tiistai 24. tammikuuta 2012

I love Samu! (osa 1)

Samu-pesupähkinät ovat Sapindus mukorossi -puun hedelmiä, jotka kasvavat trooppisilla alueilla ympäri maailman. Ekolon Samu pesu- pähkinät tulevat Pohjois-Intian vuoristoalueilta, jossa ne kasvavat luonnonvaraisina. Nimestään huoli- matta ne eivät ole pähkinöitä vaan luumarjoja, jotka sopivat hyvin myös pähkinäallergisille. Ne eivät sisällä lainkaan hajusteita tai kemiallisia jäämiä ja siksi sopivat erinomaisesti allergikoille! Niitä on käytetty vuosituhansia luonnon- mukaisessa lääkinnässä ja pesuaineena Intiassa. Yksi puu tuottaa satoa jopa 200-300 kg vuodessa peräti 90 vuoden ajan! Samu pesupähkinä on reilu tuote. Pähkinöiden kerääminen ja käsittely työllistävät paikallisia ihmisiä ja tukevat vanhoja perinteitä ja kulttuuria, luontoa kunnioittaen.

Mikä saponiini?

Pesupähkinät sisältävät 15% saponiinia, mikä on luonnollinen puhdistusaine. Saponiini tulee latinankielestä (sapo=saippua) koska se vaahtoaa vedessä samalla tavalla kuin saippua. Saponiini toimii pyykinpesussa emulgaattorina, jonka ansiosta vesi ja rasva sekoittuvat toisiinsa. Usein likatahraa peittää öljykerros, jonka saponiini pystyy poistamaan. Lika vapautuu pesuveteen ja huuhtoutuu pois. Pesupähkinöiden saponiini liukenee 30 asteessa ja pähkinöitä voi käyttää missä tahansa lämpötilassa tästä ylöspäin. Saponiini ei siis ole saippuaa, joten sillä voi huoletta pestä myös hienoja tekstiileitä ja kestovaippoja. Saponiini säilyttää tekstiilien värit kirkkaina ja pehmittää pyykin, joten huuhteluainetta ei tarvitse käyttää. Muita saponiinia sisältäviä kasveja:
  • rohtosuopayrtti (juurissa jopa 20% saponiinia)
  • kevätesikko (juurissa 5-10%)
  • muratti (lehdet 5%)
  • useat palkokasvit (esim herne, soijapapu)
  • pinaatti
  • kvinoa
  • kaura
  • parsa
  • munakoiso
  • tattari
Syötävien kasvien saponiinipitoisuudet ovat pieniä. Esimerkiksi tattari ja palkokasvit (käsittelemättömät) kannattaa kuitenkin huuhdella ennen käyttöä. Olen itse käyttänyt (melkein pelkästään) pesupähkinöitä usean kuukauden ajan ja täytyy sanoa että olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Niin kuin Noorakin kertoi aikaisemassa kirjoituksessaan, myös minä olen vakuuttunut pähkinöiden tahranpoistotehosta. Pienen pojan äitinä erilaisilta ruoka- ja muilta tahroilta ei voi välttyä ja Samu on selviytynyt niistä hienosti. Jopa suht tuoreet marjatahrat ovat saaneet koneessa kyytiä. Sappisaippuaa on hyvä olla kaapissa tiukempien tahrojen varalta, mutta en itse joudu siihen kovin usein turvautumaan.

Tutustu Samuihin Ekolon nettisivuilla.

Lisää Samuista ja pyykinpesusta Ekoloisessa. Seuraavalla kerralla tuleekin sitten opastusta Samu -pähkinöiden ja nestemäisen Samun käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.