sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Yhteistyön alku ja tukea rohkealle matkalaiselle!

Maailmassa on tällä hetkellä yli 50 miljoonaa pakolaista ja turvapaikanetsijää. Pakolaisuuteen pakottavia syitä on monia, merkittävimpinä vainon, sorron tai väkivallan uhka kotimaassa, aseelliset konfliktit ja sota sekä ympäristöolojen muuttuminen ylitsepääsemättömiksi. Humanitaarisen avun tarve tuskin tulee vähenemään tulevaisuudessa, kun ympäristöongelmat ja ilmastonmuutos kiihtyvät, kiihdyttäen entisestään myös resurssien hallintaa koskevia konflikteja. 

Ihmisten, luonnon ja eläinten hyvinvointi ovat kaikki yhteydessä toisiinsa, ja siksi myös humanitaarisen avun tulisi olla linjassa muun eettisyyden kanssa. Olemme Ekolossa aloittaneet kokonaisvaltaisesti eettiseen toimintaan pyrkivän yhteistyön Suomen Pakolaisavun kanssa. Kyseessä on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka pyrkii pitämään pakolaisten oikeuksien puolta sekä kohdemaissa että paluumuuton yhteydessä. Tällä hetkellä toimintaa on Liberiassa, Sierra Leonessa, Thaimaassa ja Ugandassa. Lisäksi järjestö tekee tiedottamistyötä Suomessa. Arvostan erityisesti järjestön tavoitteita toimia paikallisesti ja joustavasti, tehden avustuksista paikallista osaamista kunnioittavia yhteistyöprojekteja. Lähdemme tukemaan ja kehittämään humanitaarisen avun muotoja, jotka ovat kokonaisvaltaisesti ja pitkällä aikatähtäimellä eettisiä ja läpinäkyviä sekä huomioivat paikalliset erityispiirteet. Kehitämme siis Ekololle omaa lahjoitusväylää, jolta varat johdetaan suoraan nämä kriteerit täyttäviin kohteisiin. 

Mistä tämä koko yhteistyöajatus löytyikään?

Suomen Pakolaisapu on aivan pian, tässä kuussa, lähettämässä kymmenhenkisen joukon suomalaisia nuoria tutustumaan Ugandan pakolaisasutusalueelle. Eräs lähtijöistä on Ekolon vakituinen asiakas Lumi, joka otti kauppaan yhteyttä kerätäkseen varoja matkan kehitysyhteistyötavoitteisiin. Nuoret valittiin kuvakilpailusta, jossa osallistujat esittivät visuaalisen vastauksen tehtävänantona olleeseen, pakolaisuutta koskevaan kysymykseen "Mitä jos se olisin minä?". Matkan tarkoitus on nähdä järjestön työ ja varojen perillevienti pakolaisten elämää helpottamaan. Lisäksi olennainen osa on tutustua oloihin Ugandassa ne itse kokien, keskustella ihmisten kanssa kasvotusten ja välittää myöhemmin tietoa pakolaisuudesta sekä mediassa että kouluissa. Pakolaisuuden arkea ei ole helppoa kuvitella, saati sitten samaistua siihen, kun itse elää yltäkylläisesti Suomessa. Myös uutisointi pakolaisuutta koskien on usein lukuja ja ihmismassoja. Vertaiskokija voi valottaa asioita kuulijoilleen ihan eri tavoin, omista kokemuksistaan ja vaikutelmistaan lähtien. 

Muusta yhteistyöstä Suomen Pakolaisavun kanssa blogataan myöhemmin lisää, mutta juuri nyt olisi ajankohtaista tukea Lumin huikean reissun tukipakettia matkan omilla viitenumeroilla. Itse matkustus saa ulkoministeriön tuen ja lahjoitusvarat menevät itse projekteihin paikanpäällä. Merkittävän yhteistyökipinän sytyttäneen Lumin toivotamme tervetulleeksi bloggaamaan tännekin näkemästään ja kokemastaan! Mikäli reissun päällä vain aikaa, sähköä ja nettiä löytyy :)

Tilitiedot Lumin reissuprojektin tukemiseen:

Saaja: Pakolaisapu
Tili: FI7180001300223667
Viitenumero: 6897509569 


Ugandaan lähtijät tunnelmoimassa (kuva: Nuoret Maailmalle-projektin fb-sivu
https://www.facebook.com/NuoretMaailmalle?fref=ts ) 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.