tiistai 20. tammikuuta 2015

Matcha-keksi

Matcha sopii erinomaisesti leivontaan antamaan upeaa väriä ja makua. Kekseihin, koristeisiin, kakkupohjiin...

Matcha-seesam-keksit (vegaaniset toki)

n. 20 kpl

2 ½ dl luomu spelt-jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl luomu Aiya matcha-jauhetta

4 rkl luomu oliiviöljyä tai muuta miedon makuista öljyä
1 dl luomu täysruokosokeria
3 rkl luomu riisimaitoa tai muuta kasvimaitoa
¼ tl Himalajan kristallisuolaa

½ dl luomu kuorimattomia vaaleita seesaminsiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä

Ota ainekset esiin ja tarkista että kaikkea löytyy. Suurin osa  aineksista sopii korvattavaksi jollain samantapaisella. Kovin tumma  sokeri, esim palmusokeri, saattaa kyllä tehdä taikinasta tumman jolloin valmiit keksit eivät näytä niin heleän vihreiltä. Leivontaan  suosittelen aloittelijoiden Izumi-matchaa tai leivontaan tarkoitettua matchaa.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Yhdistä spelt-jauhot,  leivinjauhe ja matcha-jauhe. Kannattaa olla varovainen, kun avaa  matchan kannen, sillä se pöllyää helposti. Jauhoseos kannattaa siivilöidä pari kertaa.


Yhdistä toisessa kulhossa öljy, sokeri, kasvimaito ja suola ja sekoita  tasaiseksi. Vispilä on kova juttu, etenkin jos käytät isokiteistä  sokeria.

Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi, lisää seesaminsiemenet ja  sekoita.

Kuumenna uuni 175’C. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja matcha. Parhaan lopputuloksen saat, jos siivilöit jauhoseoksen pari kertaa.

Jaa taikina osiin niin että saat noin 1rkl kokoisia osia otettua, noin 20kpl. Pyöritä ne palloiksi ja laita leivinpaperille, litistä ne sormilla tai lasin pohjalla noin 0,5cm paksuisiksi kekseiksi. Jos paikalla on lapsia, kannattaa esitellä kummallisia tummanvihreitä palloja ja katsoa ihmetystä. Toimii myös aikuisiin. 

Paista keksejä 9-10 minuuttia ja laita jäähtymään. Keksit ovat uunituoreina pehmeitä, mutta kovettuvat jäähtyessään.

Taikinan voi myös kaulita noin 0,5cm paksuiseksi ja tehdä piparimuoteilla hauskoja pikkukeksejä :) Taikina on hyvin helppoa muotoilla. Jos se tuntuu jäävän käsiin, ne kannattaa kastella, kaulimen ja taikinan väliin voi laittaa leivinpaperin. 

Reseptin löysin ihanasta Maikin mokomin -blogista! Sieltä löytyy ohje myös näihin kekseihin sopivasta, ihanan vihreästä kuorrutteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.