinsa siistinä. Vapauta valinnoillasi tarjoaa tietoa sioista ja niitä puolustavista kampanjoista tässä. Ahtaus, sosiaalinen stressi ja aggressiot, täysi virikkeettömyys, mahdottomuus penkoa ja tutkia ympäristöä sekä kova betonilattia eivät ole ympäristö, johon possuja pitäisi syntyä lisää. Eläinten viikolla on hyvä pitää ääntä näistä laiminlyödyistä kavereista - kiitos Animalia :)


(kuva: www.animalia.fi/valinta)

Valinnoilla vapauttaminen on helpointa toteuttaa ruokavalion kautta, ja empaattinen elämä yli lajirajojen on aina mahdollista soveltaa juuri itselle maistuvaksi. Kiusatulle lihalle lautasella on paljon vaihtoehtoja, vaikka ei tuntisikaan kutsumusta viherpirtelöiden tai tuorepuurojen ääreen. Kasvisruokavalio voi olla vaikka minkälainen - lihottava tai laihduttava, terveellinen tai ei, nopeasti hotkaistava tai kauan puputettava, värikäs tai yksivärinen, einesruokaa tai luonnonmuotoja - koostamisen tapoja on loputtomasti. Aivan kuten missä tahansa muussa syömisen meiningissä. Eettisesti kasvispohjainen kuitenkin on keveämpi valinta. 

Pieni osa nopean ja täyteläisenherkullisen eläinystävällisen syömisen vaihtoehdoista on esittelyssä Jyväskylän kävelykadulla ensi lauantaina. Animalian paikallisjaosto nimittäin pitää pöytää Vapauta valinnoillasi -kampanjan alun kunniaksi. Jaettavan materiaalin ja keskustelunhaluisten aktiivien lisäksi paikalla on lauantaina Topasin Wheaty-kasvismakkaramaistiaisia. Tapahtuman kunniaksi Ekolo tarjoaa Wheatynsä lauantaina alennuksella, ja arpoo jollekulle onnelliselle herkkupaketin ko. tuotteista. Wheatyn nakit ovat omiaan eväinä, pilkottuina esim. nuudeliruokaan tai leivän päälle, tikun päässä paistettuna, grillattuna jne. Reseptejä on firman omilla sivuilla. Kasvissyöntiä aloittelevan hassut nakit auttavat pehmeästi liikenteeseen. 

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, allekirjoittanut pomppii lauantaina paikalla kettupuvussa. Saapi tulla juttelemaan, jos on kiltillä päällä. 
Näitä meillä kuluu (kuva: www.ekolo.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.