tiistai 5. huhtikuuta 2016

Eksoottisia öljyjä: argan & sacha inchi

Ekolon kuukauden tuotteisiin kuuluvat huhtikuussa Bio Planeten luomu ja neitsyt arganöljy sekä luomu, kylmäpuristettu sacha inchi-öljy. Ruokaöljyissäkin vaihtelu sekä virkistää syöjää että monipuolistaa ruokavaliota, joten näitä kuukauden tarjouksessa olevia eksoottisia öljyjä kannattaa vilkaista. Bio Planete on yritys, joka ostaa ainoastaan luomusertifioituja raaka-aineita, reilun kaupan hinnoilla. Se myös noudattaa työpaikoillaan ja tuotannossaan tiukkoja energiankulutuksen minimointiin, kierrättämiseen ja uusiutuvien resurssien käyttöön tähtääviä periaatteita. 

Arganöljy valmistetaan arganpuun (Argania spinosa) luumarjoista. Arganpuita kasvoi ennen laajalti ympäri Afrikkaa, mutta nykyisin se on uhanalainen ja sen elinpiiri rajoittunut Lounais-Marokon alueelle, mistä se lajina on peräisinkin. Hupenemisensa vuoksi argan on Unescon suojelulistalla. Arganit kasvavat vanhoiksi ja kiemuraisiksi puiksi, jotka hedelmöivät kymmenen vuotta istutuksesta. Hedelmät kypsyvät noin vuodessa, ja niiden kitkerän hedelmälihan sisuksiin kehittyy yhdestä kolmeen öljyistä siementä. Juurikin siemen käytetään öljyn valmistukseen, hedelmäliha syötetään yleensä eläimille.

Bio Planeten neitsytarganöljy on valmistettu mekaanisesti puristamalla, ei kuumentamalla. Lopputuote vaatii paljon kypsiä hedelmiä ja työtunteja, ja siksi öljy on arvokasta tavaraa. Arganpuun hedelmät kuoritaan ja pähkinät auotaan perinteisesti käsin. Bio Planete maksaa työntekijöille reilun kaupan mukaista korvausta, ja tuotannon aikaansaamia tuloja on käytetty myös uusien puiden istuttamiseen entisille alueilleen.

Arganöljy


Arganpuun hedelmiä (kuva: wikipedia)


Arvokkaan arganöljyn tuotanto on auttanut puiden säilymistä alueella, jolla maankäytön paineita on muuhunkin. Arvokkaan öljyn menekki korostaa puidenkin arvoa, ja siten luo tarvetta säästää puustoa sen sijaan, että metsiköitä raivattaisiin jonkun muun hyödyntavoittelun tieltä. Marokossa on myös useita aloitteita puiden istuttamiseksi entisille alueilleen. Arganmetsiä oli aiemmin paljon laajemmin, mutta metsien polttaminen, eläintuotanto ja tehomaatalous ovat syöneet metsiköiden levinneisyyttä. Arganpuut ovat ekologisesti hyödyllisiä, sillä ne sitovat kuivuuteen sopeutuneella, syvälle ulottuvalla juuristoillaan maata ja estävät siten eroosiota aavikoitumiselle alttiilla alueilla. Ne myös tarjoavat varjoa eläimille ja kasveille sekä vaikuttavat veden kiertoon alueellisesti, ollen olemassaoloa tukeva avainlaji jopa tuhannelle muulle eliölajille.

Arganin viljelijät ja käsittelijät ovat perinteisesti olleet marokkolaisia naisia, joten arganin menestys on auttanut sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin lisäämisessä. On kuitenkin myös tutkimustuloksia, joiden mukaan, samalla kun arganöljyn lisääntynyt tuottaminen on nostanut elintasoa tuottavissa yhteisöissä, metsät ovat kuitenkin huvenneet tai niiden terveys kärsinyt. Noussut elintaso on usein tarkoittanut esimerkiksi lisääntynyttä kotieläinten määrää, mikä taas varsinkin vuohien tapauksessa lisää metsien kulumista. Lisääntynyt hyvinvointi ei aina ole tarkoittanut metsien pitkäikäisyyden tai hyvinvoinnin ylläpitoa, ennemminkin lähitulevaisuuden tuottavuuden ja tehokkaan hyödyntämisen. Luotettavan luomua ja kestäviä toimintaperiaatteita edustavan valmistajan arganöljyä on tästä syystä kannattavampaa kuluttaa.

Pähkinäisen makuinen arganöljy sisältää paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja, E-vitamiinia ja antioksidantteja. Se on parhaimmillaan käytettynä kylmissä ruuissa kuten salaatissa, jälkiruuassa, leivän dippauksessa tai levitteissä. Taikka lisättynä ruokiin viimeisenä, valmistuksen jälkeen, jolloin vältetään öljyn kuumeneminen. Arganöljystä on tullut massiivisen kiinnostuksen kohde kosmetiikkateollisuudessa, sillä se kosteuttaa ja suojaa ihoa tehokkaasti. Sitä voi käyttää myös itsetehtyyn kosmetiikkaan taikka ihan puhtaasti öljymuodossaan oman ihon ja hiusten hoitoon.


Arganpuu (kuva: wikipedia)


Toinen kuukauden tuote on niinikään Bio Planeten luomu- ja reilun kaupan tuotteisiin kuuluva luomu sacha inchi -öljy. Sacha inchi puristetaan eteläamerikkalaisen, tyräkkikasveihin kuuluvan öljymaniköynnöksen (Plukenetia volubilis) siemenistä. Öljymaniköynnöksen siemenkota sisältää neljästä seitsemään lohkoa, joista jokaisessa piilee yksi hyvin öljyinen siemen. Kiipeilevä kasvi on monivuotinen ja tuottaa siemeniä ympäri vuoden oikeissa olosuhteissa kasvaessaan. Laji onkin oiva satokasvi ja tulonlähde. Öljymaniköynnöstä on kutsuttu myös inkapähkinäksi, sillä inkat viljelivät sitä Perun sademetsissä jo satoja vuosia sitten. Se on yhä tärkeä tuotantokasvi Etelä-Amerikassa, ei enää villinä kerättynä, vaan ihan viljeltynä. Paikalliset omavaraisviljelijät käyttävät kasvista lähes kaikkea sydämenmuotoisia lehtiä myöten. Öljymaniköynnöstä on yritetty lanseerata köyhyydestä nostavaksi sato- ja tuotantokasviksi Perun alkuperäiskansoille 2009 vuodesta lähtien, mutta vasta viimeaikoina se on löydetty muutoin laajempaan tuotantoon.


Öljymaniköynnöstä siemenkotineen
(kuva: wikipedia)
Sacha inchi-öljy

Sacha Inchi on ravitsemuksellisesti varsin kiinnostava öljy, jota tutkitaan terveysvaikutuksiltaan kiihkeästi. Sitä on ravitsemuksellisilta ansioiltaan tituleerattu jopa maailman parhaaksi ruokaöljyksi. Öljy sisältää poikkeuksellisen runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja, joista omega-3-rasvahappoja ylistettyyn pellavaöljyyn verrattavassa suhteessa. Lisäksi Sacha Inchi sisältää runsaasti omega-6- ja omega-9-rasvahappoja sekä E-vitamiinia ja muita antioksidantteja. Tyydyttyneiden rasvahappojen määrä öljyssä on erittäin matala.

Miedosti pähkinäisenmakuista Sacha Inchiä kannattaa käyttää vain kylmissä ruuissa, kuten salaateissa, kastikkeissa, pirtelöissä ja dipeissä, taikka lisättynä valmiiseen, hiukan jäähtyneeseen ruokaan. Mikä ettei sellaisenaankin. Kuumentaminen heikentää öljyn hyviä ominaisuuksia, ja kylmässä ruuassa pähkinäinen rasva maistuukin parhaiten. Hyvin imeytyvää öljyä voi myös käyttää ihon ja hiusten hoitoon, missä sitä pidetään uudistavana kosmeettisena öljynä. Sacha Inchi on kokeilemisen arvoinen, koostumukseltaan hyvä rasva, varsinkin sellaiselle, jonka makuhermoja muutoin niin terveellisen pellavaöljyn aromi ei hivele.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.