Vappu on hyvä syy leipoa munkkeja. Näissä munkeissa
on aavistus kookosta ja hieman tavallista tummempi väri. Väri
tulee Arenga palmusokerista, samoin aromikas maku.
Munkit (n. 15 kpl)
- 4 dl luomukookosmaitoa (1 purkillinen)
- 1 pss kuivahiivaa
- 1,5 dl Arenga luomupalmusokeria
- 1,5 tl kristallisuolaa
- 1 tl luomukardemummaa
- 8 dl luomuvehnäjauhoja
- 1 dl luomukookosjauhoja
- 100 g sulatettua margariinia (Sinistä Keijua)
- Appelsiini-kookossokeria / luomutäysruokosokeria
- Luomupaisto- tai rypsiöljyä paistamiseen
Lämmitä kookosmaito kattilassa kädenlämpöiseksi. Sekoita
jauhot, kuivahiiva, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Sekoita
kuivat aineet ja neste. Lisää sulatettu margariini. Vaivaa taikina
kimmoisaksi. Anna kohota liinalla peitettynä n. 30 min. Leivo
jauhotetulla alustalla munkeista joko pyöreitä pullia tai
rinkeleitä. Minä teen yleensä rinkeleitä, ne on nimittäin kypsyvät varmemmin sisältäkin. Rinkelit on helppo tehdä pistämällä sormi pullan
läpi ja pyörittelemällä, kunnes reikä on riittävän suuri. Anna
munkkien kohota liinan alla vielä hetki.
Laita kattilan pohjalle öljyä sen verran, että munkit
uppopaistuvat koskettamatta kattilan pohjaa. Lämmitä öljy
kattilassa 180 asteiseksi. Öljyn sopivan lämpötilan voi testata
pienellä taikinanpalalla. Kun koepala ruskistuu minuutissa, öljy on
rittävän kuumaa. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn kypsymään.
Kun alapuoli on kauniin ruskea, käännä munkki esim. reikäkauhalla.
Kun molemmat puolet ovat kypsyneet nosta munkki talosupaperin päälle.
Näin ylimääräinen öljy valuu pois. Kierittele munkit sokerissa. Munkkien sokerointiin sopii mainiosti hienorakeinen täysruokosokeri. Pirteän appelsiinivivahteen
munkkeihin saa käyttämällä appelsiini-kookossokeria.
Munkkeja mutustellessa on mukava mietiskellä, miten mahtava juttu Arenga palmusokeri onkaan. Palmusokeri tuotetaan reilusti ja paikallisasukkaiden ehdoilla, mikäs sen sopivampi sokeri työväen juhlapäivänä! Samalla palmusokerin avulla pelastuvat kokonaiset sademetsäekosysteemit orankeineen. Lisää juttua palmusokerista löytyy täältä ja täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.