torstai 23. huhtikuuta 2015

Vappusima - ihan ite tein!
Kohta se on taas täällä.

 Nimittäin....
Jostain syystä en ole aikaisemmin koittanut valmistaa simaa itse. Enkä oikeastaan käsitä miksi - itse tehty sima on kuitenkin ainakin sata keraa parempaa kuin kaupasta ostettu, kaikkihan sen tietävät. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että siman valmistaminen itse on todella helppoa! Minä en ainakaan tiennyt. Kun sitten pari viikkoa sitten (näin sopivasti ennen vappua) törmäsin toimiston paperipinoja lajitellessa Ekolon vappusima-reseptiin päätin, että tätähän on nyt kokeiltava...
Ekolon vappusima:
4 l vettä
2 luomusitruunaa
(1 luomuappelsiini)
500 g täysruokosokeria tai fariinisokeria
pieni nokare hiivaa
luomurusinoita

Kiehauta vesi, raasta sitruunankuoret ja poista sitruunankuoren valkoinen osa. Paloittele hedelmät. Lisää veteen sokeri, sitruunan (ja appelsiinin) raastettu kuori sekä hedelmäpalat. Liemen jäähdyttyä lisää siihen noin nuppineulan kokoinen pala hiivaa. Jätä yöksi huoneenlämpöön. Pullota seuraavana päivänä. Siivilöi hedelmälihat pois, lisää pullon pohjalle n. teelusikallinen sokeria ja rusinoita. Pidä pullot joko huoneenlämmössä, jolloin sima valmistuu muutamassa päivässä tai siirrä pullot jääkaappiin jolloin valmistuminen kestää noin viikon verran. Sima on valmista kun rusinat ovat nousseet pintaan.
Omaan simaani en tällä kertaa laittanut appelsiinia koska halusin nyt ensimmäisellä valmistuskerralla kokeilla mahdollisimman simppeliä reseptiä. Reseptiä pitäisi ehdottomasti kyllä kokeilla vielä appelsiininkin kera! Pienenä varoituksen sanana - siman keittelystä leviää huoneistoon aivan mieletön tuoksu...
Ja kas tässä, pullotettu sima! Tosin unohdin rusinat, mutta kai sen maustakin sitten huomaa onko sima valmista vai ei.Nythän tässä on vielä miltei viikko vappuun eli kerkeää vielä vallan mainiosti keittelemään ja pullottamaan vaikka viikonlopun aikana tätä perinteikästä vappuilolientä.

Edit: Huomaattehan, että sima kannattaa tehdä pulloon, jossa korkin saa hieman löysälle. Näin pullon sisään ei muodostu liikaa painetta. Paine saattaa olla todella kova ja voi rikkoa kovemmankin lasipullon.

Makoisia siman keittohetkiä :) (ja muistakaa rusinat)

- Marianne

P.S. Tiedoksi kaikille jotka jäivät miettimään tuliko reseptin mukaisesta simasta hyvää - kyllä, tästä simasta taitaa tulla vappuperinne!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.