torstai 9. lokakuuta 2014

Hyväksi ihmiselle, hyväksi luonnolle - Reilua luomurooibosta Etelä-Afrikasta

Eräänä päivänä syttyi valtava metsäpalo. Kaikki eläimet, niin suuret kuin pienet, seurasivat kauhistuneina ja avuttomina metsän tuhoutumista. Vain pikkuruinen kolibri oli kiireinen: se kantoi pisara kerrallaan nokassaan vettä roihuavaan metsään. Kolibrin sammutusyritys näytti muista eläimistä täysin hyödyttömältä. "Kolibri, oletko hullu? Tuosta ei ole mitään apua", ne sanoivat. Kolibri vastasi: "Niin, ehkä ei, mutta teen kuitenkin sen mihin pystyn. Teen parhaani."

Vanhan kansansadun metsäpaloa sammuttavasta kolibrista kertoi Arlette Rohmer, ranskalaisen luomuteihin erikoistuneen Les Jardins de Gaïan perustaja. Kertomus kolibrista toimii innoituksena ranskalaiselle mm. paikallis-demokratiaa, ympäristöarvoja ja humanismia ajavalle Colibri-liikkeelle. Les Jardins de Gaïa on Colibrin aktiivijäsen, mutta tarina kolibrista kuvaa yrityksen filosofiaa laajemminkin: teoillamme ja valinnoillamme  -pienilläkin- on merkitystä.

Gaïan Arlette ja Aurélie sekä wupperthalilainen
rooiboksen viljelijä Barend Salomo
(kuva: Les Jardins de Gaïa)

Arletten perustama Les Jardins de Gaia tuo Ranskaan reilusti tuotettua luomuteetä, pakkaa ja valmistaa teesekoituksia sekä markkinoi niitä ympäri maailmaa. Alallaan se on kotimaansa suurimpia. Aivan alusta saakka Gaia (perustettu 1994) on sitoutunut sekä luontoa että ihmistä kunnioittaviin toimintatapoihin. Luomussa ja Reilussa kaupassa Gaïa on ollut todellinen edelläkävijä. Yrityksen Intiassa viljellyt teet saivat luomusertifikaatin 1995, yhtenä ensimmäisistä koko maailmassa. Alusta lähtien Gaïa on sitoutunut Reilun kaupan standardeja tiukempiin ehtoihin takaamalla tuottajille korkeammat ostohinnat, maksamalla ennakkomaksuja ja antamalla takuun vuotuisista ostomääristä. Yritys tukee pieniä osuuskuntia ja erilaisia paikallisia hankkeita ympäri maailmaa. Tällä hetkellä projekteja on meneillään mm. Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Intiassa ja Kiinassa. Toiminnan perustan on kestävien ja henkilökohtaisten suhteiden rakentaminen viljelijöihin, Gaïa ostaa teetä yhä samoilta tuottajilta kuin vuonna 1994!

Suomeeen Gaïan teitä tuo Ekolo. Syyskuun lopussa meillä ekololaisilla oli ilo ja kunnia saada vieraiksemme Gaïan perustaja Arlette sekä Aurélie Servol ja Jean-François Schnell samasta yrityksestä. Vierailun yhteydessä tarjoutui loistava tilaisuus  paitsi oppia teestä, myös kuulla ja nähdä, miten eettisesti ja luontoa kunnioittaen tuotettu tee voi todella muuttaa maailmaa. Kun viljelijät saavat työstään oikeudenmukaisen korvauksen, heidän mahdollisuutensa vaikuttaa omaan elämäänsä ja tulevaisuutensa lisääntyvät. Lapset pääsevät kouluun, terveydenhuoltoa voidaan parantaa... Luomu- ja biodynaaminen viljely tarjoavat tapoja, joilla hankkia elanto turvallisesti ja luontoa vahingoittamatta. Tarkemmin saimme Aurélien ja Arletten opastuksella perehtyä rooibokseen ja kasvin merkitykseen Etelä-Afrikassa. 

Ainutlaatuinen rooibos 

Rooibos on hernekasveihin kuuluva kasvi, joka kasvaa luonnonvaraisena ainoastaan Etelä-Afrikassa ja sielläkin vain Cederbergin vuoriston alueella. Alueella on ihan oma kasvillisuusvyöhykkeensä fynbos, joka on ainutlaatuinen koko maailmassa. Siellä kasvavista kasvilajeista kahtakolmasosaa ei tavata missään muualla. Alueen kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet sateisia ja kylmiä, maaperä hiekkainen ja hapan. Vaikka maaperä on karu ja sääolosuhteet haastavat, on alueen kasvillisuus yksi maapallon moninaisimmista. Talven ja kevään sateet saavat kasvit kukkimaan loistavan värikkäinä.

Rooibos-kasvi (kuva: Les Jardins de Gaïa)

Rooibos on oikeastaan ainut hyötykasvi, joka näissä omalaatuisissa oloissa menestyy. Paikallisten ihmisten elanto on siis todella kiinni rooiboksesta. Oikeastaan kasvi ei muunlaisessa ympäristössä viihdykään, esimerkiksi liika kastelu tai runsaat sateet saavat sen voimaan huonosti. Myös alueella säännöllisesti roihuavat, kasvillisuutta uudistavat metsäpalot ovat rooiboksen kasvulle välttämättömiä. Rooibosta sekä viljellään että satoa kerätään villeinä kasvavista pensaista.  Kasvin siemenet ovat hyvin pieniä ja niiden keräämisen hoitavat omat juuri tähän tehtävään erikoistuneet osaajat.

Rooibos-sadonkorjuuta
(kuva: Les jardins de Gaïa)

Rooiboksen vihreät lehdet muistuttavat neulasia. Rooibos poimitaan käsin, kuivataan auringossa, leikataan ja sen jälkeen ne hapetetaan samaan tapaan kuin teen lehdet. Aurélie ja Arlette kertoivat, että kuumassa ilmassa hapettuminen alkaa lähes heti. Rooiboksen lehdet vaihtavat väriä suorastaan silmissä. Hapetuksen aikana lehdet saavat rooiboksen tunnusmerkkinä pidetyn kuparinpunaisen värin ja niiden maku voimistuu. Laadukkaan rooiboksen kuulemma tunnistaa väristä: halpa rooibos sisältää paljon myös kasvin varsia, siksi punainen väri jää haaleammaksi - mitä voimakkaamman punaista, sitä laadukkaampaa siis. Myös rooiboksesta on olemassa "vihreä" hapettamaton versio. Vihreän rooiboksen maku on miedompi ja "ruohoisempi", sitä pidetään vielä terveellisempänä kuin "tavallista" rooibosta.

Rooibosta käsitellään. Huomaa väriero hapetetun ja hapettamattoman
rooiboksen välillä! (Kuva: Les Jardins de Gaïa)

Etelä-Afrikan alkuperäisasukkaat ovat juoneet rooibosta vuosisatoja. Edelleenkin kasvista haudutettu juoma on Etelä-Afrikassa arvossaan, sitä juovat kuulemma kaikki, ikään ja tilanteeseen katsomatta. Rooibosta haudutetaan samaan tapaan kuin teetä. Teehen verrattuna rooibos sisältää vain hyvin vähän tanniineja. Siksi se ei kitkeröidy vaikka haudutusaika olisi pitkä, myös haudutusvesi saa olla jopa 95 asteista.

Rooiboksen terveyshyötyjä voisi verrata vihreään teehen, myös rooibos sisältää runsaasti antioksidantteja. Teehen verrattuna rooiboksen etuna on kuitenkin sen kofeiinittomuus. Niinpä rooibosta voi huoletta nauttia mihin aikaan päivästä tahansa.  Miedon makea rooibos maistuu ja sopii myös lapsille. Rooibos sisältää myös pieniä määriä hyödyllisiä kivennäisaineita kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja kaliumia.


Reilua rooibosta

Les Jardins de Gaïa on sitoutunut ostamaan rooiboksensa kahdelta pieneltä viljelijäyhteisöltä. Jo kymmenen vuoden ajan Arlette ja vaihteleva joukko muita gaïalaisia on osallistunut tammikuiseen sadonkorjuuseen Etelä-Afrikassa.

Yhteisöistä toinen on Wupperthal, jonka lähetyssaarnaajat perustivat 1830-luvulla. Aiemmin alueella toimi Etelä-Afrikan vanhin kenkätehdas, mutta nyt tehtaan toimintaa on ajettu pikku hiljaa alas. Alueen ihmisillä on siis  vain vähän toimeentulomahdollisuuksia. Tärkeimpänä toimeentulon lähteenä on rooibos, jonka hyödyntämisessä on viime vusosina otettu paljon edistysaskelia. Yksi tällainen oli Reilun kaupan lisämaksujen ja Gaïan taloudellisen tuen avulla hankittu traktori, joka helpottaa raskasta sadonkorjuuta huomattavasti. Viime vuosina Wupperthalin naiset ovat myös kehitelleet rooiboksen hyödyntämistä kosmetiikassa. Paikallisille rooiboksen ihoa hoitavat ominaisuudet ovat olleet tuttuja jo pitkään, perinteisesti rooiboksella on mm. rauhoitettu auringon polttamaa ihoa.

Toinen rooiboksen tuottajaosuuskunnista sijaitsee Heiveldissa. Alue on äärimmäisen syrjäinen ja karu. Sen asukkaat ovat eteläisen Afrikan ikivanhojen paimentolaiskansojen khoisanien jälkeläisiä. Ainoat tulonlähteet Heiveldissa ovat lampaiden kasvatus ja rooiboksen viljely. Osuuskunta on hyvin elinvoimainen: viime vuosina siihen on liittynyt paljon nuoria, joten tulevaisuus näyttää turvatulta. Erityisesti naiset ovat Heiveldissä tärkeässä roolissa, niin osuuskunnan hallinnossa kuin rooiboksen tuotannossakin. Reilun kaupan lisämaksujen avulla Heiveldiin on voitu rakentaa viemäröinti ja asuntola työntekijöille. Asuntola mahdollistaa yöpymisen Heiveldissa sadonkorjuun aikaan, eikä työntekijöiden tarvitse enää kulkea päivittäin pitkiä työmatkoja.

Rooiboksen kerääjiä Heiveldissa (kuva: Les Jardins de Gaïa)

Gaïan rooibokset Ekolon valikoimassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.