maanantai 28. toukokuuta 2012

Lupiinia leipään!


Lupiinikokeilut saavat jatkoa (aikaisempi juttu lupiinijauhosta löytyy täältä). Kaiken kaikkiaan lupiinijauho on osoittautunut oikein oivaksi ainekseksi. Olen sekoittanut sitä kasvissosekeittoon, kesäkeittoonkin lisäsin lupiinia -eikä kukaan huomannut mitään! Empiiriset kokeet siis osoittavat lupiinijauhon kelpaavan ennakkoluuloisimmillekin, ainakin jos kokki ei mainitse salaisesta ainesosasta mitään.

Proteiininlähteenä makealupiinista jauhettu jauho on lähes vertaansa vailla. 100 grammassa lupiinijauhoa on 43 grammaa proteiinia, sisältäen kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Jos tai kun esimerkiksi kasvissyöjälapsen proteiininsaanti mietityttää, lupiinijauho on mitä mainioin proteiinilisä. Sen avulla miltei minkä tahansa ruoan ravintoarvoja on helppo parannella. Soijaa tippaakaan demonisoimatta ja vastakkainasettelua välttäen, on kuitenkin sanottava, että vaihtelu virkistää ja että lupiinijauhosta soijajauhon aavistuksen rehumainen maku puuttuu kokonaan.

Viimeisimpänä kokeilin, miten lupiinijauho uppoaisi focaccia-leipään. Focaccia on helppo ja herkullinen litteä leipä, jonka voi pyöräyttää tarjottavaksi vieraille tai ihan vaan omaksi ilokseen. Olen pikkuhiljaa hivuttanut leipätaikinaan valkoisten vehnäjauhojen tilalle pikkuisen ravitsevampia jauhoja: spelttiä ja nyt lupiinia. Leivän maku ei ole tästä ainakaan kärsinyt, jos minulta kysytään, niin pikemminkin päinvastoin. Focaccian päälle voi laittaa melkein mitä vaan: sipulia, oliiveja, tomaattia, erilaisia yrttejä. Laitan useimmiten tomaattia, kuten tähänkin leipään.



Focaccia (1 leipä) 





  • 1 dl luomulupiinijauhoa
  • 2 dl luomuspelthiivaleipäjauhoja
  • 3 dl luomuvehnäjahoja
  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 1 tl kristallisuolaa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 2 rkl luomuoliiviöljyä

  • luomuvalkosipulin kynsiä maun mukaan (minä laitan MONTA)
  • 1-2 luomutomaattia
  • 2 rkl luomuoliiviöljyä
  • ripaus kristallisuolaa
  • ripaus luomupalmusokeria
  • paljon luomuyrttejä (basilikaa, kynteliä, oreganoa, timjamia, rosmariinia....)
  • maun mukaan kristalli/merisuolaa valmiin leivän päälle

Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Sekoita jauhoseos kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy. Vaivaa taikina huolella, leivästä tulee sitä kuohkeampaa, mitä perusteellisemmin taikinan jaksaa vaivata. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan liinalla peitettynä n. puoleksi tunniksi.

Sekoita yrtit, suola ja sokeri oliiviöljyyn. Viipaloi tomaatit ja silppua valkosipulit. Lisää tomaatti ja valkospuli öljyn joukkoon.

Leivo taikinasta kostutetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle pyöreä, litteä leipä. Anna leivän nousta  vielä hetki. Leivitä öljy-tomaattiseos leivän päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Ripottele/rouhi leivän päälle kristalli- tai merisuolaa, mikäli leipä tuntuu sitä kaipaavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.