sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Esipuhe pyörämatkalle

Kello tikittää kovaa vauhtia eteenpäin, vielä olisi vaikka millä mitalla tehtävää ja valmisteltavaa. Bussin lähtöön kohti Nuorgamia on enää muutama hassu tunti, perillä pohjoisessa olisi ikävä huomata jonkun elintärkeän tavaran unohtuneen matkasta. Kaiken tämän tohinan keskellä ajattelin kuitenkin istua hetkeksi alas ja kirjoittaa eräänlaisen "johdannon" tulevalle pyöräreissulleni. Kuinka kesälomastani tulikaan liikkuva mainoskampanja?

Ajatus tästä reissusta on pyörinyt päässäni jo useamman kesän. Aina on kuitenkin löytynyt esteitä, todellisia tai keksittyjä, asian viemiseksi käytäntöön. Viime vuonna päätin lähteä syksyllä pyörällä talvea karkuun etelään. Tarkoitus oli viettää aikaa Euroopan eteläisimmissä osissa niin pitkään, kunnes kevätsäät sallisivat palaamisen Suomeen. Polveni kuitenkin oli eri mieltä, joten päädyin lopulta vain Krakovaan asti ja palasin soijamaitojunalla (sekä lautalla) parahiksi ensilumen sataessa Helsinkiin. Lyhyeksi jääneellä matkalla sain kokea niin huippu- (esim. Unsound-festivaali Krakovassa, puolalaiset vegaaniravintolat, upeat luontokohteet) kuin pohjakokemuksia (polven hajoaminen, Latvian sade ja pehmeät hiekkatiet, ongelmat takarenkaan kanssa), ja jäinkin enemmän nälkäiseksi uutta reissua varten kuin kylläiseksi tämänkaltaisen matkaamisen osalta. Onni onnettomuudessa, jos olisin viettänyt talven Euroopassa kuten oli tarkoitus, olisin missannut mahdollisuuden päästä töihin Ekoloon. Enkä muuten kirjoittaisi tätäkään tekstiä.

Tänä keväänä päätin vihdoin lähteä valloittamaan Suomen koko sen pituudelta. Olisin siis ilman sponsorointiakin lähtenyt samanlaiselle reissulle, tässä sponsoroidussa vaihtoehdossa vain kaikki voittavat! Minä itse pääsen hieman halvemmalla, sekä pääsen edustamaan niitä arvoja minkä mukaan koitan parhaani mukaan elää. Ekolo taas saa tästä (toivottavasti) lisää näkyvyyttä, mikä edelleen edistää noiden arvojen toteutumista. En ikimaailmassa mainostaisi sellaista firmaa, jonka aatteiden takana en voisi seistä ja joita en voisi ilolla jakaa muillekkin. Vegaaninen ja luonnonmukainen elämäntapa on minulle tärkeä asia, ja haluankin koittaa omalta osaltani selventään siihen liittyviä ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä. En koita tehdä itsestäni mitään sankaria tai muita parempaa ihmistä tällä suorituksella, teen vain sen mikä tuntuu hyvältä ja luonnolliselta. Sama pätee myös vegaanina olemiseen. Elämä ei ole kilpailua, kaikessa ei aina tarvitse olla kyse voittamisesta.

Nyt yöuneni alkavat jäädä niin lyhyiksi, että on pakko lopettaa tähän. Kirjoitan jossain välissä reissun päältä päivitystä tänne blogiinkin, kerron sitten tarkemmin mm. eväistä mitä rahtaan mukanani. Pyörämatkailuun ei loppujen lopuksi tarvitse kuin kolme asiaa: uskallus lähteä, maltti pitää peppu penkissä ja vauhti kohtuullisena, sekä hyvät eväät. (Neljäs asia voisi olla tietty itse polkupyörä...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.