Nyt on pitkästä aikaa sopiva hetki hehkuttaa hieman hamppua.
Hamppu on nimittäin kerrassaan erinomainen kasvi niin ympäristön kuin
ravitsemuksenkin näkökulmasta.
Viljelykasvina hamppu on aivan erityisen ympäristöystävällinen. Se on
pitkäjuurinen typensitojakasvi, joka tuo ravinteita maan
pintakerroksiin ja estää maaperän köyhtymistä.
Vaatimattomissakin oloissa kasvava hamppu on runsas- ja
nopeasatoinen. C4-kasvina se sitoo ja yhteyttää kasvunsa aikana
hiilidioksidia kaksin- tai kolmikertaisen määrän verrattuna C3-kasveihin. (Noora on biologin asiantuntemuksella
selvittänyt hampun ekologisuutta aiemmassa hamppupostauksessaan). Hampun ekoansioihin on ehdottomasti myös
lisättävä sen ravitsemuksellinen sisältö. Se on loistava
kasviperäinen proteiinin lähde, joka pesee eläinperäiset
kilpailijat sekä ympäristö-, terveellisyys- että
eettisyysmittareilla mitattuna.
Hampun viljelyllä on Suomessakin vuosisataiset perinteet. Viime
vuosikymmeninä päihdyttävä alalaji on ikävästi mustannut kasvin
mainetta. Öljy- ja kuituhampussa päihdyttäviä kannabinoideja ei
kuitenkaan ole käytännössä lainkaan ja elintarvkeikäyttöön
päätyviä hamppuraaka-aineita valvotaan tiukasti. Pikku hiljaa hamppu onkin alkanut jälleen nauttia ansaitsemaansa arvostusta. Onneksi, sillä ravintona hamppu on huipputerveellistä.
Hampunsiementen valtti
on niiden ravintosisällön monipuolisuudessa. Tähän pieneen siemeneen
on pakattu sekä erinomaisia rasvoja että runsaasti täydellistä
kasviproteiinia. Rasvahappoja hampussa on vaikuttava kirjo:
omega-kolmosta, -kuutosta ja -yhdeksää. Omega-6 ja omega-3
-rasvahappoja hampunsiemenissä on ihanteellisessa suhteessa. Lisäksi
hampunsiementen omega-6 -rasvahapoista osa on valmiiksi
gammalinoleenihappoa (GLA) ja omega-3 -rasvahapoista osa
stearidonihappoa (SDA), eikä elimistön siten tarvitse itse näitä
muuntaa.
Hampunsiemenistä 24 % on proteiinia ja tästä proteiinista
löytyvät kaikki välttämättömät aminohapot ja vielä paljon
päälle. Hampun sisältämä proteiini on myös poikkeuksellisen hyvin
imeytyvää sorttia. Hampun proteiinien (edestiinin ja albumiinin)
aiheuttamat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia, siksi
hamppu on erinomainen proteiininlähde erityisesti niille, jotka
saavat allergisia oireita palkokasveista.
Hamppua voi nauttia monessa muodossa: öljynä, jauhoina, siemeninä (kuorella ja ilman) sekä erilaisina pitemmälle jalostettuina tuotteina, kuten pastan tai vaikka suklaan seassa. Kylmäpuristettua hamppuöljyä ei kannata käyttää paistamiseen, sillä sen rasvahappokoostumus kärsii kuumentamisesta. Hamppuöljy sopiikin ennen kaikkea salaatinkastikkeeksi
tai ravintolisän tapaan vaikkapa puuron tai jugurtin joukkoon.
Kuoritut hampunsiemenet ovat omiaan smoothien tai kasvissosekeiton
seassa, vettä lisäämällä niistä voi valmistaa helposti ja
nopeasti miedon makuista hamppukermaa tai -maitoa. Hamppujauhoa
kannatta lisäillä leipätaikinaan, minusta aika ihanteellinen leipä
syntyy, kun hamppujauhoa laittaa n. 1/6 jauhojen määrästä.
Omassa keittiössäni suosituin hamppujuttu ovat ehkä kuitenkin ihan perinteiset kuorimattomat hampunsiemenet. Hampunsiementen kuoressa on runsaasti
kuitua ja kivennäisaineita, joten jos kuorten aiheuttama lievä
rouskuvuus ja rakenteen rakeisuus ei haittaa, kannattaa kuorenkin hyvät aineet
hyödyntää. Siementen kuori on kuitenkin syytä rikkoa tavalla tai
toisella, jotta elimistö saisi ravinteet käyttöönsä. Aiemmassa postuksessani olen tehnyt idätetyistä hampunsiemenistä tuorepuuroa. Tällä kertaa paistelin kasvispihvejä.
Hamppu-bataattipihvit
Jauhettuina hampunsiemenet ovat mainio aines esimerkiksi kasvispihveissä. Proteiinikoostumuksensa ansiosta hampunsiemenet toimivat pihvitaikinassa kananmunan kaltaisena sidosaineena ja pihvit pysyvät tosi hyvin koossa. Tällä ohjeella syntyy n. 20 mehevää pienehköä pihviä.
- 2 dl luomuhampunsiemeniä
- 1 pienehkö luomubataatti (n. 5 dl raastetta)
- 1 luomusipuli
- 2-3 luomuvalkosipulin kynttä
- 1 dl luomuspelthiutaleita
- 2 rkl luomupaistoöljyä
- 2 tl luomugaram masalaa
- 1 tl luomukorianteria
- 4 rkl luomutomaattipyreetä
- 3 rkl luomusoijakastiketta
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1/2 dl luomumantelikermaa (tai muuta kasviskermaa)
Jauha hampunsiemenet tehosekoittimessa mahdollisimman hienoksi
jauheeksi. Raasta bataatti, pilko sipuli ja valkosipuli.
Kaada pannulle reilu loraus paistoöljyä. Lisää kuumalle
pannulle mausteet ja tomaattipyree. Lisää sipuli ja valkosipuli.
Paista hetki ja lisää raastettu bataatti. Paista kunnes bataatti on
hieman pehmennyt. Sekoita raasteeseen soijakastike ja viinietikka.
Sekoita keskenään kulhossa hampunsiemenrouhe, spelthiutaleet ja
paistetut kasvikset. Lisää seokseen tilkka mantelikermaa. Muotoile
massasta pienehköjä pihvejä ja paista pihvit keskilämmöllä
pannulla rapeakuorisiksi.
Onpas mukava ohje ja tähän voin mukavasti käyttää kaappiin unohtuneen hamppujauhonkin! Kaikkia muitakin aineita löytyy kerrankin kaapista - huomisen lounas on siis ratkaistu!
VastaaPoistaTämä ohje syntyikin juuri noista "mitä kaapista löytyy" -lähtökohdista :)
VastaaPoistaTäytyy kokeilla kun juuri hankin kilon huorellisia siemeniä! Kiinostaa myös tuo idattäminen mutten löytänyt sitä näppärästi tältä sivulta hakemalla...
VastaaPoistaHei Nina, hampun idätykseen pätevät samat niksit kuin useimpien muidenkin siementen/papujen. Eli ensin liotus esim. yön yli. Sitten idätys muutaman kerran päivässä huuhdellen. Hampunsiemenet itävät melko nopeasti, jo vuorokaudessa tai parissa.
VastaaPoistaÖljyhamppu on minulle suhteellisen uusi tuttavuus, otin viime talvena käyttöön rouheena ja siemeniä. Maku sopii hyvin suuhun, joten pikkupuutarhurina pistin näitä vähän maahan ja ovatkin kasvaneet hyvin. Kiva lukea muiden kokemuksia kasvin käytöstä! Kohta päästään sadonkorjuuseen näitä viljelyn ehdottomasti lisää ensi vuonna! 😊
VastaaPoista