Joskus tai siis yleensä aina arkinen ruoanlaitto on
kiireistä ja kaoottistakin hommaa. Helppous ja nopeus ovat valttia,
kun jalassa roikkuu kymmenen kilon nälkäänsä kiljuva puntti ja
joku suunnittelee juuri uusien väriliitujen testaamista tapettiin.
Tässä kaksi tiukoissakin tilanteissa testattua reseptiä :)
Dal on maukasta linssiruokaa, jota syömme usein
riisin, ohran tai quinoan kera. Ohje on peräisin Faunan Vegaanin
uudesta keittokirjasta, alkuperäistä
ohjetta olen muokannut omaan (ja erityiseti lasten) suuhun paremmin sopivaksi lisäämällä tomaattipyreen määrää ja jättämällä
pois chilin. Dalin valmistus vie kaiken kaikkiaan reilun puolituntia,
mutta aktiivista työskentelyä se ei vaadi kuin sipulien ja
inkiväärin pilkkomisen ja ainesten pannulle mittaamisen verran. Dal porisee
kypsäksi kannen alla omia aikojaan.
Dal
- 2 rkl paistoöljyä
- 4 valkosipulinkynttä pilkottuna
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 1 tl raastettua inkivääriä
- (1 pieni chili pilkottuna ja simenet poistettuna)
- 2 tl jeeraa
- 2 tl kurkumaa
- 2 sipulia pilkottuna
- 2 dl punaisia linssejä
- 7 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 tl palmusokeria
- suolaa ja pippuria
Kuumenna öljy pannulla ja kypsennä valkosipulia,
tomaattipyreetä ja mausteita n. minuutti. Lisää sipuli ja paista
kunnes sipulissa on väriä. Lisää pannulle vesi, kasvisliemikuutio
ja huudellut linssit. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä
20-30 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja palmusokerilla.
Tofusalaatti todellista pikaruokaa, se nimittäin
valmistuu muutamassa minuutissa. Tofusalaatti on lisäksi erinomaisen
herkullista, olenpa tarjonnut sitä juhlissakin. Usein syön tofusalaattia vihreän
salaatin, itujen ja leivän kanssa. Aiemmin tein
salaatin käyttäen oliiviöljyä, mutta kun eräällä
mummolareissulla saatavilla oli ainoastaan seesamöljyä, tein
salaatin olosuhteiden pakottamana siihen. Ja itseasiassa
seesamöljy sopikin tähän loistavasti.
Todella nopea tofusalaatti
- paketillinen maustamatonta tofua
- 3 tomaattia
- 1 (puna)sipuli
- 3 rkl soijakastiketta
- 3 rkl seesamöljyä
- reilusti jotain vihreää, esim. persiljaa, ruohosipulia, lipstikkaa
Valuta ja kuutioi tofu. Silppua sipuli, tomaatit ja yrtit. Sekoita kulhossa ja lisää soijakstike ja seesamöljy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.