Lupiinikokeilut saavat jatkoa (aikaisempi juttu lupiinijauhosta löytyy täältä). Kaiken kaikkiaan lupiinijauho on
osoittautunut oikein oivaksi ainekseksi. Olen sekoittanut sitä
kasvissosekeittoon, kesäkeittoonkin lisäsin lupiinia -eikä kukaan
huomannut mitään! Empiiriset kokeet siis osoittavat lupiinijauhon
kelpaavan ennakkoluuloisimmillekin, ainakin jos kokki ei mainitse
salaisesta ainesosasta mitään.
Proteiininlähteenä makealupiinista jauhettu jauho on lähes
vertaansa vailla. 100 grammassa lupiinijauhoa on 43 grammaa proteiinia,
sisältäen kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Jos tai kun
esimerkiksi kasvissyöjälapsen proteiininsaanti mietityttää,
lupiinijauho on mitä mainioin proteiinilisä. Sen avulla miltei
minkä tahansa ruoan ravintoarvoja on helppo parannella. Soijaa
tippaakaan demonisoimatta ja vastakkainasettelua välttäen, on
kuitenkin sanottava, että vaihtelu virkistää ja että
lupiinijauhosta soijajauhon aavistuksen rehumainen maku puuttuu kokonaan.
Viimeisimpänä kokeilin, miten lupiinijauho uppoaisi
focaccia-leipään. Focaccia on helppo ja herkullinen litteä leipä,
jonka voi pyöräyttää tarjottavaksi vieraille tai ihan vaan omaksi
ilokseen. Olen pikkuhiljaa hivuttanut leipätaikinaan valkoisten
vehnäjauhojen tilalle pikkuisen ravitsevampia jauhoja: spelttiä ja
nyt lupiinia. Leivän maku ei ole tästä ainakaan kärsinyt, jos
minulta kysytään, niin pikemminkin päinvastoin. Focaccian päälle
voi laittaa melkein mitä vaan: sipulia, oliiveja, tomaattia,
erilaisia yrttejä. Laitan useimmiten tomaattia, kuten tähänkin
leipään.
Focaccia (1 leipä)
- 1 dl luomulupiinijauhoa
- 2 dl luomuspelthiivaleipäjauhoja
- 3 dl luomuvehnäjahoja
- 3 dl kädenlämpöistä vettä
- 1 tl kristallisuolaa
- 1 pss kuivahiivaa
- 2 rkl luomuoliiviöljyä
- luomuvalkosipulin kynsiä maun mukaan (minä laitan MONTA)
- 1-2 luomutomaattia
- 2 rkl luomuoliiviöljyä
- ripaus kristallisuolaa
- ripaus luomupalmusokeria
- paljon luomuyrttejä (basilikaa, kynteliä, oreganoa,
timjamia, rosmariinia....)
- maun mukaan kristalli/merisuolaa valmiin leivän päälle
Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään. Sekoita jauhoseos
kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy. Vaivaa taikina huolella,
leivästä tulee sitä kuohkeampaa, mitä perusteellisemmin taikinan
jaksaa vaivata. Laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan
liinalla peitettynä n. puoleksi tunniksi.
Sekoita yrtit, suola ja sokeri oliiviöljyyn. Viipaloi tomaatit ja
silppua valkosipulit. Lisää tomaatti ja valkospuli öljyn joukkoon.
Leivo taikinasta kostutetuin käsin uunipellille leivinpaperin päälle pyöreä, litteä leipä. Anna leivän nousta vielä hetki. Leivitä
öljy-tomaattiseos leivän päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia.
Ripottele/rouhi leivän päälle kristalli- tai merisuolaa, mikäli leipä tuntuu sitä kaipaavan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.