maanantai 13. toukokuuta 2013

Mansikkakakku raakana

Äitienpäivä - siinäpä hyvä syy leipoa mansikkainen raakakakku. Tällä kertaa tein kakkupohjan taateleista ja tiikeripähkinöistä. Tiikeripähkinähän (toiselta nimeltään maamanteli) ei ole pähkinä ollenkaan, vaan kastanjasädekaislan juurimukula. Maku ja ravintoarvot ovat sillä kuitenkin kovasti pähkinän kaltaiset. (Lisää tiikeripähkinöistä voi lukea aiemmasta postauksestani.)  Tiikeripähkinät ovat maukas ja kuidukas raaka-aine, ja mukavaa vaihtelua pähkinöille. Ne sopivat erityisen hyvin kakkupohjien ja erilaisten pallosten ja patukoiden tekoon. Myös tiikeripähkinöistä valmistettua maitoa kannattaa kokeilla (erinomainen ohje löytyy mm. tääl). Kakkupohjaa varten tiikeripähkinät kannattaa laittaa likoamaan hyvissä ajoin, muuten ne jäävät helposti vähän turhan sitkeiksi sattumiksi taikinaan. 

Yleensä kiinteytän raakakakkujen pohjia tarvittaessa kookosöljyllä. Tällä kertaa testasin Govindan uutta kookossosetta. Se on soseuttamalla kookoksen tuoreesta hedelmälihasta valmistettu, todella täyteläisen aromikas herkku (kookossoseesta on myöhemmin tulossa ihan oma postauksensa) ja toimi hyvin myös tässä kakkupohjassa.

Täytteen kakkuun valmistin täällöytyvän ohjeen mukaan. Tosin makeutusta vähensin puoleen alkuperäisestä. Makeutinta kannattaakin lisätä täytteeseen pikkuhiljaa. Käytin täytteeseen tällä kertaa jäisiä mansikoita ja liottamattomia cashewpähkinöitä. Aiempi kokeilu liotetuilla pähkinöillä ja sulaneilla mansikoilla johti siihen, että täyteestä tuli todella hyvänmakuista, mutta aivan liian löysää. Uusintaversio sen sijaan hyytyy varsin mallikkaasti. Kakun kannattaa antaa kiinteytyä jääkaapissa yön yli, mutta jos hoppu on, voi sen laittaa myös hetkeksi pakastimeen. Tällä reseptillä syntyi kakku, jonka koko oli n. 15 * 20 cm.


Mansikkakakku




Pohja:
  • 2 dl tiikeripähkinöitä 
  • n. 1 dl tuoreita taateleita
  • 2 rkl kookossosetta/kookosöljyä
  • n. 1/4 tl vaniljajauhetta
  • ripaus kristallisuolaa

Täyte:
  • n.1/2 litraa (jäisiä) mansikoita
  • 2,5 dl cashewpähkinöitä
  • 2 rkl agavesiirappia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl (sulatettua) kookosöljyä
  • 2,5 rkl (sulatettua) kaakaovoita

Pohja:
Laita tiikeripähkinät likoamaan edellisenä iltana.
Kaada liotusvesi mahdollisimman tarkasti pois. Hienonna tiikeripähkinät tehosekoittimessa. Mittaa tiivis desi tuoreita taateleita. Hienonna taatelit tehosekoittimessa. Sekoita tiikeripähkinärouhe ja taatelimassa. Taikinasta saat kiinteämmän lisäämällä siihen kookosöljyä tai kookossosetta. Lisää vaniljajauhetta ja ripaus kristallisuolaa.  Painele massa tasaiseksi levyksi kakkuvuoan pohjalle.


Täyte:
Mittaa cashewpähkinät, agavesiirappi ja sitruunamehu tehosekoittimeen. Hienonna tasaiseksi pähkinätahnaksi. Lisää jäiset mansikat (tehottoman tehosekoittimen omistajana hienonsin mansikat erikseen) ja surauta sileäksi. Sulata kookosöljy ja raastettu kaakaovoi vesihauteessa ja lisää ne vielä täytteeseen. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään.

(Koristele halutessasi mansikoilla ja mintun lehdillä)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.