maanantai 25. kesäkuuta 2012

Jäätelökokeiluja


Kesä ja jätski kuuluvat yhteen. Jäätelöä ei kuitenkaan tarvitse välttämättä ostaa kaupasta, vaan sitä voi tehdä itsekin, helposti ja jopa suorastaan terveellisistä aineksista.

Raakajäätelöt ovat yksinkertaisesti sanottuna jäädytettyä raakaruokaa, siis raakapuurojen, -pirtelöiden, -jugurttien ja -smoothieden jäätelöksi jalostettuja versioita. Yleensä jätskit rakennetaan pähkinöistä, hedelmistä ja marjoista. Makeutus hoidetaan joko agave- tai vaahterasiirapilla, stevialla tai palmusokerilla. Monesti mukaan lisätään myös jotakin ”superfoodia”, useimmiten varmaan raakakaakaojauhetta tai kermaisen makeaa lucumaa. Täyteläisen koostumuksen takaamiseksi jätski viimeistellään joko kaakaovoilla tai kookos- tai pähkinäöljyllä. Klassinen raakajäätelöaines on jäädytetty banaani. Soseutettu jäädytetty banaani riittää melkein yksinään jäätelöksi, niin kuohkean jäätelömäiseksi hedelmä näillä toimenpiteillä muuttuu.

Raakajäätelön valmistus on yksinkertaista: jäätelöainekset surautetaan sileiksi tehosekoittimella ja pakastetaan. Kätevimmin pakastusvaihe hoituu luonnollisesti jäätelökoneella. Jos kyseistä kapinetta ei omasta keittiöstä löydy (kuten on oma laitani), onnistuu jäätelön valmistus myös ihan tavallisen pakastimen avustuksella. Jäätelömassa kaadetaan laakeaan astiaan ja laitetaan pakastimeen. Massaa kannattaa sekoitella silloin tällöin (n. 15-30 minuutin välein), että jäätelö ei liiaksi kiteydy jäätyessään. En tiedä, millä superpakastimilla jätskejä yleensä valmistetaan, kun monissa ohjeissa pakastusajaksi mainitaan puolisen tuntia. Meidän pakastimessa (-18 astetta) jäätelöitymiseen menee joka tapauksessa kolmatta tuntia. Ilman jäätelökonetta tämä pakastusvaihe onkin jäätelön teossa ainut hieman enemmän vaivaa vaativa osa, tai vaivalloisuus liittyy lähinnä siihen, että massaa pitää muistaa välillä sekoitella eli ei nyt kovin vaikeaksi voi väittää kuitenkaan.

Olen tehnyt raakajäätelöä muutaman kerran aiemminkin, vähän vaihtelevalla menestyksellä. Tällä kertaa kokeilut onnistuivat mielestäni aika mainiosti. Kokemuksesta viisastuneena voin ainakin todeta, että jäätelömassasta ei kannata tehdä kauhean paksua, vaan se saa muistuttaa lähinnä paksuhkoa pirtelöä.

 

Suklaa-kookosjäätelö

 


Suklaa-kookosjäätelön inspiraationa toimivat kaapista löytyneet ainekset. Ja täytyy sanoa, että tämä jätskikokeilu toimi oikein mallikkaasti. Jäätelöstä tuli kermaisen pehmeää ja maultaan suorastaan moniulotteista. Rakenne jäi hieman rakeiseksi, seuraavalla kerralla täytyy antaa massan pyöriä tehosekoittimessa vielä vähän pitempään.

Pistä cashew-pähkinät mielellään likoamaan vesitilkkaan muutama tunti etukäteen. Kaada liotusvesi  pois ja laita pähkinät sekä kaikki muut ainekset tehosekoittimeen. Sekoita mahdollisimman sileäksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan tai kaada laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista sekoitella muutaman kerran jäädytyksen aikana.



Maapähkinä-banaanijäätelö





Maapähkinävoi-banaanijäätelö ei ehkä täytä ihan tiukimpia raakuuskriteereitä, onhan maapähkinävoi valmistettu kevyesti paahdetuista maapähkinöistä. Alun perin resepti  on täältä, sokerin määrää pienensin hiukan, näinkin tämä on vähintään riittävän makeaa. Kaiken kaikkiaan tästä tuli ihan huippuhyvää, plussaa sileän paksusta ja jäätelömäisestä rakenteesta. Maapähkinävoin ja banaanin maut ja rakenteet totesin erikoisen yhteensopiviksi. Tämä jätski ei myöskään vaatinut kovin paljona sekoittelua jäädytyksen aikana. Uumoilen, että tämä voisi toimia hyvin myös suklaajätskinä, jos mukaan lisäisi kaakaojauhetta. 

  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 2 (jäädytettyä) banaania

Laita banaani pilkottuna ja kuorittuna pakastimeen muutama tunti etukäteen. (En ole ihan varma, miten tämä onnistuisi, jos banaaneja ei jäädyttäisi etukäteen, vaan vasta muun jätskin mukana. Jäädytin banaanit etukäteen, koska alkuperäisessä ohjeessa näin neuvottiin.) Sekoita tehosekoittimessa maapähkinävoi, mantelikerma, palmusokeri ja vanilja. Lisää mukaan jäätyneet banaanit. Sekoita tasaiseksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan tai kaada laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista sekoitella pari kertaa jäätymisen aikana.



Mustikka-banaanijäätelö 




Halusin kokeilla vielä jotakin marjaisan raikasta jäätelöä. Ja lunastaa ammoin antamani lupauksen stevia-resepteistä. Tästä jätskistä tuli ihan hyvää, ehkä maku olisi ollut vielä raikkaampi, jos jätskin olisi tehnyt mantelikerman sijasta johonkin täysmehuun ja kenties makua olisi voinut piristää vielä vaikkapa inkiväärillä. Stevianeste kumminkin hoiti makeuttajan hommansa hyvin. 

  • 3 dl jäisiä mustikoita
  • 2 (jäädytettyä) banaania
  • n. 1 rkl sitruunamehua
Laita banaani kuorittuna ja pilkottuna pakastimeen muutama tunti etukäteen. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi massaksi. Valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeiden mukaan tai kaada laakeaan astiaan ja jäädytä pakastimessa. Muista sekoitella muutaman kerran jäädytyksen aikana.

4 kommenttia:

  1. Ai vitsi, miten ihanan oloisia jäätelöitä! Kunhan taas päästään hellelukemiin niin täytynee laittaa jäätelöt pakastumaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Nämä kyllä onnistuivat, kerrankin. Ja raakajätskihän on sellaista terveysruokaa, että sitä suorastaan pitää syödä, vaikkei helteestä olisi tietoakaan ;)

    VastaaPoista
  3. Samaa mieltä Anni Minervan kanssa. Kuulostaa aivan mahtavilta! Itse en olekaan koskaan tähän tapaan jätskiä tehnyt. Jotenkin on kuulostanut niin viitseliäältä tuo välillä sekoittelu. Mutta näin varmasti saisi sellaista ihan "oikean" tyylistä jätskiä. Pitäisi testata.

    VastaaPoista
  4. Paula, just katselin sun blogissa niitä aivan ihanan näköisiä jäätelöpuikkoja, ja ajattelin, että pakko hommata noita muotteja! Varmaan näitäkin jätskimassoja voisi jäädyttää muoteissa, luulen. Ei tarvitsisi sekoitella, eikä syödä kaikkea kerralla :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!
Pyrimme vastaamaan jokaiseen kommenttiin pian.