maanantai 7. toukokuuta 2012

Helppoa, nopeaa, hyvää kasvisruokaa


Joskus tai siis yleensä aina arkinen ruoanlaitto on kiireistä ja kaoottistakin hommaa. Helppous ja nopeus ovat valttia, kun jalassa roikkuu kymmenen kilon nälkäänsä kiljuva puntti ja joku suunnittelee juuri uusien väriliitujen testaamista tapettiin. Tässä kaksi tiukoissakin tilanteissa testattua reseptiä :)

Dal on maukasta linssiruokaa, jota syömme usein riisin, ohran tai quinoan kera. Ohje on peräisin Faunan Vegaanin uudesta keittokirjasta, alkuperäistä ohjetta olen muokannut omaan (ja erityiseti lasten) suuhun paremmin sopivaksi lisäämällä tomaattipyreen määrää ja jättämällä pois chilin. Dalin valmistus vie kaiken kaikkiaan reilun puolituntia, mutta aktiivista työskentelyä se ei vaadi kuin sipulien ja inkiväärin pilkkomisen ja ainesten pannulle mittaamisen verran. Dal porisee kypsäksi kannen alla omia aikojaan.

 

Dal

  • 2 rkl paistoöljyä
  • 4 valkosipulinkynttä pilkottuna
  • 4 rkl tomaattipyrettä
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • (1 pieni chili pilkottuna ja simenet poistettuna)
  • 2 tl jeeraa
  • 2 tl kurkumaa
  • 2 sipulia pilkottuna
  • 2 dl punaisia linssejä
  • 7 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1 tl palmusokeria
  • suolaa ja pippuria 

Kuumenna öljy pannulla ja kypsennä valkosipulia, tomaattipyreetä ja mausteita n. minuutti. Lisää sipuli ja paista kunnes sipulissa on väriä. Lisää pannulle vesi, kasvisliemikuutio ja huudellut linssit. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja palmusokerilla.




 


Tofusalaatti todellista pikaruokaa, se nimittäin valmistuu muutamassa minuutissa. Tofusalaatti on lisäksi erinomaisen herkullista, olenpa tarjonnut sitä juhlissakin. Usein syön tofusalaattia vihreän salaatin, itujen ja leivän kanssa. Aiemmin tein salaatin käyttäen oliiviöljyä, mutta kun eräällä mummolareissulla saatavilla oli ainoastaan seesamöljyä, tein salaatin olosuhteiden pakottamana siihen. Ja itseasiassa seesamöljy sopikin tähän loistavasti.


Todella nopea tofusalaatti

  • paketillinen maustamatonta tofua
  • 3  tomaattia
  • 1 (puna)sipuli
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl seesamöljyä
  • reilusti jotain vihreää, esim. persiljaa, ruohosipulia, lipstikkaa

Valuta ja kuutioi tofu. Silppua sipuli, tomaatit ja yrtit. Sekoita kulhossa ja lisää soijakstike ja seesamöljy.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.