Kesä ja jätski kuuluvat yhteen. Jäätelöä ei kuitenkaan
tarvitse välttämättä ostaa kaupasta, vaan sitä voi tehdä
itsekin, helposti ja jopa suorastaan terveellisistä aineksista.
Raakajäätelöt ovat yksinkertaisesti sanottuna jäädytettyä raakaruokaa, siis raakapuurojen, -pirtelöiden, -jugurttien ja -smoothieden jäätelöksi jalostettuja versioita. Yleensä jätskit rakennetaan pähkinöistä, hedelmistä ja marjoista. Makeutus hoidetaan joko agave- tai vaahterasiirapilla, stevialla tai palmusokerilla. Monesti mukaan lisätään myös jotakin ”superfoodia”, useimmiten varmaan raakakaakaojauhetta tai kermaisen makeaa lucumaa. Täyteläisen koostumuksen takaamiseksi jätski viimeistellään joko kaakaovoilla tai kookos- tai pähkinäöljyllä. Klassinen raakajäätelöaines on jäädytetty banaani. Soseutettu jäädytetty banaani riittää melkein yksinään jäätelöksi, niin kuohkean jäätelömäiseksi hedelmä näillä toimenpiteillä muuttuu.
Raakajäätelön valmistus on yksinkertaista: jäätelöainekset surautetaan sileiksi tehosekoittimella ja pakastetaan. Kätevimmin pakastusvaihe hoituu luonnollisesti jäätelökoneella. Jos kyseistä kapinetta ei omasta keittiöstä löydy (kuten on oma laitani), onnistuu jäätelön valmistus myös ihan tavallisen pakastimen avustuksella. Jäätelömassa kaadetaan laakeaan astiaan ja laitetaan pakastimeen. Massaa kannattaa sekoitella silloin tällöin (n. 15-30 minuutin välein), että jäätelö ei liiaksi kiteydy jäätyessään. En tiedä, millä superpakastimilla jätskejä yleensä valmistetaan, kun monissa ohjeissa pakastusajaksi mainitaan puolisen tuntia. Meidän pakastimessa (-18 astetta) jäätelöitymiseen menee joka tapauksessa kolmatta tuntia. Ilman jäätelökonetta tämä pakastusvaihe onkin jäätelön teossa ainut hieman enemmän vaivaa vaativa osa, tai vaivalloisuus liittyy lähinnä siihen, että massaa pitää muistaa välillä sekoitella eli ei nyt kovin vaikeaksi voi väittää kuitenkaan.
Olen tehnyt raakajäätelöä muutaman kerran aiemminkin, vähän
vaihtelevalla menestyksellä. Tällä kertaa kokeilut onnistuivat
mielestäni aika mainiosti. Kokemuksesta viisastuneena voin ainakin
todeta, että jäätelömassasta ei kannata tehdä kauhean paksua,
vaan se saa muistuttaa lähinnä paksuhkoa pirtelöä.
Suklaa-kookosjäätelö
Suklaa-kookosjäätelön inspiraationa toimivat kaapista löytyneet ainekset. Ja täytyy sanoa, että tämä jätskikokeilu toimi oikein mallikkaasti. Jäätelöstä tuli kermaisen pehmeää ja maultaan suorastaan moniulotteista. Rakenne jäi hieman rakeiseksi, seuraavalla kerralla täytyy antaa massan pyöriä tehosekoittimessa vielä vähän pitempään.
- 2,5 dl kookoskermaa
- 1,25 dl cashew-pähkinöitä
- 0,5 dl raakakaakaojauhetta
- 3 rkl agavesiirappia
- 2 rkl kookosöljyä
- ripaus kristallisuolaa
Pistä cashew-pähkinät mielellään likoamaan vesitilkkaan
muutama tunti etukäteen. Kaada liotusvesi pois ja laita pähkinät sekä kaikki muut ainekset tehosekoittimeen. Sekoita mahdollisimman sileäksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden
mukaan tai kaada laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista
sekoitella muutaman kerran jäädytyksen aikana.
Maapähkinä-banaanijäätelö
Maapähkinävoi-banaanijäätelö ei ehkä täytä ihan tiukimpia
raakuuskriteereitä, onhan maapähkinävoi valmistettu kevyesti
paahdetuista maapähkinöistä. Alun perin resepti on täältä, sokerin määrää pienensin hiukan, näinkin tämä on
vähintään riittävän makeaa. Kaiken kaikkiaan tästä tuli ihan
huippuhyvää, plussaa sileän paksusta ja jäätelömäisestä
rakenteesta. Maapähkinävoin ja banaanin maut ja rakenteet totesin
erikoisen yhteensopiviksi. Tämä jätski ei myöskään vaatinut
kovin paljona sekoittelua jäädytyksen aikana. Uumoilen, että tämä
voisi toimia hyvin myös suklaajätskinä, jos mukaan lisäisi
kaakaojauhetta.
- 1,5 dl maapähkinävoita
- 0,5 dl palmusokeria
- 2,5 dl mantelikermaa
- 0,5 tl vaniljajauhetta
- 2 (jäädytettyä) banaania
Laita banaani pilkottuna ja kuorittuna pakastimeen muutama tunti etukäteen. (En ole ihan varma, miten tämä onnistuisi, jos banaaneja ei jäädyttäisi etukäteen, vaan vasta muun jätskin mukana. Jäädytin banaanit etukäteen, koska alkuperäisessä ohjeessa näin neuvottiin.) Sekoita tehosekoittimessa maapähkinävoi, mantelikerma, palmusokeri ja vanilja. Lisää mukaan jäätyneet banaanit. Sekoita tasaiseksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan tai kaada laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista sekoitella pari kertaa jäätymisen aikana.
Mustikka-banaanijäätelö
Halusin kokeilla vielä jotakin
marjaisan raikasta jäätelöä. Ja lunastaa ammoin antamani lupauksen stevia-resepteistä. Tästä jätskistä tuli ihan hyvää,
ehkä maku olisi ollut vielä raikkaampi, jos jätskin olisi tehnyt
mantelikerman sijasta johonkin täysmehuun ja kenties makua olisi
voinut piristää vielä vaikkapa inkiväärillä. Stevianeste
kumminkin hoiti makeuttajan hommansa hyvin.
- 3 dl jäisiä mustikoita
- 2 (jäädytettyä) banaania
- n. 1 rkl sitruunamehua
- 2,5 dl mantelikermaa
- 5 tippaa stevianestettä
Laita banaani kuorittuna ja pilkottuna pakastimeen muutama tunti
etukäteen. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi
massaksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan tai kaada
laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista sekoitella
muutaman kerran jäädytyksen aikana.
Ai vitsi, miten ihanan oloisia jäätelöitä! Kunhan taas päästään hellelukemiin niin täytynee laittaa jäätelöt pakastumaan :)
VastaaPoistaKiitos! Nämä kyllä onnistuivat, kerrankin. Ja raakajätskihän on sellaista terveysruokaa, että sitä suorastaan pitää syödä, vaikkei helteestä olisi tietoakaan ;)
VastaaPoistaSamaa mieltä Anni Minervan kanssa. Kuulostaa aivan mahtavilta! Itse en olekaan koskaan tähän tapaan jätskiä tehnyt. Jotenkin on kuulostanut niin viitseliäältä tuo välillä sekoittelu. Mutta näin varmasti saisi sellaista ihan "oikean" tyylistä jätskiä. Pitäisi testata.
VastaaPoistaPaula, just katselin sun blogissa niitä aivan ihanan näköisiä jäätelöpuikkoja, ja ajattelin, että pakko hommata noita muotteja! Varmaan näitäkin jätskimassoja voisi jäädyttää muoteissa, luulen. Ei tarvitsisi sekoitella, eikä syödä kaikkea kerralla :)
VastaaPoista