maanantai 26. maaliskuuta 2012

Idätyksen teoriaa ja käytäntöä

Erityisesti keväisin iskee aina oikea idätysinto. Idättäminen onkin palkitsevaa puuhaa. Muihin viljelyprojekteihin verrattuna sadonkorjuun aika koittaa todella nopeasti; tattarin idut ovat valmiita päivässä tai parissa, mungpavut ovat moninkertaistaneet massansa ja ravintoarvonsa n. 3-5 vuorokaudessa. Idätys on mahtava mahdollisuus kasvattaa omassa keittiössä helposti ja edullisesti terveellistä ja herkullista syötävää.

Pavut, jyvät ja pähkinät ovat siemeniä, joihin kasvi on varastoinut kaiken, mitä se tarvitsee uuden elämän alkuun. Siemenessä uinuvan elämän herättäminen käy helposti: siihen tarvitaan ainoastaan vettä ja hieman aikaa huoneenlämmössä. Kun siemen alkaa itää, kohoaa sen sisältämien ravintoaineiden määrä entisestään. Idut ovat täynnä A-, B- ja C-vitamiineja, proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, antioksidantteja -ne ovat eräänlainen jalostettu versio jo itsessäänkin terveellisistä siemenistä. Idätettäessä arvokkaat ravintoaineet myös muuntuvat helpommin sulavaan muotoon. Esimerkiksi kivennäisaineita sitova fytiinihappo hajoaa idätettäessä ja näin kivennäisaineiden imeytyminen paranee merkittävästi.

Idättämisen perusohje on yksinkertainen:
  Idätysastia kätevällä kierrekannella
 • Huuhtele siemenet tai pavut lävikössä. Siementen määrässä kannattaa olla maltillinen, yleensä pari ruokalusikallista on sopiva määrä. Joka kerta yllätyn siitä, kuinka vähän siemeniä oikeastaan tarvitaan, muutama ruokalusikallinen onkin itäneenä muutama desi.
 • Laita siemenet likoamaan -liotusaika vaihtelee hieman, mutta tämä ei ole niin kamalan tarkkaa. Minä laitan siemenet yleensä likoamaan illalla ja annan niiden olla vedessä yön yli. Monien siementen, kuten tattarin, kohdalla kuitenkin huomattavasti lyhyempikin aika riittää. Yleensä liotusaika on verrannollinen siihen, minkä kokoisia ja kuinka kovakuorisia siemenet ovat. Pienemmille ja pehmeäkuorisille riittää lyhyempi aika. Liotusvettä kannattaa laittaa reilu määrä, noin nelinkertaisesti siemeneiin verrattuna.
 • Huuhtele liotetut siemenet haalealla vedellä- liian kylmä vesi hidastaa itämistä.
 • Laita siemenet purkkiin ja purkki alassuin johonkin hämärään paikkaan (tiskikaappi sopii tähän mainiosti), n. 45 asteen kulmaan. Näin ylimääräinen vesi valuu pois. Huolehdi, etteivät siemenet peitä purkin suuta ja siten estä ilmaa kiertämästä. Idätystä varten on olemassa erityisesti tarkoitusta varten suunniteltuja astioita, jotka ovat näppäriä varsinkin enemmän idättävälle. Myös lasipurkilla ja jonkinlaisella purkinsuulle pingotettavalla verkolla tai harsolla pääsee homman alkuun.
 • Huuhtele siemeniä huoneenlämpöisellä vedellä 2-3 kertaa päivässä. Minä huuhtelen yleensä aamulla ja illalla.
 • Idätysaika vaihtelee lajeittain seesaminsiemenen 2-6 tunnista sinimailasen 5-7 vuorokauteen. Säilytä valmiit idut jääkaapissa, oikein säilytettyinä ne pysyvät hyvinä melkein viikon. Huuhtele valmiit idut aina ennen käyttöä. Itujen kuntoa kannattaa myös tarkkailla idätyksen ja säilytyksen aikana. Niiden pitäisi näyttää ja tuoksua raikkailta -paha maku tai haju kertoo, että jokin on mennyt pieleen, eikä ituja voi käyttää.

Mungpavun ituja
Idätettäväksi sopivat monenmoiset viljat, pavut ja siemenet. Omia suosikki-idätettäviäni ovat tattari, hamppu, linssit, seesaminsiemenet ja mungpavut. Mungpapu on itujen klassikko ja sen idätys onnistuu vaikka viherpeukalo puuttuisi kokonaan. Idätyksen seurauksena papujen proteiini muuttuu helposti sulavaksi. Mungpapujen idätys on palkitsevaa siinäkin mielessä, että muutama ruokalusikallinen papuja moninkertaistuu parissa päivässä muutamaski desiksi -idätetyissä mungeissa on siis reilusti enemmän syötävää. Idätysharjoitteluun sopivat mainiosti myös linssit. Punaiset linssit on halkaistu, joten ne eivät idä. Sen sijaan erilaiset vihreät ja ruskeat linssit toimivat idätettyinä oivallisesti.


Tattari itää nopeasti
Tattari ja seesaminsiemenet itävät palkokasveja pikaisemmin. Tattaria tarvitsee liottaa ainoastaan 10 minuuttia. Liotuksen jälkeen jyvät itävät valmiiksi vuorokaudessa. Tattaria ei tarvitse idätyksen aikana huuhdella. Seesaminsiemenen liotusaika on hieman pitempi, 5-8 tuntia (minulla yön yli). Noin puolessa vuorokaudessa siemeneen ilmestyy pieni musta piste ja idut ovat valmiita käyttöön. Seesaminsiemeniä ei idätyksen aikana tarvitse huuhdella ollenkaan. Myös hamppu itää muutamassa vuorokaudessa. Pitempi idätysaika pilaa helposti itujen maun. Tattarin, hampun ja seesaminsiemenen idut ovat minusta parhaimmillaan puuroissa ja pirtelöissä. Yhdessä marjojen ja hedelmien kanssa ne muuntuvat mainioiksi aamupuuroiksi, esimerkiksi näin:

Hamppu-mustikkapuuro

 • 2 dl idätettyä hamppua
 • 2 dl mustikoita
 • 3 taatelia
 • 2 dl kauramaitoa
Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Hampunsiementen kuoret ovat kovia ja tekevät puuron rakenteesta aika rouskuvaa, puuron kannattaa siis antaa pyöriä tehosekoittimessa tarpeeksi pitkään. Tässä puurossa kaikki hampunsiementen arvokkaat proteiinit, vitamiinit ja rasvahapot ovat sellaisessa muodossa, että elimistö saa ne helposti käyttöön.Ituja on helppo käyttää myös ihan sellaisenaan, esimerkiksi salaatin joukossa. Ennen salaattiin sekoittamista idut pitää huuhdella, mutta ne kannattaa myös kuivata hyvin, vaikkapa pyyheliinan tai talouspaperin päällä - salaatista tulee muuten helposti liian vetistä (kokemusta on). Seuraavassa meidän launtai-illan salaatti niillä iduilla ja aineksilla, mitä jääkaapista sattui löytymään. Mungpavun idut antavat salaatille mukavaa raikkautta, tattari puolestaan ruokaisuutta.

Itusalaatti

 • 2 dl mungpavun ituja
 • 2 dl tattarin ituja
 • 2 luomuruukkusalaattia
 • 1 dl luomukurpitsansiemeniä
 • puolikas luomusuippopaprika
 • 15 cm pätkä luomukurkkua
 • 2 rkl luomuoliiviöljyä
 • 1 rkl viinietikkaa
Mittaa astiaan kurpitsansiemenet, kaada niiden päälle oliiviöljy ja mausteseos. Sekoita ja anna maustua hetki. Sekoita sillä aikaa salaattikulhoon idut, pilkottu paprika, kurkku ja salaatti. Kaada mukaan kurpitsansiemenet ja sekoita joukkoon n. ruokalusikallinen viinietikkaa.
Tarkempaa tietoa eri siementen idätysajoista ja -tavoista löytyy täältä:
http://www.elavaravinto.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=93:idaetystaulukko&catid=61:yleisohjeita&Item

5 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus ja ihania ohjeitakin :) Idätys on helppoa ja palkitsevaa puuhaa, kun sen kerran oppii niin se hoituu jatkossa niin rutiinilla, ettei tarvitse edes ajatella "työvaiheita" - ne tulevat jo selkäytimestä rutiinilla.

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Niinpä, idätys on tosiaan helppoa, kun pääsee vauhtiin ja se sopii mainiosti tällaiselle hiukan kärsimättömällekin viljelijälle.
  Anni Minerva, sulla on muuten oikein hyvä blogi, olen löytänyt sieltä paljon kivoja ohjeita ja tietoa :)

  VastaaPoista
 3. Pääsin vastikään testaamaan tuota idätyspurkkia ja se on tosi kätevä verrattuna harsojen kanssa puuhaamiseen. Idut on ihania!

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Mistä olet onnistunut löytämään tuollaisen purkin?

  Tahtoisin myös meille tuollaiset! :)

  Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Ekolosta saapi noita purkkeja :) Lisäänpä linkin tuonne teksiinkin!
  http://www.ekolo.fi/merkki/eschenfelder/25/

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.