Silloin tällöin tulee eteen ruoka-aineita, joista innostuu toden
teolla - niiden maun, käytettävyyden tai ravintoarvojen ansiosta.
Chia-siemenissä yhdistyvät nämä kaikki.
Chia (Salvia hispanica) on minttukasvi, joka kasvaa
luonnonvaraisena Meksikossa ja Guatemalassa. Erinomaisen
energisoivat ja ravitsevat chia-siemenet olivat vuosisatoja olennainen osa
alueen alkuperäiskansojen, kuten atsteekkien ruokavaliota. Atsteekit
käyttivät siemeniä myös yrttilääkinnässä ja uskonnollisissa
rituaaleissaan. Chia-siemenet kuitenkin lähes unohtuivat 500 vuodeksi,
kun espanjalaiset valloittajat toivat mukanaan omat viljelykasvinsa.
On myös arveltu, että chia-siementen tärkeä rooli atsteekkien
uskonnollisissa seremonioissa oli osaltaan syynä siihen, miksi
espanjalaiset suhtautuivat kasviin erittäin kielteisesti. 1990-luvun
alusta lähtien chian viljelyä on kuitenkin pikku hiljaa alettu
elvyttää.
Salvia hispanica |
Loistava ominaisuus chia-siemenissä on myös niiden helppokäyttöisyys. Chia-siemenet eivät oikeastaan maistu miltään, siksi niillä voi helposti parantaa niin suolaisten kuin makeidenkin ruokien ravintosisältöä. Chia-siemeniä voi syödä sellaisenaan. Jugurtin tai smoothien joukkoon lusikoituina ne täydentävät ateriaa erinomaisesti. Leivonnassa chia-siemenet sitovat nestettä, ne sopivat esimerkiksi erilaisiin leipätaikinoihin ja piirakkapohjiin. Keittoihin ja kastikkeisiinkin niitä voi lisäillä, siemenet liukenevat nesteen seassa miltei huomaamattomiin. Salaatinkin sekaan olen niitä ripotellut.
Ihan omiaan chian siemenet ovat erilaisten vanukkaiden ja
kiisseleiden valmistukseen. Ne nimittäin geeliytyvät veteen
sekoitettuna alta aikayksikön. Siemenet muodostavat ympärilleen
hyytelömäisen kerroksen ja siten mihin tahansa nesteeseen
sekoitettuna ne ovat hyvä pohja hyytelölle tai vanukkaalle. Miedon
makuiset siemenet maistuvat vanukkaassa juuri samalta kuin niitä ympäröivä
nestekin. Chia-hyytelö muistuttaa ulkonäöltään sammakonkutua,
siksi ennakkoluuloisemmille yksilöille hyytelön voi jauhaa
tehosekoittimen avulla näkymättömiin. Vadelmakiisseliin sekoitettuna
chia-hyytelöä ei huomaa ollenkaan :)
Takuuvarma chia-herkku on tämä Keittiökameleontti-blogista napattu suklaavanukas. Alkuperäiseen ohjeeseen kuuluu vielä
reippaasti kanelia, mutta minä olen jättänyt sen pois ja lisännyt
hieman vaniljaa. Tätä lusikoidessa ei voi kuin päivitellä, että miten superterveellinen voi samaan aikaan olla näin superhyvää :)
Suklaavanukas
- 2,5 dl luomucashewpähkinöitä (5 dl liotusvettä)
- 2,75 dl vettä
- 1 tl luomuvaniljajauhetta
- 3,5 rkl luomuraakakaakaojauhetta
- 1/4 tl kristallisuolaa
- 4 rkl luomuchia-siemeniä
- 4 rkl luomuagavesiirappia
löysin tän tekstin kun etin vinkkejä chiaan; tänään ostin elämäni ensimmäisen pussin :D kiitos hyytelö ja vanukasvinkistä siis, otin talteen;)
VastaaPoistaKiva kuulla, Senja :) Ei muuta kuin kokeilemaan!
VastaaPoista