perjantai 2. tammikuuta 2015

Tammikuu - kehosi kuukausi


Tammikuun 2015 toisena päivänä sateisen sään kunniaksi jaan teille pari aurinkoista reseptiä kehon huoltoa varten. Tammikuu on erityinen kuukausi. Tässä kuussa naistenlehdet pursuavat laihdutusvinkkejä, useat viettävät tipatonta joulun ja uudenvuoden juhlinnan jälkeen ja yksi jos toinenkin on tehnyt uuden vuoden lupauksen, joka yleensä kestää - niin - juurikin tammikuun ajan.

Itse olen viettänyt tipatonta tasan kerran. Koska en kuluta juurikaan alkoholia, en kokenut sen tuovan minulle mitään erityisiä haasteita. Sen sijaan kuukauden loputtua juhlimme kaverini kanssa urakalla ihan siksi, että nyt se tipaton loppui. Sanottakoot, että lopputuloksena en kokenut oloani seuraavana päivänä järin... erh, hehkeäksi. Tässä vaiheessa voisin kertoa, että kyseisestä tapahtumasta on kulunut useampi vuosi ja ehkä nykyisin olisin hieman viisaampi. Joka tapauksessa - sen sijaan, että aloittaisin joka vuosi "uudestaan" terveellisen elämän, en yksinkertaisesti aloita. Mitä sitten teen?


En kovinkaan monessa asiassa kannata ehdottomuutta ja itseltään kieltämistä, Noh, ehkä siksi, että olen tavattoman huono kieltämään itseltäni mitään täysin. En voisi ryhtyä absolutistiksi oikein minkään suhteen, jotenkin se kielletty hedelmä vain on niin houkutteleva. Olen ennemminkin sillä kannalla (jotakuta viisaampaa lainatakseni), että kun tietoisesti lisää elämäänsä jotakin hyvää, se huono vähemmän hyvä  poistuu vähän niin kuin salakavalasti takavasemmalle. Sama koskee ruokavaliota. Lisäämällä päivittäiseen ruokailuun jotakin terveellistä, huomaat ajan kuluessa jättäneesi automaattisesti pois jotakin huonompaa. 

Tammikuu pyhitetään Ekolossa kehon kuukaudeksi, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota pieniin ja yksinkertaisiin valintoihin, joilla saat lisättyä elämääsi hyvää energiaa ja joiden mukana huonot vaihtoehdot voivat karsiutua pois. Tämän kuukauden ajan blogi-postaukseni tulevat käsittelemään kehoa detoksifoivia aineita, erinäisiä superruokia ja treeniä tukevia ruoka-aineita, resepteillä höystettyinä.

Seuraavat piristysmehut olen kehittänyt kahdesta syystä: 1) nämä maistuvat ihan sairaan hyvälle ja 2) näillä pääset alkuun kiireen, stressin, ja pimeiden talvipäivien taltuttamiseen. Kohti valoahan tässä jo mennäänkin!

Power-shotti, Raikastava aamujuoma ja Mangoinen vatsanlepyttäjä
Power-shotti:

1 pieni kokonainen kurkuma
noin 5 cm ananasta
noin 10 cm selleriä
0,5 tl Acerola-jauhetta

Kuori kurkuma ja ananas. Laita kurkuma, ananas ja selleri mehustimeen. Kaada lasiin ja sekoita mukaan Acerola-jauhe. Nauti mielellään heti ja tunne flunssan katoavan!

Raikastava aamujuoma:

Viipaloi pala kurkkua sekä pala sitruunaa. Valuta raikasta, kylmää vettä lasiin. Lisää viipaloitu kurkku ja sitruuna. Anna tekeytyä yön yli huoneenlämmössä. Nauti aamulla tyhjään mahaan! Aamupalan kanssaa voit popsia myös lasiin jääneet kurkunpalat.

Mangoinen vatsanlepyttäjä:

Inkivääriä 2 cm
Kookosvettä 0,5 dl
Puolikas mango

Kuori inkivääri ja mango ja laita mehustimeen. Kaada lasiin. Kaada kookosvettä makusi mukaan päälle ja sekoita. Nauti aamulla vähintään vartti ennen aamupalaa!

Voit valmistaa juomat myös tehosekoittimessa - heitä ainekset sekoittimeen, blendaa ja kaada harson läpi lasiin sileän suloisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Kaikilla kolmella juomalla on oma tarkoituksensa. Power-shotin vahvuudet ovat muun muassa Acerola-jauhe, joka sisältää runsaan määrän C-vitamiinia. Päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus suomessa on 75 mg/vuorokausi aikuisille, ja puolikkaasta teelusikallisesta Acerola-jauhetta saat jopa 170 mg C-vitamiinia. C-vitamiini suojaa elimistiöä haitalliselta hapettumiselta ja sen liian pienti saanti saattaa aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä.

Power-shotin sisältämä runsas C-vitamiini, kurkuman kurkuminoidit ja tuoreen ananaksen mehu, ovat kaikki tulehdusta estäviä aineita. Power-shot on siis sinulle, joka haluat selättää orastavan flunssan ja saada piristystä pimeään talvipäivään!

Acerola-jauheen hyödyt lyhyesti:
- lisää vastustuskykyä (toimii voimakkaana antioksidanttina)
- tehostaa raudan ja kalsiumin imeytymistä
- edistää kollageenin muodostumista
- täynnä B-vitamiineja
- karoteenia
- flavonoideja

Raikastavan aamujuoman tarkoituksena on elimistön herättely yön paaston jälkeen. Pitkän yöunen aikana kehosi on voinut kuivua, ja juomalla tyhjään vatsaan vettä heti aamusta saat kehosi kuona-aineet liikkeelle ja aineenvaihdunnan käyntiin. Lisäksi, jos tunnet olosi usein kipeäksi on mahdollista ettet juo tarpeeksi vettä! Kurkku ja sitruuna tehostavat vaikutusta. Kokeile pari viikkoa, ja tunne virkistävä vaikutus.

Kun huikkaat Mangoisen vatsanlepyttäjän noin 15 minuuttia ennen ruokailua saat mangon
proteolyyttiset entsyymit avuksesi hajottamaan proteiineja. Kookosvesi tukee maksan ja munuaisten toimintaa (kookosvedestä vielä oma postauksensa myöhemmin, se on vaan niin mahtava tuote, joten stay tuned! ;), ja myös inkivääri tukee ruoansulatusta. Mangoista vatsanlepyttäjää suosittelen kaikille ruoansulatuksen tehostamiseksi mutta myös makunsa puolesta. Ja onhan se myös piristävä, kaikessa keltaisuudessan.


Jos mielesi tekeepi kokeilla yllä olevia reseptejä, on minulla sinulle vielä pienoinen yllätys. Koodilla TAMKEHO saat myymälöistämme ja verkkokaupastamme Amazonasin tuotteet, mm. Amazonasin Acerola-jauheen -20 % 31.1.2015 saakka! Myös Kulaun ja maustamattoman 1 litran kookosvedet ovat tämän kuun tarjouksessa :) Mainitse koodi kassalla, niin saat alennuksen. Verkkokaupasta tilatessasi, saat myös alennuksen koodilla.

Mehukasta viikonloppua!

- Marianne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.