Pakkohan tätä oli kokeilla - siis tehdä
salaattia purkkiin. Alun perin idea on käsittääkseni täältä,
minä bongasin sen täältä -kiitos loistavan Finding Vegan-sivuston (erinomainen inspiraationlähde muuten, jos ei keksi mitä
ruokaa laittaisi).
Salaatti lasipurkissa näyttää ihanalta, mutta onko salaattipurkissa jotain muutakin järkeä? Ensin vähän epäilytti, purkkihan painaa ja menee varmaan helposti rikkikin. Mikään pitemmillä reissuilla kanniskeltava eväs tämä ei ehkä ole. Testaus ja tarkempi tutkiskelu osoitti, että on tässä ideaa kumminkin.
Salaattipurkki kootaan siten, että pohjimmaiseksi laitetaan
salaatinkastike. Kastikkeen päälle pannaan sellaiset ainekset,
joiden makua kastikkeessa marinointi parantaa, siis esimerkiksi
tofukuutiot, porkkanat, pavut ja sipulit. Salaattitarpeita ladotaan
purkkeihin kerroksittain, päällimmäiseksi laitetaan kevyitä
salaatinlehtiä, villivihanneksia ja yrttejä. Oikeastaan
järjestyksellä ei ole niin väliä, aineksia voi sommitella vaikka
värien mukaan.
Esteettinen elämys on vähintään puoli ruokaa, mutta paras
juttu purkissa on se, että salaatti pysyy siinä tuoreena useamman
päivän (minulla kokemusta vasta kahden päivän
jääkaappisäilytyksestä, mutta salaatin kerrotaan säilyvän pitempäänkin). Purkki ratkaisee myös ongelman, joka
liittyy ison salaattikulhollisen valmistamiseen kerralla - seuraavana
päivänä kastikkeessa uineet salaatinlehdet ovat menettäneet
raikkautensa ja rapeutensa, samoin käy monille muillekin kasviksille
tai vaikka pastalle. Korkeassa purkissa salaatinkastike pysyy
pohjalla ja ylempien kerrosten ainekset säilyttävät rapsakkuutensa.
Kastike sekoitetaan salaattiin vasta juuri ennen syömistä.
Toimivimmillaan salaattipurkki-idea on luullakseni, kun salaatteja
tekee valmiiksi jääkaappiin useamman purkillisen. Vaihtelun vuoksi jokaisen purkin voi
koota vähän eri tavalla. Salaatteja voi sitten syödä tuoreina ja raikkaina pitkin
viikkoa, aika kätevää! Salaatti kipataan purkista lautaselle,
jolloin ainekset ovat juuri oikeassa järjestyksessä. Tai sitten
purkkiin jätetään sen verran tyhjää tilaa, että salaatti
sekoittuu purkkia kääntelemällä ja salaatin voi syödä suoraan
purkista.
Minä tein salaattini tyhjiin kristallisuolapurkkeihin, kuten kunnon ekololaisen tietysti kuuluu ;) Suolapurkki on kaunis ja tiivis ja siihen mahtuu aikalailla sopivan kokoinen salaattiannos. Salaatin voi toki tehdä mihin tahansa sopivanmalliseen purkkiin, jonka kansi pysyy tiukasti kiinni.
Alimmaiseksi tein tilkan kastiketta
suoraan purkkiin. Kastikkeeseen laitoin:
- oliiviöljyä
- valkoviinietikkaa
- silputtuja valkosipulin kynsiä
- pikku ripaukset kristallisuolaa ja palmusokeria
- yrttejä (timjamia, kynteliä)
Kastikkeen päälle laitoin toiseen purkkiin tofukuutioita ja punasipulia, toiseen porkkanatikkuja ja kidney-papuja. Sen jälkeen asettelin satunnaisessa järjestyksessä lisää aineksia: tomaattia, kurkkua, ananasta, oliiveja, mantelirouhetta, kurpitsansiemeniä, jääsalaattia, ruohosipulia, tuoretta basilikaa...
Ja kyllä toimii: tänään syön lounaaksi raikasta, mutta sopivilta osin mainiosti maustunutta salaattia :)
Aivan mahtava idea. Minäkin poropeukalo osaan tuo verran.
VastaaPoistaAnna
Täytyyy myöntää että aluksi hieman olin skeptinen idean suhteen ja tuhahdin vain koko idealle, luin kuitenkin tekstin ja hemmetin hyvältä idealtahan tuo vaikuttaa! Jopa kokeilemisen arvoiseksi sanoisin ;)
VastaaPoistaAnna ja Lemmi, kiva kuulla! Kaikkea ne amerikkalaiset keksii :)
VastaaPoista