torstai 5. heinäkuuta 2012

Jääteetä hellesäähän

Luomuteet tarjoavat monta vaihtoehtoa jääteen mauksi. Tee kerralla iso kannullinen! Jäätee sopii sekä arkeen että juhlaan.

Valmiit jääteet ovat usein hyvin sokerisia, mutta itse tehty herkullinen jäätee ei kaipaa liikaa makeutta ja on myös helppoa ja edullista. Mainio janojuoma :)

Mustan ja vihreän teen lisäksi rooibos sopii hyvin jääteeksi, sillä se on maultaan hieman makeaa ja siinä ei ole kofeiinia, joten sitä voi juoda iltaisinkin.

Tässäpä kaksi ohjetta:

 Jäätee kylmään veteen

 1 l kylmää, tuoretta vettä

1 rkl teenlehtiä tai yrttejä tai 2 teepussia (voit käyttää tuplamäärän, mikäli haluat vahvemman teen).

sokeria tai hunajaa oman maun mukaan (aloita 1-2 tl ja maista)

Kylmään veteen tehdystä jääteestä tulee kirkasta. 

Laita teenlehdet tai pussit kannun pohjalle. Kaada kylmä vesi päälle ja laita kannu jääkaappiin. Anna olla yön yli. Ohje jatkuu lopussa.

Jäätee kuumaan veteen:

1l kylmää, tuoretta vettä

1rkl teenlehtiä, yrttejä tai 2 teepussia (voit käyttää tuplamäärän, mikäli haluat vahvemman teen).

sokeria tai hunajaa oman maun mukaan

Keitä tee ohjeen mukaan. Jos teet teen lasiseen tai keraamiseen kannuun, tarkistathan ensin että kestääkö se kiehuvan kuumaa vettä. Jääteen tekemiseen ei tarvita hienoja kannuja, kattila toimii aivan yhtä hyvin, tarjoilun voi järjestää vaikka suoraan laseihin! Anna teen viilentyä huoneenlämmössä ja laita se yöksi jääkaappiin. 

Kun tee on valmista:

Jos laitoit teenlehdet ilman teesihtiä, niin siivilöi tee ja kaada se takaisin alkuperäiseen kannuun. Muuten ota sihti tai teepussit pois. Makeuta oman maun mukaan (aloita 1-2tl ja maista). Arenga-palmusokeri sopii erinomaisesti teen makuun, mutta se tekee teestä sameaa.

Nauti sellaisenaan tai kaada jääpalojen päälle! Teestä voi tehdä vahvaa, jolloin se sopii hyvin jatkettavaksi kylmällä vedellä ja/tai jääpaloilla. Tarjoilua varten teen päälle voi lisätä esim. muutaman tuoreen mustaherukan tai sitruunamelissan lehden.


Jäätee säilyy kannellisessa astiassa jääkaapissa 3-4 päivää.


Les Jardins de Gaia tarjoaa monta hyvää makua, tässä testattu rooibos Springtime by the Sun oli mainio, samoin Numin musta Breakfast Blend. Erittäin herkullisen ja herkän jääteen saa käyttämällä Thes de la Pagoden Valkoinen appelsiininkukka -irtoteetä (kunhan muistaa oikean haudutusohjeen, vain 70 asteista vettä). Yrttiteet, kuten mustaherukanlehti tai vadelmanlehti ovat kokeilemisen arvoisia. 

2 kommenttia:

  1. Kiva jääteeresepti, kiitos!

    Muutes, blogin nimi sai pitkään suomenkieltä pääasiassa käyttämättä olleen ulkosuomalaisen miettimään hetken. "Ekoloinen luomukaupan kyljessä" ei ole kovin mairitteleva, ja oletettavasti tarkoitettu merkitys pienestä Ekolosta ei ollut eka asia joka tuli mieleen... vai onko tämä double entendre tahallinen?

    VastaaPoista
  2. Heippa anonyymi!

    En tiedä, miten blogin nimi alun perin on keksitty. Mutta luulenpa, että blogin aloittanut Noora on (biologina) ajanut takaa juuri tuota kaksoismerkitystä. Minusta monimerkityksisyydellään moniarvoisuuteen ja elämän monimuotoisuuteen vihjaava nimi on oikein osuva ja hauska :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.