maanantai 10. joulukuuta 2012

Teff-jauho -mitä se on ja mitä siitä voi tehdä?


Ensimmäiset teff-jauhopaketit ilmestyivät Ekolon hyllyille jo viime keväänä, mutta minulle tämä afrikkalainen erikoisuus on jäänyt hieman vieraaksi. Onneksi tämän viikkoisen Villidiilin varjolla on mainio tilaisuus paneutua vähän tarkemmin teffin olemukseen ja herkutella suklaa-määpahkinävoikekseillä.

Teff-jauho on  gluteeniton jauho, jota jauhetaan teff-heinän (Eragrostis tef) siemenistä. Teff-heinä on kotoisin Koillis-Afrikasta, ja sen käytöllä ravintona on vuosituhantiset perinteet. Erityisen tärkeä viljelykasvi teff on Etiopiassa ja Eritreassa.  Etiopialaista alkuperää on myös Ekolon maahantuoma teff-jauho.

Sana  teff tai tef (molempia kirjoitusasuja näkee) on amharan kieltä ja tarkoittaa ’kadonnutta’. Kerrotaan, että nimi tulee siitä, että siemenet ovat niin pieniä – halkaisijaltaan alle millimetrin – että maahan pudotessaan ne yksinkertaisesti katoavat. Koska siemenet ovat näin pieniä, niitä on mahdotonta kuoria. Siksi teff-jauho on ”luonnostaan” ravinteikasta täysjyväjauhoa.

Teff-jauhon ravintosisältö onkin varsin vakuuttava.  Jauhossa on  paljon proteiinia ja teffin proteiini on aminohappokoostumukseltaan erinomaista. Erityismaininnan ansaitsee myös teff-jauhon korkea kalsiumpitoisuus. Muitakin mineraaleja, kuten magnesiumia ja rautaa, teff-jauhossa on merkittäviä määriä. Teff on runsaskuituista ja sen sisältämän hiilihydraatin kerrotaan olevan hitaasti imeytyvää sorttia -erityisen suositeltavaa esimerkiksi urheilijoille tai diabeetikoille.    

Etiopialaisessa keittiössä teff-jauhosta leivottu pannukakkumainen injera on kirjaimellisesti jokapäiväistä leipää. (Injeran ohje löytyy esimerkiksi täältä.) Nykyisin teff-jauho on erityisen suosittua gluteenittomassa leivonnassa. Se tuo myös ravinteikkuutta ja hauskaa vaihtelua mihin tahansa leivontaan.

Teff-jauhon maku muistuttaa minusta aika paljon rukiin tai tattarin makua. Aikaisemmin olen lisäillyt teff-jauhoa muutaman kerran sämpylätaikinaan ja muiden ainesten seassa se on toiminut hyvin.  Ainakin leivontaominaisuuksiltaan teff-jauho vaikuttaa mainiolta: se tekee taikinasta elastista ja helposti muokattavaa. Sitkoa teff-jauhosta ei taida syntyä, joten se täytyy tarvittaessa hoitaa muilla aineilla. Erilaisia teff-reseptejä löytyy netistä runsain mitoin, sekä suolaisia että makeita. Seuraavaksi ajattelin kokeilla  näitä vegaanisia pannukakkuja.


Gluteenittomat suklaa-maapähkinävoikeksit

Tällä kertaa halusin leipoa jotakin gluteenitonta ja todella teffistä. Maapähkinävoi ja suklaa näissä kekseissä eniten maistuvat, teffin säestäessä taustalla, mutta niin toki pikkuleivissä kuuluu ollakin. Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Puolitin määrät ja tuloksena oli parisenkymmentä keksiä.

 • 1 dl teff-jauhoja
 • 0,25 tl kristallisuolaa
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • 1 dl maapähkinävoita
 • 1 dl vaahterasiirappia
 • 0,5 dl suklaarouhetta
Sekoita teff-jauho, leivinjauhe ja kristallisuola keskenään toisessa astiassa ja vaahterasiirappi ja maapähkinävoi keskenään toisessa. Sekoita kaiki aineet keskenään ja lisää suklaarouhe (minä ruohin morttelilla vajaan levyllisen Anandan Pure Extasea) taikinaan.

Taikina saa jäädä aika löysäksi. Lusikoi taikinaa n. teelusikallinen kerralaan leivinpaperille ja muotoile vapaalla tyylillä kekseiksi. 

Paista  keksejä 175 asteessa n. 13 minuuttia. Keksien kuuluu olla melko pehmeitä ja tummeta vain kevyesti.

4 kommenttia:

 1. Juuri pari päivää sitten törmäsin teff-jauhoihin ensimmäistä kertaa peeässässä ja mietin, että mitäköhän ihmettä nuo ovat ja mitä niistä voisi tehdä. Kiitokset siis hyvin ajoitetusta postauksesta, se vastasi minua vaivanneisiin kysymyksiin!

  VastaaPoista
 2. Kiva, että oli kerrankin ajoitus kohdallaan :)

  VastaaPoista
 3. Mitähän nuo teffit mahtavat maksaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Teff-jauhoja saat Ekolosta hintaan 7,90 €. Löydät Teff-jauhot täältä: http://www.ekolo.fi/tuote/teff-jauho/4038507002407/

   Poista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.