tiistai 26. marraskuuta 2013

Kvinoa-karjalanpiirakat

Quinoa tai kvinoa on alkujaan eteläamerikkalainen, huippuravinteikas kasvi, jonka luomuversiota viljellään nykyisin täällä Suomessakin. Kvinoan pienet siemenet ovat erinomaisen ravinteikasta syötävää. Luontaisesti gluteeniton kvinoa sisältää mm. runsaasti aminohappokoostumukseltaan laadukasta proteiinia, kivennäisaineita (esim. rautaa ja magnesiumia) sekä ruoansulatukselle hyödyllistä kuitua. Kvinoa myös maistuu hyvältä ja sopii monelaisiin ruokiin.

Suomalainen luomukvinoa käyttäytyy kokemusteni mukaan ruoanvalmistuksessa pikkuisen "perinteisestä" poikkeavasti. Eri lajikkeiden eroa voisi kuvata niin, että aiemmin käyttämäni, muualla viljellyt kvinoat muistuttavat riisiä, suomalainen puolestaan puuroriisiä. Siksi aiemmin täällä Ekoloisessa jakamani kvinoan keitto-ohjeet eivät ihan sellaisenaan päde suomalaiseen luomukvinoaan. Se nimittäin kypsyy huomattavasti muita lajikkeita nopeammin ja pyrkii puuroutumaan. Siksi se ei minusta ole parhaimmillaan lisukkeena tai salaateissa vaan nimenomaan sellaisissa ruoissa, joissa puuroutumistaipumuksesta on etua. Siispä suomalaista suosittelen mm. kasvispihveihin, pasteijoiden täytteeksi, puuroihin... Se sopii myös mainiosti karjalanpiirakoiden täytteeksi -mukavaa (ja ravinteikkaampaa) vaihtelua perinteisille riisipiirakoille :)     



KVINOA-KARJALANPIIRAKAT (n. 30 pienehköä piirakkaa)



Täyte:
2 dl luomukvinoaa
3,5 dl luomusoijakermaa
3,5 dl vettä
(tai 7 dl luomusoijamaitoa)
kristallisuolaa

Kuori:
1,5 dl kylmää vettä
2 dl luomuruisjauhoja
1,5 dl luomuvehnäjauhoja
0,5 tl kristallisuolaa

Voiteluun:
1 dl luomusoijamaitoa
3 rkl luomuöljyä (esim. paistoöljy)
ripaus kristallisuolaa

Täyte:
Huuhtele kvinoa huolellisesti lämpimällä ja siten kylmällä vedellä. Näin kvinoan makuun hienoista kitkeryyttä tuova saponiini irtoaa. Mittaa kattilaan soijakerma ja vesi (tai vaihtoehtoisesti soijamaito, kerma kuitenkin antaa täytteelle mukavan pehmeän maun). Lisää huuhdeltu kvinoa kiehuvaan nesteeseen. Lisää ripaus suolaa. Keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Varo polttamasta puuroa pohjaan, muista sekoitella välillä. Lisää tarvittaessa nestettä, jos puuro on liian paksua.

Kuori:
Mittaa kulhoon kylmä vesi, sekoita joukkoon jauhot ja suola. Vaivaa taikina tasaiseksi. Ripottele leivinpöydälle ruisjauhoja. Pyöritä taikinasta pötkö ja jaa se n.30 osaan. Pyörittele palat palloiksi ja kauli ohueksi soikioksi. Taputtele ylimääräiset jauhot pois ja nosta lätty pellille.
Lusikoi kuoren päälle kvinoapuuroa niin, että reunoilta jää sentti tai pari tyhjäksi. Rypytä piirakan reunat sormin. Toista 30 kertaa :)

Paista piirakoita 275 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Voitelu:
Sekoita soijamaito, öljy sekä ripaus kristallisuolaa keskenään. Voitele seoksella kypsien piirakoiden pohjat ja reunat.

Nauti lämpiminä :)

2 kommenttia:

  1. Onpa hauska idea käyttää kvinoaa karjalanpiirakoiden täytteenä! Miten en ole tullut ajatelleeksikaan moista, vaikka monenlaista versiota niin karjalanpiirakoista kuin kvinoastakin on tullut tehtyä?! :D Tää lähtis testiin, kiitti ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni! Tää tuli ihan spontaanisti mieleen, kun kvinoan keitto ja karjalanpiirakoiden teko osuivat samaan ajankohtaan :)

      Poista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.