perjantai 24. helmikuuta 2012

I love Samu (osa 2)

Aikaisemmassa blogikirjoituksessa kerroin Samu pesupähkinöistä. Nyt tulee sitten opastusta pähkinöiden käytöstä. Pesupähkinät sopivat kirjo-, valko- ja käsinpesuun 30 asteesta aina 95 asteeseen saakka. Pesupähkinät pesevät niin hellävaraisesti, että niitä voi huoletta käyttää myös herkimmille tekstiileille. Pesupähkinöiden annostelu tapahtuu pyykin painon (pyykkikoneen koko) sekä likaisuuden mukaan. 3-5 kg:n koneeseen riittävä määrä on 4-6 pähkinää, likaiselle pyykille tai 7 kg:n koneeseen tarvitaan 6-8 pähkinää.

Pesupähkinät pesevät erinomaisesti normaalilikaisen pyykin. Olen itse huomannut, että jos (ruoka)tahraiset vaatteet heittää suht tuoreeltaan koneeseen, niin Samu tehoaa niihinkin. Tuoreisiin rasvatahroihin olen kuitenkin laitannut heti sappisaippuaa tai nestemäistä tiskiainetta, joka tehoaa ihan hyvin myös vaatteessa olevaan rasvaan. Tahraiset vaatteet kannattaa muutenkin melko nopeasti pestä, ettei lika pääse liiaksi pinttymään kankaaseen. Sappisaippua on pesupähkinöiden oiva kaveri likatahrojen poistoon. Se on teholtaan aika lyömätön. Sillä olen saanut vaikeatkin tahrat lähtemään, niin kuin juuri mainitsemani rasvatahrat. Pesupähkinät eivät valkaise pyykkiä, joten kannattaa kokeilla esimerkiksi ruokasoodaa valkoisten vaatteiden kirkastamiseksi. Sitä voi annostella ruokalusikan verran pyykkiainelokeroon. Huuhteluainetta en ole pesupähkinöiden kanssa käyttänyt, sillä pyykki tuntuu pesun jälkeen ihanan pehmeältä.

Tee näin: Laita pesupähkinät pussiin. Kangaspussi, pesupussi, ohut nailonsukka, mikä vaan, minkä kangaskuitujen välistä saponiini pääsee pyykkiin liukenemaan. Laita suljettu pussi vaatteiden päälle koneeseen ja kone käyntiin. Pesupähkinät voi käyttää toisenkin kerran mikäli pyykki on pesty alle 60 asteessa. 60 asteessa pähkinöitä voi käyttää kerran, jonka jälkeen ne voi heittää bioroskikseen taikka kompostiin.

Pyykki tuoksuu pesun jälkeen.. ei miltään.. puhtaalta! Tämä tuote on kyllä herkkäihoisten, allergisten ja herkkänenäisten huipputuote. Meillä pestään lastenvaatteet, aikuisten vaatteet ja liinavaattet melkein pelkästään pesupähkinöillä. Pyykkiin kun ei pesupähkinöistä jää minkäänlaisia kemiallisia jäämiä tai tuoksuja. Kestovaippojenkin pesuun pesupähkinät sopivat erinomaisesti. Joskus, jos haluaa tuoksua vaikka liinavaatteisiin, pähkinöihin voi tipauttaa pari-kolme tippaa jotakin eteeristä öljyä. Itse pidän kovasti laventelin tuoksusta.

Samu pyykkineste toimii samalla tavoin kuin pähkinät. Annostus 40 ml - 60 ml veden kovuuden mukaan. Suomessahan vesi on pehmeää, eli 40 ml riittää varsin hyvin. Tosin jos pyykki on likaisempaa, niin annostusta voi hieman suurentaa. Samu pyykkinesteissä on mukavasti valikoimaa. On tuoksuton, laventeli, kamomilla-appelsiini ja ruusu. Lisäksi on myös pesuneste valkopyykille, johon on lisätty soodaa.

Pesupähkinöistä voi itsekin keittää pesuliuosta:

Kiehauta 5-6 kokonaista pesupähkinää litrassa vettä kannen alla. Anna hautua 7-10 minuuttia. Siivilöi ja pullota valmis ja jäähtynyt pesuaine. Liuos säilyy viileässä 1-2 viikkoa. Jos haluaa voimakkaampaa liuosta, pähkinöitä voi laittaa enemän tai veden määrän voi vähentää puoleen. Liuosta voidaan käyttää pyykinpesun lisäksi yleispuhdistusaineena, käsien pesuun sekä hiusten ja vartalon pesuaineena. Liuoksella voi pestä myös lemmikin turkin, siitä kun ei jää mitään eläintä ärsyttävää tuoksua.

Päätin kokeilla liuoksen valmistusta, ei kuin tuumasta toimeen! Laitoin pähkinät kattilaan ja kaadoin litran vettä päälle. Sitten kiehautin veden ja annoin liuoksen seistä kannen alla kymmenisen minuuttia. Pähkinöistä irtosi veteen saponiinia ja väriä. Liuoksen pintaan nousi kevyt vaahtokerros. Lopputuloksena vaaleankeltainen pesuliuos, vautsi! Kaadoin liuoksen lasipulloon ja osan suihkepulloon ja lisäsin mukaan pari tippaa ihanaa eteeristä laventeliöljyä. Testasin heti valmista liuosta kylpyhuoneen lavuaariin. Liuos ei vaahdonnut lainkaan ja se puhdisti altaan hyvin. Hanastakin tuli kiiltävä. Oivallinen yleispuhdistusaine! Ja tosiaan, suihkepullosta kätevä supsutella pesua vaativiin paikkoihin.

Kyllä näistä pesupähkinöistä on moneksi!

Pesupähkinäliuosta pullotettuna :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.