maanantai 14. toukokuuta 2012

Tiikeripähkinä-maamanteli

Vaikka tiikeripähkinä-maamantelilla on useampikin pähkinään viittaava nimi, se ei kuitenkaan ole pähkinä, vaan kastanjasädekaislan juurimukula. Kastanjasädekaisla (Cyperus esculentus), joka tunnetaan myös nimillä maakastanja ja maamanteli,  on ruohomainen, sarojen heimoon kuuluva kasvi, sukua esimerkiksi papyrukselle.  Se on yksi vanhimmista tunnetuista viljelykasveista; tiikeripähkinöitä on löydetty esimerkiksi faaraoiden haudoista.  1200-luvulla kasvi ja sen käyttö levisi arabien välityksellä Espanjaan, erityisesti Valenciaan.  Nykyisinkin suurin osa tiikeripähkinöistä viljellään Espanjassa, sieltä tulevat myös Ekolon valikoimaan kuuluvat luomutiikeripähkinät. Tiikeripähkinöitä kasvatetaan myös monissa  Länsi-Afrikan maissa, kuten Nigeriassa ja Ghanassa.




Maultaan, ulkonäöltään ja ravintoarvoiltaan tiikeripähkinät muistuttavat puissa kasvavia kaimojaan. Kuivatun tiikeripähkinän kuoren alla on makean mantelimainen ja pehmeä sisus. Tiikeripähkinöissä on runsaasti hyviä rasvahappoja, rasvahappokoostumukseltaan ne muistuttavat oliiveja. Erityismaininnan ansaitsee niiden todella suuri kuitupitoisuus: tiikeripähkinöissä on erittäin runsaasti sekä liukenevaa että liukenematonta ravintokuitua. Erinomainen kuidun lähde tiikeripähkinät ovat erityisesti niille, joiden ruokavalioon ei kuulu viljoja. Myös mineraaleja, kuten kalsiumia ja magnesiumia, tiikeripähkinöissä on huomattavia määriä. Lisäksi ryppyinen kuori kätkee alleen useita antioksidanttivaikutteisia ainesosia, kuten E- ja C-vitamiinia. Koska tiikeripähkinät eivät kuitenkaan ole pähkinöitä, allergisuus niille on hyvin harvinaista (tiikeripähkinästä ja allergiasta esim. täällä).

Omalta osaltaan tiikeripähkinät voisivat olla ratkaisemassa kahta ihmiskuntaa piinaavaa ravitsemusongelmaa. Korkean energiapitoisuutensa ja mainion ravintoainesisältönsä ansiosta tiikeripähkinä olisi oivallinen ravinnon lähde aliravitsemuksesta kärsiville, erityisesti lapsille ja vanhuksille. Länsi-Afrikassa, kuten Nigeriassa tiikeripähkinän ravitsemuksellisia hyötyjä on onkin alettu tutkia ja niiden käyttöä edistää. Koska tiikeripähkinöiden ravitsemuksellista arvoa ei tunneta tarpeeksi, niitä ei myöskään hyödynnetä likikään siinä määrin kuin olisi mahdollista (juttua aiheesta esim. täällä).

Toisaalta tiikeripähkinöiden pureskelu hyödyttäisi myös ylipainon, diabeteksen ja ruoansulatusongelmien kanssa kamppailevia.  Monen nykyihmisen ruokavalion ongelmana on liian vähäinen kuidun saanti ja kuitua tiikeripähkinöissä todella on. Riittävän kuitupitoinen ravinto on ensiarvoisen tärkeää ruoansulatukselle. Se myös tasapainottaa verensokeria ja kolesterolia. Painonhallinnassa kuitupitoinen ruoka on avuksi, sillä se pitää nälän tunteen poissa pitempään. Riittävän kuitupitoisella ravinnolla on todettu myös suolistosyöpiä ehkäiseviä vaikutuksia. Tiikeripähkinöiden kylläisyyden tunnetta lisäävän vaikutuksen voi jokainen niitä rouskutteleva todeta itse, vatsa ei nimittäin syönnin jälkeen tunnu tyhjältä tunteihin.

Tiikeripähkinöitä voi syödä sellaisenaan tai liotettuna. Niiden kuori ei varsinaisesti ole kova, mutta se on aika sitkeä. Tiikeripähkinöissä ei myöskään ole juuri lainkaan nestettä. Siksi kunnon liotus ennen käyttöä tekee tiikeripähkinöistä huomattavasti mehevämpiä ja maukkaampia. Olen liotellut pähkinöitä jopa vuorokauden. On myös hyvä tietää, että tiikeripähkinän kuori ei liotuksesta varsinaisesti pehmene. Kuoren rakenne ja suutuntuma sen sijaan muuttuu, liotettu tiikeripähkinä ei ole enää sitkeä, vaan kerrassaan ruoskuva.

Tehosekoittimella tai morttelilla jauhettuna tiikeripähkinät ovat hyvä kuitulisä jugurtin tai puuron sekaan. Mukavan makea ja pähkinäinen maku tekee tiikeripähkinästä oivallisen ainesosan leivonnaisiin. Pähkinäallerginen voi korvata niillä pähkinät. Perinteinen tiikeripähkinäherkku on valencialainen virkistävä juoma horchata de chufa. Kuumina päivinä nautittava juoma valmistetaan tiikeripähkinöistä, vedestä, sokerista ja kanelista.

Minun ensimmäinen tiikeripähkinäkokeiluni ovat nämä tiikeripähkinästä ja kookoksesta valmistetut raakapallot. Tiikeripähkinän ja kookoksen maut muistuttavat toisiaan, siksi ne sopivat oivallisesti yhteen.


Tiikeripähkinä-kookospallot (n. 10 kpl)
  • 1 dl liotettuja luomutiikeripähkinöitä
  • 1 dl luomurusinoita
  • 1/2 dl luomukookoshiutaleita
  • 1 rkl luomukookosöljyä
  • ripaus luomuvaniljaa
  • aivan pikkuriikkinen ripaus kristallisuolaa

Jauha tiikeripähkinät tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi rouheeksi. Tehosekoita rusinat erikseen massaksi. Sekoita kookoshiutaleet, vanilja, suola, tiikeripähkinät ja rusinat keskenään. Lisää kookosöljy. Pyörittele massasta palloja.   


2 kommenttia:

  1. Kuullostaa mielenkiintoiselta ,mutta mites jos on allerginen pähkinöiden lisäksi mantelille? Onko tiikeripähkinän proteiini samanlainen kuin mantelin? Oma englannin kielen taitoni ei ole niin hyvä että olisin pystynyt ylempänä olevan allergia linkin hyödyntämään täysin. Kiitos etukäteen vastauksesta.

    VastaaPoista
  2. Mimma, kiitos kysymyksestä :) Sen kummemmmin allergioihin perehtymättömänä arvelisin, että manteliallergisillekaan tiikeripähkinä ei aiheuta oireita. Sehän ei ole myöskään manteli, vaan sarakasvin juurimukula, jolla ei tietääkseni ole muuta tekemistä pähkinöiden ja manteleiden kanssa kuin nimi ja samantyyppinen maku. Tuossa linkkaamassani artikkelissa todetaan vaan, että allergisuus tiikeripähkinöille on erittäin harvinaista. Allergiasioissa kannattaa kuitenkin varmaan konsultoida lääketieteen ammattilaisia, ainakin oiret ovat vakavampia.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.