sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Macuna Maca


Istun tässä lämpimässä sisällä, kaikessa rauhassa kynttilän valossa naputtelemassa blogia. Ahh kuinka autuas on olo. Ei kiire mihinkään ja ainakin tämän hetken saan pitää tunteen siitä, että kaikki on hyvin. Toisaalta tiedän stressin ja kiireen olevan osa sitä toista ulottuvuutta, jota myös arkipäiväksi kutsutaan. Tietynlainen stressi on motivoiva olotila, joka tietyissä määrin voi olla jopa hakemisen arvoista. Kuitenkin stressin pitkittyessä, myös hauskat asiat saattavat muuttua ennemminkin rasittavaksi pakkopullaksi kuin palkitsevaksi nautinnoksi. Tällöin on hyvä antaa itselleen, mielelleen ja keholleen lupa rentoutua. Miksei vaikka harrastaa kynttilänvalossa chillailua pirtelö kourassa?


Pirtelöön olen valinnut tänään mausteeksi Macan (Leipidium meyenii). Macan valitsin yksinkertaisesti seuraavista syistä: Maca on sekä fyysistä että henkistä terveyttä vaaliva kasvi, joka sopii täten täydellisesti edellisessä postauksessa avattuun Kehosi kuukausi-teemaan. Maca kasvaa Perun Andeilla 4000-4500 m korkeudella. Se on kaksivuotinen sinappikasvi, jonka juurta on käytetty ravintona tuhansia vuosia. Perinteisesti Macaa on käytetty energian lisäämiseen, mielen selkeyden parantamiseen, sekä miesten että naisten seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen, impotenssiin hoitoon, kuukautisten epäsäännöllisyyteen, naisten hormoniepätasapainon tasapainottamiseen mukaanlukien menopaussiin sekä krooniseen väsymysoireyhtymään (Cicero et al. 2001). Maca on voimakas adaptogeeni joka sopii sekä miehille että naisille ja on suosittu myös urheilijoiden joukossa sen sisältämien aminohappojen ja kasvisterolien takia.

Makuna Maca ei miellytä kaikkia. Itse en mitenkään inhoa Macan makua, mutta en minä sitä kauhakaupalla myöskään suuhuni sellaisenaan tunkisi. Mutta hei, Macaa on moneksi ja kannattaa Macan kanssa olla tarkkana valmistusprosessista - se vaikuttaa makuun hyvinkin paljon. Jotkut Macajauheet ovat erittäin kitkeriä siksi, että ne kuivataan liian nopeasti liian korkeissa lämpötiloissa.

Amazonasin Maca valmistetaan kuivattamalla Maca hitaasti niin ettei lämpötila nouse yli 40 asteen, jotta kitkerää makua ei muodostuisi*. Lisäksi Amazonasin Maca on sekoitus keltaista, punaista, mustaa ja violettia mukulaa täydellisessä suhteessa, jotta kaikkien eri väristen mukuloiden ominaisuudet säilyisivät ja käyttäjä hyötyisi kaikkien eri väristen juurien suotuisista vaikutuksista.

Maca sisältää runsaasti terveydelle tärkeitä ravinteita ja mineraaleja, kuten kalsiumia, magnesiumia, fosforia, jodia, rautaa ja B-, C- ja E-vitamiineja. Lisäksi siinä on monipuolinen aminohappokoostumus ja kasvisteroleista se sisältää brassikasterolia , ergosterolia, ergostadienolia, kampasterolia, sitosterolia ja stigmasterolia.

Entäs sitten se pirtelö?
Kas tässä ohje:

Talven rentoutus-pirtelö:
Banaani (pakkasesta)
1-2 rkl Amazonas Maca-jauhetta (maun mukaan, laitoin itse yhden rkl)
0,5 tl Amazonas Acerola-jauhetta
n. 2 dl Mustikoita 
1 Lehtikaalin lehti
Kasvimaitojuomaa, esim. Provamelin riisimaito

Paloittele banaani ja laita se yöksi pakkaseen. Kun banaani on jäätynyt, blendaa kaikki ainekset keskenään. Voilá!

Mustikoissa on runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja, jotka tukevat muistia. Mustikoita suositellaan myös stressiin, sillä niiden korkea antioksidanttipitoisuus tekee hyvää sydämelle ja verisuonille. Lehtikaalin lehtivihreä sisältää magnesiumia, joka rentouttaa lihaksia. Banaanin sisältämä tryptofaani muuttuu aivoissa serotoniiniksi joka auttaa pitämään unirytmit säännöllisinä. Kaiken kaikkiaan oikein rentouttava talvinen tsillailujuoma! Huomaa, että tätä pirtelöä ei välttämättä kannata juoda juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä Maca antaa energiaa.


Suosittelen kokeilemaan vaikka olisikin kavahtanut Macan makua aikaisemmin. Siitä vaan, reippaasti jalat pöydälle ja suu suppuun pillin ympärille pirtelöä hörppimään. Tai saat sinä vaikka lusikkaakin käyttää, kunhan olo on rento.

Ja niin, saat myös Amazonasin Macasta nyt 20 % alennuksen Ekolon myymälöistä ja verkkokaupasta 31.1.2015 saakka kun ilmoitat kassalla koodin TAMKEHO.

Minä jatkankin nyt tätä pirtelö kourassa ihmettelyä, että niin, rentouttavaa sunnuntaita sinullekin!

- Marianne

*Voit lukea lisää Amazonasin Macan valmistuksesta tästä.

Lähde:

Cicero, A.F.G., Bandieri, E., Arletti, R., 2001. Lepidium meyenii Walp. improves sexual behavior in male rats independently from its action on spontaneous locomotor activity. Journal of Ethnopharmacology, 75, pp. 225-229.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.