perjantai 21. syyskuuta 2012

Omenasose stevialla

Tänä syksynä omenasoseen voi makeuttaa stevialla, ihan luvan kanssa. Tai siis hups, ei stevialla vaan tietenkin stevioliglykosidilla. Testasin, kuinka omenasose onnistuu kahdella erilaisella steviamakeuttajalla, stevianesteellä ja Goviosidilla.
Stevioliglykodia uutetaan stevia-kasvin lehdistä ja se on jopa 300 kertaa tavallista sokeria makeampaa. Mikä merkillisintä, stevioliglykosidi on täysin kaloriton, hiilihydraatiton ja insuliinineutraali. Se on luonnollinen vaihtoehto aspartaamille ja muille keinotekoisille intensiivimakeuttajille. Ekolon valikoimiin kuuluu usemapikin steviatuote. Stevioliglykosidia on tarjolla tabletteina, jauheena ja nesteenä. Neljäs Ekolon steviatuotteista on oma suosikkini Goviosid, jossa stevioliglykosidin tymäkkyyttä pehmentää erytritoli, ksylitolin kaltainen sokerialkoholi. 

Aiemmin olen havainnut, että steviatuotteilla marja- ja hedelmäjutut -vanukkaat, puurot, kiisselit-  on helppo makeuttaa. Siksipä kynnys ei ollut korkea kokeilla omenasosettakin stevialla. Chocochilin  Elina totesikin jo omenasoseen makeutuvan mukavasti steviajauheella. Minä päätin testata, miten stevianeste ja Goviosid toimivat.  Syksyn satoa talteen laittaessa on hyvä muistaa, että stevioliglykosidi on nimenomaan makeutus- ei säilöntäaine. Sillä ei ole sokerin säilöviä omianisuuksia (siksi kai oikeaoppista on puhua omenasoseesta eikä hillosta). Isommat määrät stevialla makeutettua sosetta kannattaakin pakastaa. Veikkaisin, että jääkaapissa sose säilyy noin viikon verran.


Omenasose stevianesteellä

Ensin kokeilin stevianestettä. Pikkupullollinen (50 ml) stevianestettä vastaa makeudeltaan 1,2 kiloa sokeria, siispä sillä makeuttaa useammakin syksyn omenasoseet. Riittoisasta pullosta nestettä kannattaa tiputella rauhalliseen tahtiin ja välillä maistellen. Stevianeste on aika ytyä, joten maltti on valttia. Sopiva makeus riippuu niin käytettävän omenalajikkeen happamuudesta kuin siitäkin kuinka makeaa soseestaan mielii. Näihin soseisiin käytin melko makeaa punakanelia. 
  •  1 kg omenalohkoja
  •  n. 1-2 dl vettä
  •  n. 20 tippaa stevianestettä
Pese omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Mittaa kattilaan vesi ja lisää omenalohkot. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmenneet. Soseuta sauvaskoittimella (jos kuorit omenat ne soseutuvat käsipelilläkin). Lisää stevianestettä pikkuhiljaa, muutama pisara kerrallaan, kunnes sose on sopivan makeaa.  

Stevianesteellä syntyi perushyvä omenasose, kolme tähteä.


Goviosidilla makeutettu vaniljainen omenasose  

Seuraavaksi testausvuoroon pääsi Goviosid. Ja nyt taidettiin pääsyä asiaan: tästä tuli nimittäin TODELLA hyvää. Goviosidin kaveriksi lisäsin soseeseen vielä hiukkasen vaniljajauhetta. Viiden tähden omenasose.
Pese omenat ja poista niistä siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Mittaa kattilaan vesi ja lisää omenalohkot. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää Goviosid ja vaniljajauhe.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.