tiistai 11. joulukuuta 2012

Piparitaikinan ystäville

Tässä ChocoChilistä bongaamani vegaaninen piparkakkutaikinatryffeli parilla muutoksella. Piparkakut eivät maistu minulle, mutta taikinaa voisi syödä kilokaupalla. Ja nyt ihan luvan kanssa, kun niistä tekee tryffeleitä! Suklaakuorrutus on oiva kruunaus ;)

Piparkakkutaikinatryffeli
  • 1 dl tummaa siirappia
  • 1 dl Masarang-palmusokeria (tai fariinisokeria)
  • 1dl luomukookosöljyä (tai muuta miedon makuista kasviöljyä)
  • 2tl luomu ceylon-kanelia
  • 1 tl luomuinkivääriä
  • 1tl jauhettua luomukardemummaa
  • 1 tl pomeranssikuorta (tai kuivattua appelsiinia) halutessaan
  • ripaus mustapippuria halutessaan
  • vaihtoehtona edellisille 1,5rkl piparkakkumaustetta - huom näissä on kaneli yleensä cassiaa eli kumariinipitoista kanelin korviketta, jota ei suositella esim. lapsille suuria määriä sillä kumariini rasittaa maksaa
  • 1 mitallinen Mandorle-mantelimaitojauhetta
  • 1 dl vettä (tai muuta kasvijuomaa mantelimaidon tilalle)
  • n. 6,5dl ydinspelttijauhoja  (tai muita hyviä leipomisjauhoja)
  • 0,5dl mantelirouhetta
Kuorrutus:
  • 300g tummaa luomu suklaata
  • 1tl kookosöljyä
Itse jätin mantelirouheen pois ja laitoin tilalle kookosjauhoja, samalla tosin piti lisätä nesteen määrää n. 0,5dl koska kookosjauhot imevät niin paljon sitä. Myös mikä vain pähkinärouhe maistuisi tässä. Rouheen voi myös kokonaan jättää pois reseptistä.
Samoin suklaata löytyi kaapista vain 100g, mutta sillä sain suurimman osan kuorrutettua ja myös tomusokerissa pyörittäminen kuorruttaa ja maustaa pallurat ihanasti!

-Sulata kattilassa siirappi, sokeri ja öljy. Käytä vispilää saadaksesi tasaisen seoksen jos öljy tuppaa erottumaan. Lisää mausteet ja anna kiehahtaa, jätä maustumaan miedolle lämmölle noin viideksi minuutiksi välillä sekoittaen.
-Anna seoksen jäähtyä hieman ja lisää sitten joukkoon vesi (tai valmiiksi sekoitettu mantelimaito). Sekoita keskenään 6dl jauhoja ja mantelimaitojauhe ja lisää seos sihdin läpi muutamassa erässä. Lisää lopuksi mantelirouhe. Taikinaa saa vaivata, että jauhot uppoavat.
-Laita taikina jääkaappiin yöksi. Vaivaa taikinan joukkoon seuraavana päivänä vielä 0,5dl-1dl jauhoja. Taikinan kannattaa antaa ensin vähän lämmetä ja pyöritellä sitä käsin ennen kun on toivoakaan saada jauhoja mihinkään :) Taikina saa olla kuivempaa kuin paistettaviin pipareihin.
-Leikkaa taikina osiin ja pyörittele palloiksi. Tähän voi rekrytoida myös perheen pienimmät mukaan. Kun taikinan muovailuvahamainen koostumus selviää, ei kannata olettaa että kaikki tuotokset olisivat tylsiä palloja. Huonekalut ja kirjaimet maistuvat tosin aivan yhtä hyviltä.
-Laita taikinapallot hetkeksi pakastimeen.
-Sulata suklaa ja öljy mikrossa tai vesihauteessa (varo että suklaa ei saa tippaakaan vettä). Pyörittele taikinapallot suklaassa ja laita ne leivinpaperin päälle jähmettymään. Siirrä ne hetkeksi viileään, kunnes suklaa on kunnolla jähmettynyt.
-Jos käytät tomusokeria kuorrutukseen, palloja ei tarvitse pakastaa. Laita laakeaan kulhoon tomusokeria ja pyörittele pallot siellä huolellisesti.
-Säilytä valmiit tryffelit jääkaapissa, niin kauan kun ne säilyvät herkkusuilta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.