keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Vielä vähän vedestä!

Ekolon vesikampanja on tänään saamassa päätöksensä kun arvomme Instagramissa vesikampanjaan osallistuneiden kesken 10 Numi-tee tuotepakettia. Iso kiitos kaikille osallistuneille! Kampanjan loppuun haluan kuitenkin kertoa teille vielä vähän vedestä...

Veteen liittyy lukuisia perinteisiä sanontoja sekä usein kerrottavia totuuksia. Veden arvostusta ja tärkeyttä hyvinvoinnin kannalta kuvastaa esimerkiksi suomalainen toteamus "vesi vanhin voitehista". Lisäksi erilaisissa yhteyksissä meitä muistutetaan toistuvasti siitä faktasta, että olemme suurimmaksi osaksi vettä. Jonkin asian helppoutta taas kuvataan sanomalla sen sujuvan "kuin vettä vaan".


Vaikka veden uskotaan helpottavan melkein vaivaa kuin vaivaa ja sen ymmärretään olevan elintärkeä osa meitä jokaista, otamme sen olemassaolon helposti itsestäänselvyytenä. Vedelle on hyvä antaa muutama ylimääräinen ajatus toistettavien kliseiden takaa...


...Puhtaan veden saaminen omaan käyttöön ei nimittäin suurella osalla ihmisistä onnistu kuin vettä vaan. Maapallollamme jopa yhdellä ihmisellä yhdeksästä ei ole puhdasta vettä käytettävissään. Monissa köyhissä maissa puhtaan veden hankkiminen on vaarallista sekä erittäin aikaa vievää. Silti se on valitettavan usein lasten sekä naisten vastuulla. Tämä lisää köyhyyttä esimerkiksi siitä syystä, että naiset ja lapset menettävät mahdollisuuden koulunkäyntiin heidän joutuessaan käyttämään aikansa vedenhakureissuihin. Puhtaan veden puuttuminen taas aiheuttaa yhteisöissä suuren määrän menehtymisiä, mistä syystä sitä voidaan pitää valtavana ongelmana: vuosittain enemmän ihmisiä kuolee puhtaan veden puutteeseen ja huonoihin hygieniaolosuhteisiin kuin esimerkiksi mihinkään väkivallan muotoon, mukaan lukien sotiin. Surullinen luku on myös se, että joka päivä 4000 lasta kuolee likaisen veden aiheuttamiin sairauksiin. (Lähde: http://www.numitea.com/h2ope/watercrisis/).

Kuvan lähde: Numi
Länsimaissa olemme siis onnekkaassa asemassa saadessamme puhdasta vettä hanasta jatkuvasti. Veden säästäminen on kuitenkin tärkeää, koska vuosituhantemme yksi suurimmista haasteista on maapallon vesivarojen riittävyys, tai siis todennäköinen riittämättömyys. (Lähde: Unicef)


Oman vesivarojen kulutuksen mittaaminen on mahdollista vesijalanjäkimittareiden avulla. Mittarit ottavat huomioon suoran vedenkulutuksen lisäksi epäsuoran, niin kutsutun piilovedenkulutuksemme, jota tapahtuu kun kulutamme hyödykkeitä, joiden tuottaminen kuluttaa vettä. Vesijalanjälkimittareita löytyy netistä, yksi hyvä esimerkki on Kemiran vesijalanjälkimittari.


Mutta kuinka me tavalliset kuluttajat, kuten sinä ja minä, voimme säästää vettä? Ensimmäinen askel on yksinkertaisesti taloudessasi tapahtuvan suoran vedenkulutuksen tarkempi tiedostaminen. Näin saamme tehtyä veden säästämiseen liittyvistä valinnoista itsellemme tavan, johon vaikuttavat pienetkin seikat. Pienistä puroista kun se mahtava virtakin syntyy!

Suoran vesijalanjäljen pienentämiseen löytyy paljon hyviä käytännön vinkkejä. Esimerkiksi seuraavilla toimilla voit vähentää suoraa vedenkulutusta arjessasi:
 • Pese taloudellisesti:
  • Pese täysiä astia- ja pyykinpesukoneellisia
  • Vältä esipesua, koska jo kahden hengen taloudessa astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna!
 • Älä läträä:
  • Suosi suihkua kylvyn sijaan
  • Sulje hana suihkussa saippuoinnin ajaksi
  • Sulje hana hampaiden pesun ajaksi
 • Juo hanavettä:
  • Suomessa on laadukas vesijohtovesi, joten pulloveden juonti ei ole tarpeellista!
 • Säädä virtaamat pienemmiksi:
  • Suihkuhanan virtaamaksi riittää 12 litraa minuutissa ja käsipesuhanan 6 litraa minuutissa
 • Korjaa vuotavat hanat:
  • Vaikka vettä tippuisi vain vähän, sitä saattaa kulua hukkaan yli 450 litraa viikossa
Vinkkien lähteet: Motiva ja moped

Suoran vedenkulutuksen lisäksi vesijalanjälkemme muodostuu siis myös piilovedenkulutuksesta. Osa piilovedenkulutuksesta tapahtuu Suomessa, mutta myös muun muassa ruokamme tuottavissa maissa. Tästä johtuen osa vesijalanjäljestämme voi muodostua maissa, joissa puhtaasta vedestä on jo pulaa. Suomalaisten vesijalanjäljestä lähes puolet tuleekin epäsuorasta vedenkulutuksesta ulkomailta. Keskimääräisen suomalaisen päivittäisestä 4000 litran vedenkulutuksesta jopa 2000 litraa syntyy kuluttaessamme ulkomailla tuotettuja hyödykkeitä! On myös hyvä huomata, että pääroolissa suomalaisten vesijalanjäljen muodostumisessa on ruoka, joka aikaansaa 82% koko vesijalanjäljestä. Tämän jäljen pienentämiseen voidaan vaikuttaa noudattamalla ekologisen syömisen ohjetta, eli suosia esimerkiksi kasvispainotteista ruokavaliota. (Lähde: WWF)

Kuvan lähde: Numi
Yllä olevaan kuvaan Numi-tee on koonnut mielenkiintoisen esittelyn muutamien elintarvikkeiden tuottamiseen käytetyn veden määrästä. Siitä voidaan huomata kasvispainotteisen ruokavalion suosimisen hyödyllisyyden lisäksi esimerkiksi se, että teen tuottaminen kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin vaikkapa kahvin tuottaminen. Tällaisten pienten muutosten avulla kuluttajan on mahdollista pienentää vesijalanjälkeään ja laajemmassa mittakaavassa vaikuttaa hyödykkeiden tuottamisen vesijalanjälkeen. Kulutuskäyttäytymisen merkitys ympäristölle on siis suuri myös vesijalanjäljen kannalta :) 

Pallo on meillä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.