keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Maaliskuun maisteluita: teetä, suklaata, ananasjuomaa


Maaliskuu on herkkujen kuukausi. Kuukauden tuotteiksi on valittu Numi-teet, IChoc-suklaat sekä Provamelin ananaksen makuinen riisi-kookosjuoma

Lukuisilla kestävän kehityksen palkinnoilla palkittuja Numi-teelaatuja on parisenkymmentä erilaista, joista itse testailin suklaista pu-ehr-teetä sekä kurkumateetä. Pu-erh on käymisprosessin avulla valmistettua teetä, jossa sanotaan tämän prosessin ansiosta olevan huomattavasti tavallista teetä enemmän hyödyllisiä ravintoaineita. Pu-erh on kotoisin samannimisestä kaupungista Yunnanin maakunnassa. Myös Numin pu-erh on Yunnanin vuoristosta, ikivanhoista teepensaista. Luomusuklaa ja -mausteet tekevät teestä täyteläisen. Kofeiiniton kurkumatee puolestaan oli maultaan pehmeä ja syvä, positiivinen yllätys. Mausteina siinä on rooibosta, honeybushia, vaniljaa ja kardemummaa. Numin luomukurkuma ostetaan reilun kaupan periaattein Madagascarilta, missä yrityksellä on meneillään myös puhtaan veden saantia varmistava kehitysyhteistyöprojekti.


Numin suklaa-pu-erh sekä kurkumatee


Numin saamat palkinnot alkaa ymmärtää, kun penkoo valmistajan raaka-aineisiin ja valmistustapoihin liittyvää materiaalia. Luomuteen viljelyssä ei käytetä synteettisiä torjunta-aineita tai lannoitteita. Luomutuotettu tee pakataan kierrätyspahviseen pakettiin, jonka painatukset tehdään soijapohjaisella musteella. Teepussit ovat helposti kompostoituvaa hamppuselluloosaa. Syntyvän jätteen määrä on minimoitu. Numi-teen tuottaja myös kompensoi tuotannosta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä Carbonfundin kautta. Käynnissä on useita sosiaalisen hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden hankkeita ympäri maailmaa. Lisäksi tuottajat kulkevat itse maailmalla pitämässä huolen, että valmistusolosuhteet ovat oikeat ja kaikki on kunnossa. 

Pääsin testaamaan myös suklaita kuukauden tuotteina. Vivanin IChoc-suklaat on makeutettu raakaruokosokerilla ja valmistettu riisimaitoon, varsin täyteläisin tuloksin. Makuja on tarjolla kuusi: maustamaton maitosuklaa, hasselpähkinä, manteli-appelsiini, nougat-hasselkrokantti-valkosuklaa, suklaakeksi ja vanilja-valkosuklaa. Vaikka suklaan makuun pääseminen harvemmin muutoinkaan muutoinkaan aiheuttaa suuria vastalauseita, tällä kertaa koekaniineina toimineet maistelijat olivat erityisen otettuja tarjoamistani hasselpähkinäsuklaasta ja maustamattomasta maitosuklaasta. Kumpikin mauista oli kerta kaikkiaan herkullinen, ja hasselpähkinäsuklaassa ei oltu säästelty sattumia. Voi sanoa, että vegaaninen maitosuklaa on ottanut taas askelen oikeaan suuntaan. 

Luomusuklaa on monella tavalla massatuotettua parempi vaihtoehto. Torjunta-aineettomuus on hyväksi ympäristölle ja myös viljelijöille, jotka muutoin voisivat altistua kemikaaleille. Kaakaontuottajat voivat olla tuottajina riippumattomampia, kun heidän ei tarvitse ostaa suuryhtiöiden kemikaaleja. Luomukaakaosta maksetaan lisäksi parempi korvaus. Luomukaakaon viljelyssä käytetään joitakin menetelmiä, jotka ylläpitävät suurempaa lajimäärää alueella kuin tavanomaisen tuotannon menetelmät. Tällainen on esimerkiksi tapa viljellä luomukaakaon rinnalla muita lajeja, jotka estävät kaakaokasvin tauteja ja tuholaisia valtaamasta alaa.  


Vegaanisia Ichoc-suklaita: maitosuklaa ja hasselpähkinä


Provamelin ananaksenmakuinen riisi-kookosjuoma on luonnollisesti makea, raikkaan ananaksenmakuinen herkku. Luonnollisesti makea ei tarkoita tässä tapauksessa mietoa sivuhäivähdystä, vaan ihan todella syntistä imelyyttä. Provamel on kiinnostava valmistaja, sillä luonnonmukaisten raaka-aineiden lisäksi se noudattaa varsin tarkkoja eettisiä periaatteita muutoinkin. Ensimmäisenä tekijänä toki se, että kasvimaitojen tuotanto jo sinänsä on ekoteko: niiden ekologinen jalanjälki on lehmänmaitoon verrattuna huomattavasti pienempi. Provamelin tuotantoketju on lisäksi onnistuttu saamaan hiilineutraaliksi: he käyttävät hyödyksi tuotannossa syntyvän lämmön sekä puhdistavat itse prosessissa käytetyn veden, tuottaen puhdistusprosessissa syntyvästä massasta biokaasua. Lisäksi Provamel osallistuu puiden istuttamiseen Burkina Fasossa. Projektin tarkoituksena on estää Saharan aavikon levittäytymistä perustamalla viidentoista kilometrin paksuinen suojavyöhyke aavikon ympärille, koko Afrikan leveydeltä.


Provamelin ananaksenmakuinen
 riisi-kookosjuoma 
Ananasjuomasta valmistettu helppo jälkkäri



Ananasjuoma on niin makea, että sitä voi käyttää mausteena missä tahansa raikasta makeutta kaipaavassa ruuassa. Se sopisi hyvin makeuttamaan pirtelöitä, mysliä tai jälkkäreitä. Drinkkeihin se olisi aivan omiaan. Me valmistimme juomasta supernopean jälkkärin keittämällä sen maissijauhojen kanssa vanukkaaksi, ilman ekstramausteita. Juoma vain kattilaan ja maissijauhoja kylmään nesteeseen. Sitten sekoitellaan pohjaa myöten, kunnes seos on kiehahtanut. Vanukkaat kaadettiin kippoihin, päälle pursotettiin kookosvispiä ja tuikattiin pari palaa ananasta koristeeksi. Ananaksen maku korostui hienosti. Aivan ykkösjuttu tästä aineksesta olisi jäätelö tai mehujää! Juoma ei tarvitsisi mitään ekstraa, kunhan vain kaataa muotteihin tai astioihin, ehkä vähän kasvikermaa joukkoon, ja välillä sekoittellen antaa jäätyä. Tätä aion vielä kokeilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.