Lettutaikina
ei kaipaa sen enempää kananmunaa kuin lehmän maitoakaan. Vegaanisen
lettutaikinan teossa myös soveltaminen on sallittua: taikinaa voi muokata
kulloistenkin mielitekojen ja saatavilla olevien ainesten mukaan. Omien
kokemusteni perusteella letut onnistuvat, jos taikinassa on
- litra nestettä (vapaavalintaista kasvimaitoa ja/tai -kermaa, (kivennäis)vettä)
- n. 6 dl jauhoja
- 1-2 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- (1-2 rkl öljyä)
- 1-2 rkl perunajauhoja
Lettutaikinaan sopivat
perinteiseten vehnäjauhojen ohella myös spelt- ja ruisjauhot,
kookosjauhojakin kannattaa kokeilla. Makuvariaatioita voi luoda erilaisilla kasvimaidoilla. Lettuihin käyvät niin riisi-, kaura-, soija, kookos- kuin erilaiset pähkinämaidotkin. Muutama lusikallinen perunajauhoa
pitää taikinan hyvin koossa. Loraus kivennäisvettä taikinassa tekee
letuista kuohkeampia. Vispaa lettutaikina hyvin ja paista ohuet letut
kuumalla pannulla. Minä pidän lettuni aika pieninä, sillä tavalla ne on
helppo kääntää.
Tällä
kertaa tein letut seuraavanlaisella reseptillä. Tietenkään en malttanut
olla kokeilematta, miten uusi ihastukseni lupiinijauho taipuisi
ohukaisten ainesosaksi. Tälläkään kertaa ei tarvinnut pettyä:
maultaan neutraali ja proteiinirikas lupiinijauho sopii oikein hyvin lettuihinkin.
Lupiiniletut
- 8 dl kauramaitoa
- 2 dl kivennäisvettä
- 4 dl vehnäjauhoja
- 2 dl lupiinijauhoja
- 1,5 tl kristallisuolaa
- 2 rkl palmusokeria
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 rkl maapähkinäöljyä
Mittaa neste kulhoon. Lisää sokeri
ja suola. Vispaa jauhot pikkuhiljaa lisäten nesteeseen. Lisää taikinaa
loraus öljyä. Paista letut kuumalla pannulla. Lettu on valmis käännettäväksi, kun pinta on hyytynyt ja lettu irtoaa pannusta kevyesti heilauttamalla. Käännä lettu ohuella lastalla. Rapean lopputuloksen
takaamiseksi paistorasvan määrässä ei kannata kitsastella. Tällä kertaa
käytin niin taikinaan kuin paistamiseenkin maapähkinäöljyä.
Hotki herkku marjojen, jäätelön tai kermavaahdon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.