keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Kuvamaratooni jatkuu: puhtautta ja pukeutumista Helsingissä

Helsingin Ekolosta näpsittyjen kuvien toinen ja tältä erää viimeinen rupeama seuraa tässä. On varmasti paljon suosikkeja, joita en hoksannut esitellä, mutta ehkä joskus toiste. Poiminnot ovat tietenkin omia henkilökohtaisia aarteitani, ja osin jo perinteisiä tuotteita. Jokainen on kannustettu etsimään omat aarteensa ja vaikka kommentoimaan alas, mitä olisi pitänyt kuvata :)

Yksi suosikkiasioistani "non-food" -puolella on pesuaineiden ja shampoiden täyttömahdollisuus. Ympäristöongelmia aiheuttavaa muovijätettä voi vähentää tuomalla oman, jo tyhjennetyn pullon kotoa ja pumppaamalla sen täyteen. Pieni ekoteko tämäkin, sen lisäksi, että suosii biohajoavuutta ja luomua, jotka piilevät näissä  aineissa. Sekä Jyväskylän että Helsingin Ekoloista löytyy näitä tällaisia pömpeleitä: 

Täyttöpesuaineen kanistereita sievästi toisiaan nokkineen tiirailemassa

Ole Hyvän värikkäitä shampoita ja hiushoiteita alkuperäisissä puteleissaan


Täyttökanistereita on sekä Ole Hyvän että Ecoverin litkuilla, vaikka kuvassa näkyvätkin vain Ole Hyvät. Muovin käytön vähentäminen on sekä materiaalia säästävää että ympäristöön päätyvää muovijätettä vähentävää. Itse irvistän usein joutuessani heittämään roskiin turhia muovipaketteja, sillä mieleen juolahtavat ne viisi valtavaa muovijätepyörrettä Sinisen planeetan merillä. Niistä esimerkiksi pohjoisen Tyynen valtameren pyörre on Teksasin kokoinen. Tai sitten ajattelen muovipusseja nieleviä kilpikonnia, roskiin takertuvia eläimiä ja muita murheita. Ja muovisia pienpartikkeleita, jotka hioutuvat pienen pieniksi ja kulkeutuvat ravintoketjuihin saaste- ja myrkkyhituset liftareinaan.

Mutta murheista pieniin tekoihin - olen tosiaan innoissani näistä pumppupöniköistä ja mahdollisuudesta täyttää oma purnukkansa uudestaan ja uudestaan. Sillä ei ole väliä, minkä putelin kanssa tulee ostoksille - minulla on jopa agavesiirappituubi yhtenä täyttöpurkkina :D. Täyttökanisterit ovat muuten myös haluttua tavaraa moniin eri tarkoituksiin tyhjennyttyään, eli menevät harvoin jos koskaan roskikseen. Jos ei satu Ekoloon eksyessään kanniskelemaan vanhaa shampoo- tai pesuainepurkkia, paikalla on usein odottamassa juuri tarkoitusta varten tuotuja, putsattuja purkkeja täytettäväksi. Täyttelyostos käytännössä: sitä vain ilmaantuu kaupalle tyhjien purkkien kanssa, pumppaa ne täyteen ja tuo muiden ostosten kanssa kassalle kertoen, että täyttö on kyseessä. Niin ja sitten maksaa hiukan vähemmän.

Kosmetiikkapuolellakin muuten edellä mainittu Ole Hyvä ottaa askelia. Hoksasin vasta firman uudet kosteusvoidetuubit - Ole Hyvän värimaailmasta on kyllä vaikea erehtyä! Kestosuosikiksi päässeen merkin lisäksi löytyy toki paljon muitakin silmää hiveleviä sarjoja. Esimerkiksi Couleur Caramelin meikit, joihin moni on jo ehtinytkin ihastua. Ai niin, ja vinkkaampa ihan ihan uusiin... Sain nimittäin urkituksi tietooni, että valikoimiin on saapumassa kosmetiikkatuotteita kahdelta uudelta tekijätiimiltä: Berliinistä huikean tiukasti ekot ja vegaaniset m+i -luonnonkosmetiikkatuotteet, ja ranskalaisen Marilou Bion Ecocert-sertifioidut tuotteet. 

Ole Hyvän uudet kosteusvoidetuubit - säilyvyyssyistä eivät
(vielä?) täyttöinä

Vankan suosijakunnan kerännyttä Couleur Caramel -sarjaa

Vaatepuolelta Helsingin Ekolossa ovat tällä hetkellä edustettuna näkyvimmin teepaidat, kassit ja hamppukengät. Keväiset hamppupopot ovat muuten nyt alessakin. 

Olisin napannut mukaani yhden lammasaiheisen vegaanipoweripaidan, ellen olisi jo törsännyt rahojani reissulla vastaantulleeseen kirjallisuuteen antikvariaateissa (Animalian ruoka + ympäristövaikutukset -aiheinen kirja ja Bodhipaksan Vegetarismi), Animalian tapahtumassa Faunan pöydässä (eläintuotantokriittinen teos, josta ehkä vielä täälläkin kuuluu) ja Kasvitieteellisessä puutarhassa (Suomen jäkälät ja sammalet, aijai!). 

Houkutusteeppari...

...ja hamppukenkiä

Voi sentään, vielä on pakko mainita yksi ihan suosikkijuttuni. Pienen pieni asia konkreettisella tasolla, mutta sitä suurempi periaatteena. Ekoloissa nimittäin on lähes aina jonkinlainen suuren alen boksi tai jopa  dyykkausboksi. Aavistuksenomainen kommentti kauppojen turhan kestämätöntä tuotteiden poisheittopolitiikkaa liipaten ja kestävämmän tavarankäsittelyn puolesta  :)

4 kommenttia:

 1. Voi vitsi mua ottaa päähän turha muovi! Voi vitsi mua ottaa päähän turha muovi! Voi vitsi mua niiiiiiin ottaa päähän kaikki turha muoviroina!!!! AArgh!!! Mä en vaan pysty ymmärtämään, miksei sitä ole ajat sitten lailla kielletty!

  Anteeksi tämä ylimitoitettu purkaus, alan vaan joka kerta nähdä punaista, kun joku vaan mainitseekin ne muovijätepyörteet :) Saavutan jonkinlaisen mielenrauhan, kun käyn ostoksilla Runsaudensarvessa ja otan kauppaan mukaan omat hedelmäpussit, ja oman kangaskassin tietty. On ihan luksusta, kun parhaassa tapauksessa ostosten mukana ei kulkeudu kotiin yhtään muovia. Onneksi on ekokauppoja!

  VastaaPoista
 2. Hyvä joskus purkaa mieltä ;D

  Mullekin se on aika tunteen asia, koska merieläimet on pienestä asti olleet jotenkin mulle sydäntä lähellä. Tai siis onhan siellä sellasia esimerkkejä, joista ihan kaikki tykkää, kuten delfiinit ja kilpparit. Mutta viimeinen tikki ton muovin kanssa oli se, kun ekaa kertaa elämässäni kävin "etelän rannoilla" Madeiralla... Äsh sitä moskan määrää :/

  Onneksi tosiaan on vähän kehitystä jo ton krääsän kanssa! :) Mä yritän käyttää melko lailla loppuun jopa Ekolon paperipussit :D

  VastaaPoista
 3. Hei,

  ja kiitos antoisasta postauksesta, jälleen kerran.

  Vinkki linkkilistaan: ekokampaamo HUVIla
  http://www.kampaamohuvila.com/
  Pääkaupunkiseudun ainoa todellinen luomukampaamo, näin väittäisin. Olen vuosien varrella tsekannut kolme muuta, sinänsä ihan pätevän oloista ja viihtyisääkin mestaa, mutta jos yhtään syynää niissä käytettyjen aineiden (esim. hennojen) INCI-luetteloja, vihreys osoittautuu huomattavasti pinnallisemmaksi, valitettavasti.

  VastaaPoista
 4. Suuri kiitos palautteesta, ja myös vinkistä, näyttääkin lisäämisen arvoiselta! :)

  Mukavaa kuulla, että näitä myrkyttömämpiä vaihtoehtoja kertyy, ihan omankin terveyden kannalta. Kaunis blogikin HUVIlalla on!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.