maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kuinka quinoa keitetään?

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva quinoa on erittäin ravinteikas ruokakasvi. Se ei ole viljojen tapaan heinä, vaan kuuluu savikoiden sukuun. Inkat pitivät quinoaa pyhänä ja kutsuivat sitä "kaikkien viljojen äidiksi". Luontaisesti gluteeniton ja miedonmakuinen quinoa sopii esimerkiksi salaatteihin, pataruokiin ja lisäkkeeksi. Idättääkin sitä voi. Verrattuna vaikkapa riisiin tai vehnään, quinoa on huomattavasti ravinteikkaampaa. Se sisältää runsaasti laadukasta proteiinia; sen proteiini sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Quinoassa on myös paljon kievennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja fosforia. Kuidun lähteenä quinoa on oivallinen, helposti sulavaakin se on. 

Meillä quinoaa syödään usein ja olen kirjoittanut siitä aikaisemminkin. Edellisen quinoapostaukseni kommenteissa virisi pienimuotoinen keskustelu liittyen quinoan huuhteluun. Quinoan pikkuruiset jyvät kun tahtovat karata monen lävikön rei'istä. Etsiskellessäni vinkkejä huuhteluun törmäsin erittäin havainnollisiin ohjeisiin, joissa quinoankeitto käydään läpi askel askeleelta ja kuvien kera (alkuperäinen ohje löytyy täältä). Ja tosiaan, näillä neuvoilla quinoasta muuten tulee aika paljon parempaa, suorastaan ihanan irtonaista -siemenet eivät puuroudu tippaakaan, vaan säilyttävät mukavan kiinteän ja napsuvan rakenteensa. Tällä tavalla quinoan valmistus toki vie hieman enemmän aikaa, mutta on minusta vaivan väärti.

1. Mittaa tarvittava määrä (1 dl quinoaa on keitettynä n. 3 dl) quinoaa astiaan. Laske päälle kylmää vettä ja huuhtele quinoa hyvin siivilän avulla. Jos quinoan antaa liota huuhtelun yhteydessä hetken, turpoavat siemenet sen verran, etteivät hulahda niin helposti karkuun. Siivilä myös kannattaa laittaa vaikkapa kattilan päälle, näin karkulaiset eivät livahda viemäriin.

Quinoan huuhtelu on tarpeen, sillä siementen pinnalla on kitkerän saippuamaista saponiinia. Saponiinilla quinoakasvi suojelee siemeniään; saponiinin takia siemenet eivät maistu linnuille. Suurin osa saponiinista poistetaan ennen siementen pakkaamista, mutta ilman huuhtelua quinoa jää helposti hieman kitkerän makuiseksi. Quinoaa on huuhdeltu riittävästi, kun huuhteluvesi on täysin kirkasta.

2. Jätä huuhdellut siemenet siivilään 20 minuutiksi, näin ne valuvat mahdollisimman kuiviksi. Sekoittele ja kääntele siemeniä hieman valutuksen aikana.

3. Paahda valutettua quinoaa kuuman ja kuivan kattilan/pannun pohjalla muutama minuutti, näin kaikki kosteus haihtuu ja quinoasta tulee todella irtonaista. Paahtaminen riittää, kun siemenistä irtoaa hieman pähkinäistä tuoksua.

4. Kiehauta vettä (lisää halutessasi veteen ripaus suolaa) tai kasvislientä 1,5 kertaa quinoan määrä (esim. 2 dl quinoaa, 3 dl vettä). Tässä ohjeessa veden määrä on hieman pienempi kuin quinoan keitto-ohjeissa yleensä (1 osa quinoaa, 2 osaa vettä). Pienemmällä vesimäärällä quinoa jääkin mukavasti napakammaksi.

5. Lisää quinoa kiehuvaan veteen. Anna quinoan kiehua miedolla lämmöllä, kattilan kansi raollaan -alkuperäisen ohjeen mukaan niinkin tarkka ajanjakso kuin 16 minuuttia :) Säädin hellan ajastimen 16 minuuttiin ja totta tosiaan, siemenet olivat kypsiä ja kaikki vesi haihtunut -juuri tuolla nimenomaisella hetkellä.

6. Ota kattila liedeltä ja anna quinoan jäähtyä ilman kantta 10 minuuttia ja sekoittele sitten haarukalla.


Tadaa: quinoa on valmista! Ja irtonaista! Ja hyvää!

Sitten vielä oma tabouleh-ohjeeni. Tämä salaatti on kevyt, raikas ja ravitseva, ja helposti varioitavissa saatavilla olevien ainesten mukaan :) 

Quinoa-tabouleh

  • 2 dl luomuquinoaa
  • 3 luomutomaattia
  • 1 luomupunasipuli
  • 1 luomusuippopaprika
  • 1/2 luomukurkku
  • 400 g:n purkillinen huuhdeltuja luomukidneypapuja (240 g)
  • reilusti luomupersiljaa (n. puolikas ruukullinen)
  • n. 1 rkl luomusitruunamehua

kastike:
  • 3 rkl luomuoliiviöljyä
  • 1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
  • 1 tl kristallisuolaa
  • 1 rkl palmusokeria
  • paljon luomupersiljaa (se toinen puoli ruukusta)

Keitä quinoa em. ohjeen mukaan. Silppua sipuli, kurkku, tomaatti ja paprika sopivan kokoisiksi lohkoiksi, ei liian pieneksi silpuksi. Sekoita pavut, quinoa ja kasvikset keskenään. Sillppua sekaan persilja.
Valmista kastike tehoseikoittimessa: mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Sekoita kastike salaattiin ja purista päälle tilkka sitruunamehua.

13 kommenttia:

  1. Kiitos tästä quinoan käsittely ohjeesta. Tällaista tosiaan olen kaivannut, kun mössöähän siitä on tullut. Nyt alkoi tabouleh houkuttamaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla :) Toivottavasti onnistuu tällä ohjeella permmin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos quinoavinkistä! Sain hyvän suosituksen ensimmäisenä kommentoineelta Paulalta kurkata tänne. Otan quinoan kanssa uusintaottelun näillä ohjeilla.

    VastaaPoista
  4. Onko siis niin, että kuumavesihuuhtelua ei tarvi vaan kylmä vesi riittää? Yleensä ohjeissa on et kuumassa vedessä huuhdellaan.

    VastaaPoista
  5. Hei Kaisa, kiitos kysymyksestä :) Tässä ohjeessa ei tosiaan huuhdella kuin kylmällä vedellä. Ja hyvää tulee näin.

    Luulisin, että kuumalla vedellä huuhtelu poistaa tehokkaasti quinoan saponiinia, joten sen voisi tehdä kylmällä vedellä huuhtelun jälkeen ja huudella sen jälkeen vielä kertaalleen kylmällä vedellä. Mutta välttämätöntä se ei ole.

    VastaaPoista
  6. Hei , oletko tehnyt Quinoa jauhoista koskaan puuroa ?

    VastaaPoista
  7. Heli, enpä ole quinoajauhoa kokeillut.
    Idätetystä quinoasta olen tehnyt tosi herkullista tuorepuuroa kylläkin :) Quinoahan on helppo idätettävä ja itää hirmu nopeasti, jo vuorokaudessa. (siemenet huuhdellaan hyvin ja jätetään likoamaan veteen yön yli. Sen jälkeen vesi siivilöidään pois ja vielä kertaalleen huuhdeltu quinoa saa itää huoneenlämmössä n. vuorokauden. Quinoaa kannatta idätyksen aikan huuhdella useamman kerran.) Idut olen surauttanut marjojen ja hedelmien kanssa sitten puuroksi. Voisinkin laittaa tuon tuorepuuron ohjeen tänne blogiin kokonaisuudessaan :)

    VastaaPoista
  8. Heippa. Piti tulla myös kiittelemään, kun tämän ohjeen löysin, kylläkin jo viime syksynä. Quinoasta tulee just sellaista, kun kuuluukin.

    VastaaPoista
  9. Kaitaliina, kiitos! Kiva kuulla :)

    VastaaPoista
  10. Minun täytyy tulla kysymään lisäohjeita. Olen nyt jokusen kerran yrittänyt, mutta edelleen quinoastani tulee sellaista liisterimäisen puuromaista. Joudun liottamaan ja huuhtelemaan quinoaa toistakymmentä kertaa eikä huuhteluvedestä silti tule koskaan täysin kirkasta. Olen myös antanut quinoan valua kuivaksi liki tunnin ennen paahtamista että olisi varmasti kuivaa. Liottamisen ja huuhtomisen aikana quinoa on turvonnut liki kaksinkertaiseksi vaikka huuhtelen kylmällä vedellä, ja kun keitän sen, neste häviää 3-4 minuutissa vaikka lämpötila olisi kuinka matala hyvänsä. Tulos on se aluksi mainitsemani liisterimäinen puuro :/

    En oikein hoksaa mitä teen väärin. Quinoan ostan irtotavarana Punnitse & Säästästä. Osaisitko sinä sanoa missä minulla menee vikaan, kun itse en sitä hoksaa? :) Haaveilen irtonaisesta quinoasta. :)

    VastaaPoista
  11. Miu, anteeksi myöhäinen vastaus! Tämä varmaan riippuu tosi paljon quinoa lajikkeesta. Minulla on samanlaisia kokomuksia suomalaisesta luomukvinoasta, eli huuhteluvesi ei kirkastu, siemenet turpoavat ja puuroutuvat. Muut quinoat taas ovat toimineet postauksessa kuvatulla tavalla, eli luulisin, että kyse on siitä, että P&S:n quinoa on jotakin lajiketta, joka nyt vaan käyttäytyy noin :)

    VastaaPoista
  12. Hei. Osaatko sanoa voiko quinoan huuhdella etukäteen esim ennen retkeä vai alkaako saponiinia muodostumaan jossain vaiheessa uudestaan?

    VastaaPoista
  13. Pahoittelen myöhästynyttä vastausta Maiju! Quinoa kannattaa mielummin keittää ennen retkeä ja ottaa siis mukaan lämmitystä vaille valmiina. Quinoan voi kyllä myös huuhdella valmiiksi ja keittää vasta retkellä, mutta tässä täytyy ottaa huomioon se, että quinoa voi alkaa itämään huuhtelun jälkeen. Lisäksi, jos quinoa ei kuivu huuhtelun jälkeen kunnolla, pakattuna tiiviisti retkeä varten (esimerkiksi muovirasiaan) se voi homehtua. Toivottavasti vastauksesta on vielä apua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.